Yılmaz: Cari açığın yüzde 4.5’e gerilediğini tahmin ediyoruz

0
24

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, cari açığın GSYH’ye oranının 2015 yılında yüzde 4,4-4,5 civarına kadar gerilediğini tahmin ettiklerini söyledi.
   
Yılmaz TBMM Bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2015 yılında her şeye rağmen yüzde 4 büyüdüğünü belirtti. 
   
Yılmaz, “2003-2015 döneminde dünyanın ortalama büyümesi yüzde 4 olmuş, Türkiye’nin ortalama büyümesi yüzde 4,7 olmuş. Bakın bütün dönem boyunca dünyadan daha hızlı büyümüşüz, bu da payımızı doğal olarak artırmış. Avrupa Birliği’yle mukayese ettiğimiz zaman kişi başına gelirimizin satın alma gücüne göre Avrupa Birliği ortalamasına oranı 2002 yılında yüzde 35’miş, 2015’te yüzde 54’e çıkmış  neredeyse 20 puana yakın Avrupa ile aramızdaki farkı kapatmışız. Biz buna kalkınmada “convergence” diyoruz, yakınsama. Gelişmiş ülkelerle Türkiye arasındaki farkı belli bir oranda kapatmış durumda. Elbette bu yeterli değil, elbette daha fazlasını yapmak durumundayız. Ama bu performans hiç de fena değil, özellikle ben de burada siyasi bir polemik yapayım  sizin partinizin iktidar olduğu dönemde, yani 1999-2002 döneminde Türkiye’nin ortalama büyümesi yanlış hatırlamıyorsam yüzde 0,8, yüzde 1 bile değil  kontrol edebilirsiniz, kontrol edebilirsiniz. ” dedi.
   
Yılmaz şöyle devam etti:
   
“Cari açık son dönemlerde en iyi haberler aldığımız alanlardan bir tanesi. Türkiye büyümeyi başardı, enflasyonu düşürdü, birçok dengesini kurdu, ama cari açık bizim tabii en temel meselelerimizden biri. Burada ne olmuş diye baktığınızda, 2015 yılında özellikle yüzde 4,4-4,5 civarına kadar gerilediğini tahmin ediyoruz, henüz tam rakamlar yayınlanmış değil, ama gelen rakamlardan gördüğümüz. Birkaç yıl öncesinde bu yüzde 10’lar civarındaydı. Biz burada makro ihtiyati tedbirlerle, yapısal reformlarla, çeşitli çalışmalarla bu noktaya geldik. Tabii burada düşen petrol fiyatlarının da elbette bize katkısı var, onu da inkâr edecek değiliz. Ama bu kısa vadeli bir hadise, biz 
buna bel bağlamıyoruz. Sonuçta bizim orta-uzun vadede cari açık için öngördüğümüz politika yapısal reformlardır, yurt içi katma değeri yüksek alanlarda üretimi artırmaktır. Teknolojinin daha fazla ticarileşmesidir, Eğitim sistemimizin daha fazla beceri kazandırıcı niteliğinin güçlenmesidir, mesleki eğitimin güçlenmesidir. Girişimciliğin, yenilikçiliğin geliştirilmesidir. Bu politikalarla ileride çok daha sağlıklı bir baza bunun oturacağını söyleyebilirim. 
Ayrıca, finansmanın kalitesinin de düzeldiğini söyleyebilirim. 2015 yılına baktığınızda kısa vadeli kaynakların azaldığını, kısa vadeli borçlanmanın eksiye gittiğini, uzun vadeli borçlanmanın ve doğrudan yatırımların payının arttığını görüyorsunuz ve bu da net hata-noksanda da yine yüzde 30 civarında net hata-noksanda da yine yüzde 30 civarında net hata noksanın finanse ettiğini görüyorsunuz cari açığı, finansman kalitesinin de yükseldiğini söyleyebilirim. ”