Yeni anayasa teklifi bugün Meclis’e sunulacak

0
38

Yeni anayasada Yüce Divan’a sevk için 3 kademeli formül benimsendi.

Soruşturma önerge için 276, komisyon için 330 imza gerekecek. Komisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra rapor Genel Kurul’a gelecek. Yüce Divan içinse 367 oyu aranacak.

Cumhurbaşkanı’nın cezai sorumluluğu da olacak. Bunun için de 3 kademeli formül gerekiyor. 

ANAYASA TEKLİFİ BUGÜN MECLİS’TE
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli MHP ile anayasa teklifiyle ilgili bütün yönleriyle mutabakatın sağlandığını belirterek yeni anayasa teklifinin bugün Meclis’e sunulacağını söyledi. 

Canikli Anayasa referandumunun Mart, Nisan veya Mayıs’ta olabileceğini ifade etti.

Canikli, “Türkiye’ye karşı küresel ölçekli girişimler var. Bütün riskleri ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. türkiye ekonomisinin mali yapısı son derece güçlü. Bankacılık sistemimizin dünyadan pozitif olarak ayrıştığı tescillidir. Dalgalı kurdan hiç taviz vermedik, dövizde bu tür dalgalanmalar her zaman olur. dalgalı kur mekanizmasında aşırı oynaklık hariç müdahale etmemek gerekiyor. rasyonel altyapısı olmayan spekülatif saldırılar olabiliyor.

Ekonominin bütün unsurları dimdik ayaktadır, kriz teğet geçiyorsa bu tesadüf değil, istikrarlı yönetimin sonucu. Kamu desteğiyle özel sektörde istihdam için katkı sağlıyoruz, bu 600 bin ilave istihdam anlamına geliyor.
En kötü senaryoya karşı tedbir alıyoruz. Ekonomiye destek paketindeki tüm maddelerin kaynağı hazır. Üretken olmayan bütün harcama kalemlerinden çok ciddi tasarruf yapacağız. İstihdam ile ilgili projemizin kaynağı işsizlik fonunun neması. TL’nin alanının genişletilmesi için çalışmalar yoğunlaştırıldı. Dış ticarette yerli paranın kullanılması için görüşmeler yapıldı. Rusya, Çin ve İran ticarette yerli paraya olumlu bakıyor.

Cari açıktaki dolar ihtiyacını azalttıkça cari açık da azalacak. Türk ekonomisinin son derece esnek bir özelliği var, ticarette yerli para birimlerinin kullanılması ekonomilere katkı sağlar. TCMB’nin görevi, yetkileri ve alanı bellidir, başbakanımızın açıkladığı paket üretim, istihdam ve büyüme göstergeleriyle ilgilidir. TCMB’nin özerk yapısı vardır, ancak tabii herkes önerilerini ve eleştirilerini paylaşabilir.

Bütçemizde personel harcamalarının oranı bir hayli yüksek, bütçe üzerindeki yükünün azaltılması hedefimiz de var. Taşeron işçiler ile ilgili sözümüz yerine gelecek, ancak dengeleri rahatsız edici noktaya getirmeden sisteme monte etmemiz gerekiyor” açıklamalarında bulundu.