Yunanistan AB’ye teklifini sundu

0
93

Başbakan Alexis Tsipras, Atina’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu’na (IMF) teklifini sunduğunu belirtti.

Kararın Avrupa’nın politik liderlerine bağlı olduğunu dile getiren Tsipras, “Yunanistan, kurumların kendi tekliflerini sunmasını beklemedi ve kendi planını sundu” dedi.

Tsipras şu açıklamalarda bulundu:

“Hükümet gerçekçi teklifler sundu ve bazı sert tavizler vermek zorunda olduğunu biliyor. Müzakere etmek zor, hükümet kararlı. Yunan halkı bir çözüm istiyor.” Tsipras AB liderlerinin gerçekçi olacaklarına güvendiğini söyledi.

Tsipras, hükümetin kapsamlı bir ekonomik reform tasarısını Pazartesi akşamı kreditörlerine gönderdiğini ifade ederek, Avrupa ülkelerinin liderlerine tasarıyı kabul etme çağrısında bulundu.

Tsipras, düzenlenen basın toplantısında, “Yunanistan’ı krizden çıkaracak gerçekçi bir tasarı sunduk. Bu gerçekçi tasarının kurumlar, kreditörler ve Avrupa ülkelerince kabulü Avrupa’da bölünme senaryolarının sona erdirecek” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Biz onların bir teklif iletmesini beklemiyoruz. Planı Yunanistan sundu, artık (bu planın) gerçeklerini görerek bir karar alıp almamak Avrupa’nın siyasi liderlerinin elinde.”

Tsipras bu açıklamaları dün Berlin’de geç saatte gerçekleştirilen üst düzeyli bir toplantının ardından yaptı. Toplantıda Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve IMF Başkanı Christine Lagarde bir araya geldi.