Yerlilerin döviz sevdası sürüyor

0
32

Abdurrahman Yıldırım/HABERTÜRKFinansal piyasalar ocaktan beri seçimi ve seçim sonrası kurulacak yeni hükümeti fiyatladı. Buna uygun pozisyon aldı. Şimdi hükümetin kurulmasıyla önce pozitif bir dalga, sonra kâr realizasyonları başlayabilir.

Koalisyonla sonuçlanan seçimlerin finansal piyasalar üzerinde henüz kalıcı bir etkisi yok. Sonuçla birlikte döviz zıpladı ama seçim öncesi düzeyine geri geldi. Borsa düştü ve seçim öncesinin de üzerine çıktı. Faiz de önce yükseldi, sonra gevşedi. 13 yıllık tek başına hükümetin ardından gelen koalisyonun etkisinin şimdilik düşük çıkmasında, kısmen seçim öncesi fiyatlanması geliyor. Ocak sonundan itibaren bozulan Türk finans piyasalarında döviz kuru sepeti 2.50’den 2.70’e geldi, Hazine faizi yüzde 7.5’ten yüzde 9.5’e yükseldi, borsa da 92 binden 80 bine geriledi. Seçim öncesinde başlayan eğilimlerin seçim sonrasındaki bir haftada da devam ettiğini söylemek mümkün. 

– Buna yurtiçi yerleşiklerin dövize yönelmeye devam etmeleri de dahil. Seçim öncesi haftada 2 milyar dolarlık alım yapan yerleşikler seçim sonrası haftada 2 milyar dolarlık daha alım yaptılar. Böylece döviz hesapları 158.3 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek rekorunu kırdı. Döviz hesapları ocak ayı sonunda 138.6 milyardı ve 20 milyar dolarlık büyüme yüzde 14.2 artışı ifade ediyor. 
– Yabancıların Türkiye pozisyonlarında da ciddi bir değişiklik yok. Seçim sonrası haftada hisse senedi ve tahvil portföyünde net 29 milyon dolarlık alım yaptılar. Ancak ondan önceki haftalarda genelde satıcı olduklarını belirtmek gerekiyor. 

– Aynı dönemde küresel piyasalarda da büyük değişikliklerin olmaması böyle bir sonuç yarattı. 

– Bu hafta Meclis açılıyor. Hükümet kurma çalışmaları resmen başlayacak. Hafta sonu yapılan açıklamalar AK Parti ile MHP koalisyonunun pişirilmekte olduğuna yönelikti. Küresel piyasalarda büyük hareketlerin meydana gelmemesi durumunda, hükümetin kurulması ile yurtiçi piyasalarda belli bir pozitif rüzgâr esebilir. Ne de olsa seçim belirsizliğini ve koalisyon ihtimallerini 4 aydır fiyatladılar. Kurulacak yeni hükümet de piyasalara birkaç hafta cansuyu olabilir. Yeni hükümete belli bir kredi açılır. 

– Seçim ve hükümet kurma eşiğinin geçildiğinde elbette alınan pozisyonların bozulacağını, kâr realizasyonuna gidilebileceğini varsaymak gerekiyor. Buna dolarda alınan pozisyonlar da dahil. Doların ve Euro’nun TL karşısındaki hareket tarzları ve hareket bantları için bitişikteki grafiklere bakınız.. 

– Yunanistan sorunu bugün çözülür mü bilemem ama nihai aşamada yeni bir kurtarma olabileceği tahminimi koruyorum.

*ABDURRAHMAN YILDIRIM’IN HABERTÜRK GAZETESİ’NDEKİ YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..