Yetenek çekmede strateji savaşları

0
83

Korn Ferry, son beş yılda global anlamda yetenek bulma, arama, motivasyonlar ve yetenek stratejisinin nasıl değiştiğini, yeni dönemde nelerin öne çıktığıyla ilgili olarak gerçekleştirdiği araştırmasında önemli detayları paylaşıyor. Korn Ferry Türkiye Finans Lideri Neslihan Akan, dünyada 1.100’den fazla İK yöneticiyle gerçekleştirilen “Korn Ferry Futurestep Araştırması”nın Türkiye ile ilgili kısmını yorumlarken, “Konu iş stratejisi olduğunda yetenek kazanımı profesyonellerinin çoğunun söz hakkı yok. Karar alma sürecinde söz sahibi olmak konusunda gerideler. İş liderleriyle çalışan İK yönetici sayısı az” açıklamasını yapıyor ve büyüyen iş dünyasının önemli sorunlarından birinin altını çiziyor. Günümüzde şirketlerin en büyük ihtiyacı küresel ekonomide rekabet edebilmelerini sağlayacak nitelikli çalışan, yönetici ve liderler. Yetenek yönetimi, kurumun kısa ve uzun vade iş hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli olan kurum kültürü, bağlılık, kabiliyet ve kapasite gereksinimlerinin kuruma kazandırılmasını, geliştirme ve yetiştirme süreçlerini kapsayan bütünsel İK yaklaşımı olarak öne çıkıyor.
 
İŞ STRATEJİLERİNE KATKI SAĞLAMAK

Araştırmanın öne çıkan detaylarından biri, yetenek kazanım ekiplerinin genellikle stratejik bir plana sahip olmadığı üzerine. Akan’ın dikkat çektiği uzun vadeli yetenek kazanımı planının gerekliliği araştırmanın önemli sonuçlarından biri. Konuyla ilgili olarak Akan,“Küresel açıdan bakıldığında, iş stratejilerinde yetenek kazanımı profesyonellerinin çoğunun söz hakkı yok. Organizasyonun planının ne olduğunu ayrıntılı olarak bilmiyorlar. Bu nedenle tepkisel ve geçici olarak çalışır hale geliyorlar” diyor. Türkiye ile ilgili verdiği örnekte ise işe alım süreçlerini dile getiriyor ve şöyle devam ediyor: “Birçok organizasyonda, gelecek yıl içinde işe alınacak kişilerin sayısı ve türleri çoğunlukla bir önceki yıla ait işe alım sayılarına ve becerilerine bağlı olarak belirleniyor. Stratejik ihtiyaçlar ve girişimler ya da şirketin inovasyon için beceri tabanını geliştirmeye ihtiyaç duyması üzerinde pek de durulmuyor.”
 
ŞİRKET KÜLTÜRÜ EN BELİRLEYECİ KRİTER
Korn Feryy’nin Yetenek Araştırması, adayların işe başlayacakları şirketi seçerken en çok dikkat ettikleri detayların da değiştiğini gösteriyor. Dikkat çeken detay ücret paketlerinin eskisi kadar önemli olmadığı üzerine… Beş yıl önce yüzde 39 oranıyla yan haklar paketi adayların şirket seçiminde dikkate aldığı en önemli konuyken artık yan haklar paketi sadece adayların yüzde 7’si için tercih sebebi olarak değerlendiriliyor. Artık şirket kültürü daha önemli. Yetenek kazanım uzmanlarının çoğu, adaylarla irtibat kurmak ve onları değerlendirmek, istihdam sürecinde elde ettikleri bilgileri işe alıştırma ve geliştirme amaçları doğrultusunda kullanmak için ellerindeki mevcut teknolojiden tam olarak yararlanmıyor. Araştırmaya katılanların yalnızca yüzde 48’i işe alım amaçları doğrultusunda aday takip sistemleri kullandıklarını belirtirken, bu oran oldukça düşük bulunuyor. Katılımcıların neredeyse yarısı bir aday takip aracı kullandıklarını söylerken, bunların çoğu iş yönetiminden ziyade uygunluk amacı doğrultusunda kullandığını belirtiyor.

Akan, bunun kaçan bir fırsat anlamına geldiğine değiniyor ve “Çünkü ATS’ler yetenek kazanım uzmanlarının daha stratejik olmasına ve spesifik yetenek havuzlarıyla bir diyalog kurmasına yardımcı olabilecek anahtar ölçütleri derliyor. Faaliyet ve performans takibinde yazılım araçlarından ve gösterge paneli analiz araçlarından faydalanmayan yetenek kazanım uzmanları performanslarını yükseltme ve iş arkadaşlarıyla daha etkin bir şekilde çalışabilme fırsatını da kaçırıyor” diyor. Araştırmanın Türkiye’yi ilgilendiren kısmında istihdam ve iş süreçlerinde iş dünyasının yetenekli kişiye ulaşmak için yeteri kadar çaba sarfetmediğini, iş arayanların artık şirket kültürüne daha fazla önem verdiğini ve bu şirkette mutlu olur muyum sorusunu kendisine sorduğunun altını çizen Akan şöyle devam ediyor: “Şirket liderleri yetenek birimlerinin organizasyonlarının büyümesinde git gide daha büyük bir rol oynamasını bekliyor olsalar da, iş ve yetenek stratejileri birbiriyle işbirliği içinde olmazsa bu beklentiler boşa çıkabilir.”
 
Yetenek kazanım uzmanlarının yöntemleri:
Yüzde 46        İşe alımda online değerlendirme araçlarını kullanıyor.
Yüzde 54        Teknolojik araçları kullanıyor.
Yüzde 28        Y jenerasyonunun şirketler için önemli faktör olduğunu düşünüyor.