Yaprak sigara kağıdı üretimine düzenleme

0
430

Türkiye’de yaprak sigara kağıdı üretimi için yıllık üretim kapasitesi tek vardiyada teorik olarak iki milyar adet, yeni teknolojiyi haiz, kullanılmamış makineleri içeren tesis kurulması gerekecek. Tesis yeri, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) veya sanayi alanında, en az bin metrekarelik kapalı alana sahip müstakil veya münhasır bir bina olacak.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun (TAPDK) yaprak sigara kağıdı üretimi ve ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, yaprak sigara kağıdı üretmek isteyenlerin, yıllık üretim kapasitesi tek vardiyada teorik olarak iki milyar adet, yeni teknolojiyi haiz, kullanılmamış makineleri içeren tesis kurmaları gerekecek. Tesis yeri, OSB ya da sanayi alanında, en az bin metrekarelik kapalı alana sahip müstakil ya da münhasır bir bina olacak şekilde belirlenecek. Kurulacak üretim tesisinde ham madde, malzeme ve mamul ambarı ayrı ayrı olacak. Üretim akışı ile makineler, üretilmesi planlanan ürünün üretim şekline uygun olacak şekilde projelendirilecek.

Yaprak sigara kağıdı üretim tesisi kurulabilmesi için TAPDK’dan belge alınması gerekecek. Yaprak sigara kağıdı üretimiyle ilgili tesis kurmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, izin taleplerini içeren dilekçelerini Kuruma iletecek.

Üretim tesisinde, yurt içi piyasaya arz ve/veya ihraç amacıyla, marka tescil belgesi ya da markanın başka bir gerçek veya tüzel kişi adına kayıtlı olması halinde, marka tescil belgesiyle markanın kullanım hakkının devrine ilişkin lisans sözleşmesi olmayan mamulat çeşidinin üretimi yapılamayacak. Üretim ve faaliyet izninde veya bu iznin temdidinde (uzatma) aranan izinler Kurumun internet sitesinde ilan edilecek. Yaprak sigara kağıdının fire oranlarının hesaplama yöntemlerinin usul ve esasları Kurum tarafından belirlenecek. 
Yaprak sigara kağıdı üretim makinesi, TAPDK’nın iznini müteakip “Tek Pencere” sistemine girilmek suretiyle düzenlenen uygunluk belgesi ile ithal edilebilecek. Bu madde kapsamında üretim tesisine ilave edilecek makinelerin, yeni teknolojiyi haiz ve kullanılmamış olması gerekecek. Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi bulunan yurt içinde kurulu üretim tesisleri arasındaki makine devirlerinde bu şart aranmayacak.

“Tütün içmek öldürür – hemen bırakın” uyarısı
Firmalar, ihtiyaçları olan ham maddeleri Kuruma bildirimde bulunmak suretiyle iç veya dış piyasadan temin edebilecek. Firmalar ürettikleri yaprak sigara kağıdını Piyasaya Arz Uygunluk Belgesi almak kaydıyla serbestçe fiyatlandırabilecek, doğrudan toptan satıcılara satabilecek. Kurumdan tütün mamulü toptan satış belgesi almak suretiyle perakende satıcılara da satış yapılabilecek. Yaprak sigara kağıdı satmak isteyenlerin, satışın niteliğine göre tütün mamulü toptan ve/veya perakende satış belgesi alması da gerekecek.
Piyasaya arz edilmesi planlanan mamulat çeşidinin birim paketinde kategorisi, marka adı, aynı marka adı altında üretilen mamulat çeşitlerini birbirinden ayırt etmeye yarayan ibaresi, miktar bilgisi, barkod, “Tütün içmek öldürür – hemen bırakın” genel uyarısı, “18 yaşını doldurmayanlara satılamaz” uyarısı, “TAPDK izniyle üretilmiştir” ibaresi, üretici firma ticaret unvanı, üretim tesisi adresi ile asgari ay ve yıl olarak üretim zamanını belirleyecek kodlama bilgisinin bulunması gerekecek. Piyasaya arz edilmesi planlanan mamulat çeşidinin grupmanında ayrıca sağlık uyarıları ile “ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı” bilgisinin bulunması şartı aranacak. 

Yaprak sigara kağıdı, birim paketleri içinde 25, 50, 75 ve 100 adet yaprak sigara kağıdı bulunacak şekilde, grupmanlarda ise defter tipi yaprak sigara kağıdında 90 adet, diğer tip yaprak sigara kağıtlarında 50 adet birim paket bulunacak şekilde piyasaya arz edilecek. Söz konusu ürün, içine kıyılmış tütün veya tütün harici herhangi bir madde sarılmak suretiyle piyasaya arz edilemeyecek.

İthalat izni için şart getirildi
Koşulları yerine getiren firmalar ürettiği yaprak sigara kağıdını serbestçe ihraç edebilecek. İç piyasaya arz edilen yaprak sigara kağıdının birim paket ve grupmanları kullanılarak üretilip ihraç edilecek yaprak sigara kağıdının birim paket ve grupmanları üzerinde, “ihracat amacıyla üretilmiştir” ibaresi ile ihraç edileceği ülke isminin Türkçe ve ihraç edilen ülkenin resmi dilinde yer alması gerekecek. Söz konusu ihracat, sadece üretimini gerçekleştiren firma tarafından yapılabilecek.

Firmalar, marka bazında bir takvim yılı içinde en az 2 milyar adet fiili üretime ulaşmaları halinde aynı markadan olmak üzere serbestçe ithalat yapabilecek, fiyatlandırabilecek ve satabilecek. Marka bazında ithalat hakkını kazanan firmanın bu hakkı söz konusu takvim yılı için geçerli olacak, birim paket ve grupman ambalajları üzerinde “TAPDK izniyle ithal edilmiştir” ibaresi yer alacak.

Üretim tesisinin kuruluş yerinin değiştirilmesi veya devri Kurumun iznine tabi olacak. Tesisin faaliyetinin sona erdirilmesi ve/veya kapatılması için Kuruma bildirimde bulunulması gerekecek ve bu işlemler Kurumun gözetim ve denetimi altında gerçekleştirilecek. 

Üretim tesisi kurma izni başvuruları için 15 bin lira başvuru bedeli alınacak. Bu bedel, Tesis Kurma Uygunluk Belgesi için hesaplanacak bedelden mahsup edilecek. 

Yaprak sigara kağıdı ve/veya ham maddelerin imhası ile yaprak sigara kağıdının geri kazanım işlemleri Kurum izni ve gerektiğinde nezaretinde veya Kurumun tespiti sonrasında Çevre Kanunu ve diğer ilgili mevzuata göre yapılacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Kurumdan sarmalık kıyılmış tütün mamulü üretim tesisi için belge alanlar, bu düzenlemeye uygun yaprak sigara kağıdı üretim tesisi kurmamaya karar vermeleri halinde üretim tesislerinde bulunan yaprak sigara kağıdı üretimi ile ilgili makineleri yurt dışı edebilecek, hurdaya ayrılmak suretiyle imhasını ve hurda olarak satışını yapabilecek veya başka bir firmaya devredebilecek. Bu işlemlerden herhangi birisi yapılmadığı takdirde en geç 31 Aralık 2017 tarihine kadar tesiste bulunan yaprak sigara kağıdı üretimi ile ilgili makineler sökülerek depoda muhafaza edilecek. Bu fıkra kapsamında firmalara yapılacak makine devirlerinde, yeni teknolojiyi haiz ve kullanılmamış olması şartı aranmayacak.