‘Yatırım için yeni kolaylıklar geliyor’

0
23

Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, (Yatırım ortamının iyileştirilmesi) Hazırlıkları devam eden 67 maddelik bir paket daha var, onu da yakın zamanda Meclis’e sunacağız.” dedi.
Yıldırım, “Evraklar…Burada da bir zihniyet değişikliğine gidiyoruz, başladık. Devletle işiniz varsa her bir kuruma aynı evrakı tekrar tekrar hazırlayıp götürme işine son veriyoruz. Bu çok önemli bir şey, bu bir devrim.” ifadesini kullandı.
“Bugün itibarıyla e-devlet üzerinden vatandaşın devletle iş yapma oranı yüzde 57’ye çıktı.” diyen Yıldırım, “Ama bu yıl sonuna kadar vatandaş-devlet arasında her türlü iş internetten, e-devlet üzerinden yapılacak. Bürokrasiyle, bürokratla karşı karşıya gelmeden her işinizi yapabileceksiniz.” dedi.
Yıldırım’ın konuşmasından satır başları:
– Girişimcilerimize, yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlamak bir görevdir.
– Bugün itibarıyla e-devlet üzerinden vatandaşın devletle iş yapma oranı yüzde 57’ye çıktı. Ama bu yıl sonuna kadar vatandaş-devlet arasında her türlü iş internetten, e-devlet üzerinden yapılacak. Bürokrasiyle, bürokratla karşı karşıya gelmeden her işinizi yapabileceksiniz. Evraklar…Burada da bir zihniyet değişikliğine gidiyoruz, başladık. Devletle işiniz varsa her bir kuruma aynı evrakı tekrar tekrar hazırlayıp götürme işine son veriyoruz. Bu çok önemli bir şey, bu bir devrim.
Şirketler 650 TL’ye kurulacak
– Şirket kurmak için illerde ilçelerde ticaret sicil müdürlüklerine gidilecek. 2250 liraya kuruluyordu şirketler şimdi 650 liraya kurulacak. Bürokrasi tuş oluyor. Tuşa basacaksınız işinizi yapacaksınız.
– Bir iflas erteleme hakkı getirdik. Bunu iyi niyetle güzel düşüncelerle getirdik. Gördük ki bunu bir düzen kuruldu. Bunu kötüye kullanmaya başladılar. Bunun yerine şirketin kurtarılması ile ilgili bir mekanizma geliştirdik.
– İnşaat izni için 18 ayrı evrak gerekiyor. Bu sayıyı 6’ya indiriyoruz. 
Gümrükler 24 saat açık olacak
– Gümrüklerdeki personellerimizin çalışma saatlerini de buradaki işleyişe uygun olarak yeniden düzenliyoruz. Yani ‘Mesai bitti, kapılar kapandı, bekle’ dönemini artık kaldırıyoruz. Mutlaka kaldıracağız. Paraysa para, ne lazımsa bunu vereceğiz ve mutlaka o gümrüklerimiz 24 saat açık olmalı. Çünkü gecikmenin bedeli büyük.
– Aylık olarak verilen SGK ve muhtasar beyannameleri birleştiriliyor ve böylece yatırımcılara ciddi bir zaman tasarrufu sağlıyoruz. İmalat sanayisi ile Ar-Ge, yenilik, tasarım faaliyetlerine yönelik makina teçhizat alımlarına KDV istisnası getiriyoruz.
128 milyar liralık yatırım teşviği
– 2017’de yaptığımız gibi 2018 yılını kapsayan ekonomi ile ilgili kapsamlı bir eylem planı hazırladık, kamuoyu ile paylaşacağız.
– Tabiatı itibarıyla ürkek olan sermayeyi ülkemize çekmek için daha fazla çaba göstermek ihtiyacı olduğunu biliyoruz.
– Stratejik yatırım türünden 128 milyar lira yatırım teşviğini onayladık. Bugün son şeklini vereceğiz, önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız.