Yeni rotalar yeni kaptana emanet

0
43

Kamil Eser’den görevi Ağustos 2016’da devralan ve Anadolu Grubu Otomotiv Grubu Başkanlığı’na getirilen Bora Koçak, yeni hedefler ve projelerle dolu yoğun gündemiyle görevine başladı. 19 ülkede, 80’in üzerinde şirket, 61 üretim tesisi ve 50 bine yakın çalışanıyla faaliyet gösteren Anadolu Grubu’nun 2015 yılı cirosu 23,4 milyar TL. Otomotiv grubu ise holdingin en önemli iş kollarından biri. Çelik Motor, köklü markalarıyla biliniyor. 2001 yılında KIA markasının Türkiye distribütörlüğünü alan Çelik Motor, 2005 yılında en hızlı büyüyen şirketi Çelik Motor Filo Kiralama ile sektörün önemli markalarından biri oldu. Çelik Motor, 2015 yılını hedeflerinin üzerinde tamamladı. 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 36 oranında büyüdü ve yaklaşık 1,43 milyar TL net satış geliri elde etti. Anadolu Grubu otomotiv kategorisinde motor markası Antor ile bugün İtalya dahil 40’a yakın ülkeye motor ihraç ediyor. Isuzu ile ticari araçlar, KIA ile binek otomobiller, Antor ve Lombardini ile endüstriyel motorlar alanında faaliyet gösteriyor. Bunların yanısıra Honda Güç Ürünleri, Antrac, LS, Landini, Solis, Gallignani, Honda Marine gibi markalar bünyesinde.
 
SESSİZLİĞİNİ KORUYAN ŞİRKETLER ÖNE ÇIKACAK
1996 yılında Çelik Motor’da KIA’nın satış ve pazarlama stratejilerine yön vererek işe başlayan Koçak, iş hayatına deniz subayı olarak başladı ve yedi yılını denizlerde geçirdi. Bu deneyim onun genç ve dinamik ekiplerle pek çok ilki hayata geçirmesini sağladı. Anadolu Grubu şirketlerinden Çelik Motor’da özel sektöre adım atan Koçak, 20 yıl sonra aynı kurumda bugün başkan. Anadolu Isuzu, Çelik Motor ve Anadolu Motor gibi şirketler ile Kia, Isuzu, Garenta, ikinciyeni.com ve Lombardini gibi markaları bünyesinde bulunduran Anadolu Otomotiv Grubu’nun başkanı olan Koçak, 1996-2005 yıllarında Çelik Motor’da sırasıyla önce eğitim sorumlusu ardından satış sonrası hizmetler sorumlusu ve marka müdürü olarak görev yaptı. 2005 yılında Citroen’e, 2008 yılında ise Mazda’ya genel müdür olarak transfer olan Koçak, 2010 yılında ise Çelik Motor’a genel müdür olarak geri döndü.

“Çalıştığım kurumları sahibiymişim gibi görerek yönetmeye çalıştım” diyen Koçak, yaptığı işten büyük keyif alıyor. Anadolu Grubu bünyesinde uzun süredir sessiz duran şirketleri canlandırmaya dönük stratejiler geliştirmek ve tarım ve iş makinelerinin pazar payını artırmak hedefleri arasında. Anadolu Motor ismiyle motor üreten önemli gücü anlatırken, bu alana daha çok odaklanacaklarını söylüyor. Anadolu Motor’un ürün gamında motor, jeneratör, deniz motorları ve tarım makineleri var. Bu ürünlerin nihai kullanıcıya ulaşımını kolaylaştırmak ve jeneratör, deniz motorları gibi nihai kullanıcının kolay ulaşmayı tercih edeceği ürünleri hızlı satış kanallarına taşımak gerektiğinin altını çiziyor. Koçak, “Bayilerimizi de içine alan online satış kanalları burada öncelikli olacak. Yapı marketleri gibi kanallar konusunda da önemli gelişim fırsatlarımız var. Kısacası sattığımız ürünlerin alıcısıyla kol mesafesinde olmalıyız. Anadolu Motor’un çok yaygın bir servis ağı var. Satış sonrasında sağladığımız bu avantajları da daha iyi anlatabilmeliyiz” diyor.

Tarım makineleri alanında ise Landini ve Solis markaları ile var olan grup, Türkiye traktör pazarındaki potansiyele yatırım yapacak. Koçak, dünyanın yedinci büyük pazarı Türkiye’nin buradan aldığı payı, sürdürülebilir olarak devam ettiremediğine dikkat çekiyor. “Bu alanda daha çok iş var” yorumunu yaparken, traktör pazarına yönelik önemli projeleri de gündemine aldığına değiniyor.
 
