Yenilikçi şirketlerin borsadaki değeri daha yüksek

0
60

Candriam IG adlı yatırım kuruluşunun araştırmasına göre, başarılı bir yenilikçilik stratejisi uygulayan şirketler pazarda lider olabiliyor, pazar payı alabiliyor ve bu başarılarını uzun vadeli sürdürebiliyorlar. Buna göre, yenilikçi şirketler yeni yöntemler geliştirip, fiyatı ve rekabeti artırabiliyor.

Les Echos’un haberine göre, öte yandan, özellikle de şirket değerine zarar vermeden Ar&Ge’sine gereken yatırımı yapan şirket daha da parlıyor. Analistler bu noktada, yenilikçiliğin teknolojiyle karıştırılmaması gerektiğini vurguluyorlar; yenilikçilik adın arkasına “.com” eklemek de değil. Nitekim yenilikçiliği, son zamanların trendi olan bulut vs gibi çözümlerle “disrupt” etmek şeklinde algılamamak gerekiyor.  

“Yeni fikirleri faturaya dönüştürmek”
Candriam IG’nin yöneticilerinden Antoine Hamoir, “yenilikçilik aynı zamanda müşteri için şirket için ve nihayetinde hissedar için değer yaratacak ticari özelliğe sahip yeni bir fikir, yeni bir şey ortaya koymaktır. Amerikalı bir senatörün dediği gibi, yeni fikirleri faturaya dönüştürmektir” diyor.

Söz konusu yenilikçilik bir ürünün geliştirilmesi, fabrikasyonu, dağıtımı ya da pazarlanmasında kısacası, markanın değerini iyileştiren her aşamada geçerli olabilir. Örnek olarak da, gıda malzemeleri alanında faaliyet gösteren İrlandalı Kerry grubundan söz edilebilir. Kerry’nin gıda malzemeleri bir pasta ya da içeceğin nihai fiyatında yalnızca yüzde 1-3’lük bir paya sahip olsa da yağ, şeker, laktoz düzeyini düşüren ürünleriyle doku, tat gibi özelliklere yeni bir boyut katmış oluyor. 

Antoine Hamoir’a göre, teknoloji şirketleri ise teknoloji çok hızlı geliştiğinden uzun vadede rekabetçi avantajlarını koruyamıyorlar ve bu yüzden bu şirketlere daha temkinli yaklaşmak gerekiyor. Bu kategorideki şirketlerin yarışta kalabilmeleri için sürekli nakit bulmaları şart. Analistler, telekomünikasyon ya da banka gibi sektörleri de borsada yatırım açısından cazip bulmuyorlar. Nedeni ise, bu alanlardaki yasal düzenlemelerin çok katı olması ve ayrıca buralarda rekabetçi bir avantaj yaratacak inovasyonun bulunmasının zorluğu.