​Yatırım fonlarının son gözdesi

    0
    29

    Gayrimenkul çok uzun zamandır kurumsal yatırımcıların gözdesi. Veri ve bilgi toplama kuruluşu Preqin’in araştırmasına göre, fon portföylerinde dünya çapında emlağa ayrılan oran 2011 yılında yüzde 6,7’yken 2015’te yüzde 8,5’e yükseldi. 

    “Les Echos” gazetesinde yer alan haberde, yatırım fonlarına yönelen varlık miktarının 2013’ten beri yıllık 100 milyar doların üzerine çıktığı belirtiliyor.  Dünyanın önde gelen yatırım fonlarından Blackstone 2015 yılında tam 15.8 milyar dolarlık emlak varlığını portföyüne ekleyerek tüm zamanların rekorunu kırdı.

    Emeklilik fonları ya da sigorta şirketleri gibi uzun vadeli yatırımcılar için en gözde varlık emlak ve özellikle de ofis emlağı. Ofis gayrimenkulü çeşitlendirme, enflasyona karşı koruma sağlama gibi özelliklerinin yanı sıra özellikle de düzenli gelir sağlaması açısından diğer menkullere göre daha güvenilir bir araç olarak görülüyor. 

    Kurumsal yatırımcıların esas tercihi,  yeni ya da temiz kullanılmış ve iyi bir lokasyonda yer alan, dolayısıyla kira gelirinde de çok sert iniş çıkışlar olmayacak ofis binaları. Schroders yatırım fonunda Avrupa bölgesi gayrimenkul sorumlusu  Tony Smedley, daha yüksek riskli ama potansiyel getirisi daha yüksek yatırımların ise genellikle risk iştahı daha fazla olan Amerikalı fonlar tarafından tercih edildiğini kaydediyor. 

    CNP Assurances’ın direktörlerinden Nicolas Monnier de, risk oranı ve potansiyel getirisi yüksek varlıklar yerine en az on yıllık ofis emlak yatırımlarını tercih ettiklerini belirtiyor. Gayrimenkule 2009 yılında yatırım yapmaya başlayan kurum halen portföyün yüzde 5’ini emlağa ayırmış durumda. Nicolas Monnier, 2015 yılında emlağa 1,9 milyar euro yatırdıklarını kaydediyor. Fransız emeklilik fonu ERAFP’ta kamu işletmeleri yatırım yöneticisi Catherine Vialonga da, gayrimenkul 2013 yılında portföylerinde yüzde 3 oranında yer tutarken, 2015 sonu itibariyle bu oranın yüzde 5’e yükseldiğini belirtiyor.