TİCARİ ARAÇ MARKALARIYLA İHRACATTA GÜÇ KAZANACAK
Anadolu Grubu bünyesinde yer alan Isuzu, ticari araç markası olarak Türkiye’de öne çıkan markalardan biri. Midibüs ve otobüs ürün gamı sadece Türkiye’de üretiliyor. Bu ürünlerin dünya pazarlarına ihracatı önemli konulardan biri olarak Koçak’ın gündeminde yer alıyor. “İhracatta güç kazanmamız, Türkiye pazarındaki dalgalanmalara karşı koruma sağlayacak” diyor.

Anadolu Isuzu son bir yıl içinde önemli Ar-Ge yatırımları yaptı. Yeni Ar-Ge merkezi açıldı. Koçak bu alanda da hem kamyon hem de otobüs tarafında bulunmadıkları segmentler için yeni ürün fırsatlarına baktıklarını ve Anadolu Isuzu’nun 10 bin adetlere yakın satış gerçekleştirdiğini söylüyor. Isuzu fabrikasının yeni yatırımlar açısından şansını sorduğumda ise Koçak, “Kapasite kullanım oranlarımız yeni yatırımlar gerektirecek düzeyde değil. Her türlü üretim artışını yapacak hareket alanımız var. Öncelikli odağımız satış kanalları ve ürün geliştirme üzerine olacak” diyor. 
 
ÇITAYI DAHA DA YÜKSELTECEK
Göreve geldikten sonra kendisine hedefler koyan Koçak’ın iş planlarında ilk sırada Anadolu Grubu’nun otomotiv kategorisindeki markalara yönelik projeler var. Bunların başında 2014 yılında yüzde 100 Türk sermayesi ile kurulan ve kısa sürede araç kiralama sektöründe pazar ikinciliğine yükselen Garenta’nın daha da büyümesi dikkat çekiyor. İlerleyen süreçte markanın “yeni nesil araç kiralama” mottosuyla yurtdışı pazarlardaki bilinirliğini artırma isteği ise işin diğer ayağı. Koçak, “Dinamik ve esnek çözümler üretme stratejimiz ve sektöre kattığımız pek çok ilk ile en geç 2017 yılında sektör lideri olmayı hedefliyoruz” diyor. 

Garenta markasıyla hem günlük hem de uzun dönemli kiralama alanında hızlı büyüme yakalayan Çelik Motor için Koçak 2016 yılı sonuna kadar 30 bin adet araç kiralama hedefliyor ve şöyle devam ediyor: “Uluslararası marka olma hedefine daha uyumlu, stratejik adımlar attık. Yurtdışı stratejimizde öncelikle yakın çevremizdeki ülkelere bakıyoruz. Bu pazarlar için incelemeler yapıyoruz. Yurtdışına açılmak için doğru zamanlamayı bekliyoruz” diyor.
 
ONLINE KANALDA BÜYÜYECEK
Anadolu Grubu’nun otomotivde hayata geçirdiği projeler arasında hızlı büyüyenlerden biri de ikinciyeni.com girişimi. İkinci el otomobil pazarında güvenilir ve kaliteli hizmet ihtiyacını karşılamak için hayata geçirilen online mecra, iki senede hızlı büyüdü. İkinci el otomobil sahibi olmak isteyenlere ekonomik fiyatların yanı sıra önemli avantajların sunulduğu sitenin 115 binden fazla üyesi var. “Yenisi Kadar İyi” sloganıyla ikinciyeni.com’da, 2014 yılında yaklaşık 7 bin araç satıldı. 2015 sonunda bu sayı 12 bin oldu. Platform sadece kendi bünyesindeki araçları değil, dışarıdan aldığı ikinci el araçları da satıyor. Koçak sitede ayrıntılı bilgilere, fotoğraflara ve ekspertiz raporlarına yer verildiğini, profesyonel ekspertiz raporları için 150 senelik deneyime sahip bağımsız kuruluş TÜV SÜD ile işbirliği yürüttüklerinin altını çiziyor ve ekliyor: “Fren testi, tüm güvenlik ekipmanları, otomobilin tüm alt aksamı, boya, kaporta, lastikler ve donanım ekipmanları gibi otomobilin tüm noktaları kontrolden geçiriliyor. Raporlar, en şeffaf haliyle sitede yer alıyor. İkinciyeni.com’da hafta içi her gün açık artırmaya sunulan ortalama 80 araç müşterilerle buluşuyor. İstanbul merkezli olarak hizmet veriyoruz. İzmir Gaziemir’de ve Ankara’da yeni şube açtık. Yakın zamanda Adana ve Bursa’da da şubeler açacağız.”
Koçak, sürdürülebilir değerler yaratmak konusuna odaklı. Farklı marka temsilcilikleriyle de büyüme hedeflerini dile getiriyor. Stratejik planlarda yurtdışı pazarlar faaliyet alanına eklenecek. Koçak, “Dış pazarlar her zaman masanın üzerinde ve Doğu Avrupa da dahil olmak üzere birçok fırsatı yakından takip ediyoruz” diyor.