‘Yatırımcılar panik yapmasın’

0
91

A1 Capital Direktörü Belgin Maviş, son dönemde gündemin çok hızlı değiştiğine dikkat çekerek, yatırımcılara panik yapmamaları konusunda uyarıda bulunuyor. Haber akışının hızlı olduğu bu dönemde her veri ve açıklama piyasalarda dalgalanmalar yaratabilir. Belgin Maviş’e göre, yatırımcılar, dolar endeksi, dolar/TL paritesi ve dolar/yen paritesinin seyrini takip etmeli. Şok düşüşlerin yatırımcılar için alım fırsatı yarattığını ifade eden Maviş, “Parayı koruma zamanı” diyor. Belgin Maviş, sorularımızı yanıtladı.
 
Moody’s Türkiye’ye yönelik olumlu açıklamalarda bulunduktan iki gün sonra, 23 Eylül’de kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürdüğünü açıkladı. Bunun piyasaya etkisi nasıl olur?
Haberin ardından ilk tepki olarak dolarda agresif hareketler olması gerekirdi. İlk etapta böyle bir hareket görülmedi. Ancak bunun piyasaya etkileri olmaz diyemeyiz. Artçı şoklar olacaktır. Daha önceki süreçlere baktığımızda, yani not indirimleri sonrasında piyasaların bir süre sonra not artırma ihtimallerini satın aldığını görüyoruz. Kredi notunda indirim şoku atlatıldıktan sonra gündeme gelecek birkaç faktör bulunuyor.
 
Nedir bunlar?
ABD Merkez Bankası’nın (FED) olası faiz artırımı ile TCMB’nin faiz artırımlarına ara verip vermeyeceği konusu önemli olacak. Öte yandan, ABD’de başkanlık seçimleri nedeniyle tüm piyasalar ekim ve kasım ayında dalgalı bir seyir izleyecek. İçeride ise FETÖ ile mücadele sonrasında OHAL’in uzatılması konuşuluyor. Milletvekillerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması durumunda ise erken seçim tartışmaları gündeme gelecektir. Reza Sarraf dosyası da tekrar gündeme geliyor. Suriye’deki sınır ötesi harekatın yönü de piyasalarda karşımıza çıkacaktır. Olumsuz haber akışının artması durumunda piyasaların toparlanma ihtimali zor görünüyor. 
 
Merkez Bankası bu ortamda faiz indirimlerine devam eder mi?
Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine ara verme ihtimali var. Moody’s’in daha önce yaptığı açıklamaların 23 Eylül’de yaptığı açıklamalarla çakışması da enterasan. Moody’s, not indiriminden iki gün önce “15 Temmuz darbe girişiminin ekonomide yarattığı şok büyük ölçüde atlatıldı” demişti. 15 Temmuz sonrasında yaptığı açıklamada da, Türkiye’yi 90 gün sonra değerlendireceğini bildirmişti. Bu da 18 Ekim tarihine denk geliyor. Bu tarihten önce değerlendirmede bulundu. Ekonomide darbe girişimi sonrasındaki sürece, büyümeye ve OHAL’e bakacağını açıklamıştı. Bu üç unsur içinde büyüme konusundaki beklentileri karşılayamayacağız. OHAL’in de uzatılması gündemde. Bu gerekçelerle kredi notu değerlendirmesini öne çekmiş olabilir.
 
Sırada tek yatırım yapılabilir kredi notu veren Fitch’in değerlendirmesi var. Fitch’ten bir not indirimi bekliyor musunuz?
Fitch’in değerlendirmesi önemli olacak. Fitch, daha önceki değerlendirmesinde Türkiye’deki ekonomik büyümenin yavaşlayacağı, ancak 2017 yılında dengelenebileceği ihtimalinden bahsetti. Kredi derecelendirme kuruluşları şunu baz alıyorlar: Siyasi istikrar ve sürdürülebilir ekonomik büyüme. Türkiye’de siyasi istikrar bozulmasa da OHAL’in uzatılmasını bu şekilde algılıyor olabilirler. Ancak, Fitch’in aceleci karar vereceğini düşünmüyorum. 
 
ABD Merkez Bankası’nın (FED) aralıkta faiz artırması bekleniyor. Bu ortamda FED’in faiz artırımlarının Türkiye’ye etkisi daha mı fazla olur?
Piyasalarda korkulan olmayacaktır. FED’in faiz artırımı konusundaki beklenti yönetimi sarsıldı. Artırım yapma beklentileri daha öncesinde çok fiyatlandı. Geçtiğimiz dönemde FED faiz artırdığında, piyasalar buna yükselişle karşılık verdi. Bu yıl bir kez faiz artırması bekleniyor. Önümüzdeki yıl da seri artışlar yapması beklenmiyor. 
 
FED’in yaptığı açıklamalarda agresif hareket etmeyeceği görülüyor…
Aralıktaki faiz artırımıyla piyasalar üzerindeki baskı da kalkacaktır. FED’in faiz konusunda ağırdan almasının sebeplerinden biri de Çin ekonomisini gözlemlemesi. FED, Çin ve Japonya’ya destek vermek zorunda. 2008 krizinin ilk zamanlarında hatırlanacağı gibi Çin Merkez Bankası çok yüklü miktarda ABD hazine bonosu ve tahvili aldı. Çin’in likiditeye ihtiyaç duyulduğunda FED’i desteklediğini biliyoruz. Dolayısıyla, Çin ekonomisini izliyor. Ayrıca, yeni ABD başkanının kim olacağını ve onun uygulayacağı politikaları da merak ediyor.
 
Doların yönü için tahmininiz nedir?
Dolarda 2,9350 TL’nin altı zor görünüyor. Ancak, konjonktürde bir iyileşme olursa bu seviyelerin aşağı kırılması gündeme gelebilir. İyileşme olmazsa kısa vadede 2,98-3,01 TL arasındaki bant içinde hareket eder. Yılsonunda ise sıcak haber akışı devam ederse 3,15-3,20 TL seviyeleri sürpriz olmaz.
 
Borsa endeksi için yılsonu öngörünüz nedir? Öne çıkan sektörler hangileri?
Endeks için tahmin yapmak çok zor. Fitch’in açıklamalarını izleyeceğiz. Ayrıca, siyasi tansiyon yükselirse, yurtdışındaki hava da bozulursa 70 bin-73 bin bant aralığında hareket eder. Gayrimenkulle ilgili atılan adımlarla bu sektörün öne çıktığını görüyoruz. Ayrıca, kredi kartında taksit sayısının artırılmasıyla birlikte perakende, gıda ve dayanıklı tüketim maddeleri sektöründe bir hareket olabilir. Otomotiv de hareketli sektörlerden biri olabilir.
 
Yatırımcılar için de zor bir dönem. Ne tavsiye edersiniz?
Yatırımcılar panik yapmasınlar. Ayrıca, mutlaka uzmanlardan destek alsınlar. Çünkü, parayı koruma zamanı. Gündem hızlı değişiyor. Şok düşüşler alım için fırsatlar yaratıyor. Endekse yön veren hisselerde pozisyon alınabilir. Portföylerinde riski mutlaka dağıtsınlar. 2016 yılı başında “Ne alırsan al ya da satarsan sat, kademeli yap” önerisinde bulunmuştum. Yılın son üç ayı için ve 2017 yılı için de aynı önerimi tekrarlıyorum. Haber ve veri akışına piyasalar önümüzdeki dönemde çok daha duyarlı olacak. Dolar endeksi, dolar/TL paritesi ve yenin dolar karşısındaki hareketini takip etsinler.