Yatırımcıların asıl kaygısı gelişmiş ülkeler

0
32

Gelişmekte olan piyasalarda jeopolitik risklerde artış olsa da, Goldman Sachs, BalckRock gibi global çaptaki yatırımcılar bu ülkelerle ilgili olarak fazla kaygılı değil. Onları asıl endişelendiren, gelişmiş ülkeler.

Bloomberg’te yer alan haberde, Fransa’da iki hafta sonra yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu öncesinde, dört aday arasında aşırı sağın adayı Marine Le Pen ile Komünistler’in desteklediği Jean-Luc Melenchon’un başta gözükmesinin tedirginlik yarattığına dikkat çekiliyor; öte yandan, İngiltere’nin AB’den çıkış süreci Avrupa’daki mali istikrarı zayıflatabilir; ABD Başkanı Donald Trump’ın kısa süre önceki Suriye’ye füze saldırısı ise büyük bir savaşı tetikleyebilir.

10 milyar dolarlık bir portföyü yöneten Aberdeen Asset Management’tan analist Viktor Szabo, “küresel popülizm dalgası, bu duruma zaten alışık olan gelişmekte olan ülkelere kıyasla gelişmiş ülkeler açısından çok daha kritik bir durum” diyor. “Bizler gelişmekte olan ülkelerde bu tür bir gidişatı nasıl fiyatlayacağımızı biliyoruz ama Le Pen ya da Melenchon’u fiyatlamamız için bize şans dilemeniz lazım.”

Yatırımcılar özellikle de Latin Amerika’yla yakından ilgileniyorlar. Ekonomistler bölgede teknokratik reformların ardından üç yıldan beri ilk kez ciddi bir sıçrama öngörüyorlar.

Goldman Sachs Asset Management International’ın CEO’su Sheila Patel, gelişmekte olan piyasaların gelişmiş ülkelere göre çok daha istikrarlı gözüktüğünü söyleyen çok sayıda yatırımcı olduğunu belirtiyor.

Haberde, gelişmekte olan ülkelerde iş dünyasının genel görünümünün de pozitife doğru evrildiğine, Türkiye’de imalat endeksinin de mart ayında son 13 aydan beri ilk kez yükseliş trendine girdiğine dikkat çekiliyor.