Yatırımla gelen vatandaşlık

    0
    25

    İkinci vatandaşlığa sahip olmak, iki ülkede de çalışabilmek ve yaşama hakkına sahip olmak, seçme ve seçilme hakkından yararlanabilmek ve vizesiz dolaşım yapılan ülkelere seyahat etme fırsatını sunduğu için Türkiye’de yaşayanlarca da daha fazla tercih edilir oldu.

    İkinci vatandaşlık, bir güvenlik poliçesi olarak da görülüyor.“Türk vatandaşları artık dünya vatandaşı olmak istiyor. Bunun ötesinde Türkiye’de son dönemde yaşanan belirsiz ortam birçok vatandaşın, ailelerinin güvenliğini sağlama almak amacıyla ikinci vatandaşlık arayışına yönelmesine sebep oldu” diyen CS Global Partners CEO’su Micha-Rose Emmett sözlerine şöyle devam ediyor; “Türkiye’deki yabancı yatırımcıların, yatırımlarını geri çekmeleriyle yaşanan ekonomik yavaşlama insanları yurt dışında iş/yatırım fırsatları aramaya yönlendirdi. Bunu ararken de, elbette kolay vatandaşlık veya oturma izni alabilecekleri ülkelere yöneldiler. Tüm dünyadan insanlar girişimcilik yapmak ve iyi iş fırsatları yakalamak için kârlı olduğu bilinen pazarlarda arayışa giriyor.”

    CS Global Partners yüksek varlıklı bireyler için, ikinci vatandaşlık ve yatırım yoluyla oturma izni sağlama alanlarında uzman uluslararası bir danışmanlık şirketi. Hükümetlere danışmanlık hizmeti de veren CS Global Partners vatandaşlık programı sunan dört Karayip ülkesinin de (Dominik, Grenada, St Kitts ve Nevis ve Saint Lucia) resmi temsilciliğini yapıyor. Ayrıca Portekiz, İngiltere ve Singapur gibi ülkelerde oturma izni sağlıyorlar.

    Emmett ikinci vatandaşlık koşulları için şöyle bir örnek veriyor: “Dominik, dünyanın en cazip ikinci vatandaşlık fırsatını sunan ülkelerinden biri. Dominik’teki Ekonomik Farklılaşma fonuna yapacağınız 100 bin dolarlık (artı masraflar) bir yatırımla vatandaşlık sahibi olabiliyorsunuz. 200 bin dolar ödeyerek dört kişilik aileniz için vatandaşlık alabiliyorsunuz ya da Dominik hükümetinin onayladığı gayrimenkul projelerinden 200 bin dolarlık bir satın alma yapmanız dört kişilik aileniz için yeterli oluyor. Bu durumda hükümete ek olarak 75 bin dolar masraf ödüyorsunuz” diyor. Başvuru süreci titiz bir çalışma ve araştırma gerektirse de, genellikle süreç başladıktan sonraki üç ila altı ay arasında vatandaşlık kazanabiliyor. Yaşam boyu vatandaşlık, ülkede yaşama ve çalışma hakkı, Schengen ülkeleri ve İngiltere de dahil olmak üzere 115 ülkeye vizesiz seyahat imkanı; düşük vergi rejimi uygulaması; işletme ve yatırım için teşvik kazanılan haklar arasında sayılabilir.

    “Kişilerin, en az 18 yaşında, sabıka kaydı olmayan, sağlıklı ve iyi karakterli kişiler olması yeterli” diyen Emmett ekliyor: “Birçok vatandaşlık programının aksine, o ülkenin dilini temel olarak anlama ve konuşma, o ülkede belli bir süre çıkış yapmadan ikamet etme ya da bir iş geçmişi raporu gerekmiyor.”