Yatırımcılar gelişmekte olan piyasalardan çıkıyor

0
34

Nisan ayı ortalarından beri doların yüzde 5’in üzerinde değer kazanması, ABD’de 10 yıllık tahvillerin faiz oranlarının yüzde 3’ün üzerine çıkması, siyasi gerilimler… Son birkaç haftadır, gelişmekte olan piyasalar yeniden baskı altında. Bu kategorideki varlıklara son iki yıldır büyük ilgi gösteren yatırımcılar şimdi ise tersi bir tavır sergiliyorlar. Kuşkusuz piyasalardaki bu hareketlenme ve sermaye akışlarındaki yön değişikliği 2013 yılında, o dönemde FED Başkanı olan Ben Bernanke’nin gevşek para politikasına son verileceğini açıklamasıyla ortaya çıkan tabloya benzemiyor. Ancak Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) dikkat çektiği gibi, doların ve Amerikan tahvillerinin değerlenmesi “nisan ayı ortasından beri portföy akışında birdenbire bir durgunluk yarattı”; bu da yatırımcılar açısından “paradigma değişikliği” anlamına geliyor.
Analistlere göre, bu yalnızca piyasalarda yaşanan bir stres. Kriz değil. Ancak gelişmekte olan ülkelerin tümünü de aynı kefeye koymak doğru değil. Nitekim, Güney Kore, Çin ve Tayvan gibi ülkeler yatırımcıları çekmeye devam ederken, en çok zarar görenler ise Türkiye ve Arjantin olarak sıralanıyor. Carmignac fonunda gelişmek olan piyasalar sorumlusu Xavier Hovasse, Türk lirası ve Arjantin pesosunun nisan ayı başından beri dolar karşısında yüzde 20 oranında değer kaybettiğine dikkat çekiyor.  Bir başka analist ise, Arjantin ve Türkiye’nin ciddi bir cari açık sorunuyla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, özellikle Türkiye’de Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesinin pek ikna edici olmadığını, bunun da döviz üzerinde baskı oluşturduğunu belirtiyor.
Ancak fon yöneticileri gelişmekte olan ülkelerin genel olarak 2013 yılından beri cari dengelerini düzelttikleri, bundan dolayı da faiz artışlarını yönetebilecekleri konusunda hemfikir.
Yatırımcıların asıl endişe kaynağı ise, İtalya. Amundi fonunda gelişmekte olan ülkelerden sorumlu Patrice Lemonnier, “eğer euro bölgesinin geleceği yatırımcıları endişelendirmeye başlarsa, riski artacaktır; bu durumda da, gelişmekte olan piyasaların tümü olumsuz etkilenebilir” diyor.