Yabancı yatırımcılar Katar’ı Suudi varlıklarına tercih etti

    0
    41

    Bloomberg’te yer alan habere göre, yabancı kurumsal yatırımcılar bu yıl Doha borsasında 2,3 milyar dolarlık hisseye yatırım yaptılar. Bu rakam Riyad’a yabancı yatırım akışının üç katından daha fazla.
    Katar’ın özellikle de yabancıların sahip olacağı hisse payına getirilen sınırları esnettikten sonra yabancı yatırım akışının daha da hızlandığı kaydediliyor. Suudi Arabistan’da ise, yabancıların yatırımları gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürülmesinin ardından 700 milyon dolar gibi bir rakama geriledi.
    Katar’ın Suudi Arabistan’la ilişkileri geçen yıldan beri kötü durumda. Katar’ı teröre destek vermekle suçlayan Suudi Arabistan, Körfez’deki bazı başka ülkelerle Katar’a karşı bir blok oluşturmuştu. Suud’ların terör suçlamalarını reddeden Katar bu hafta başında da, Suudi Arabistan’ın Rusya’yla OPEC bünyesinde işbirliği planını açıklamasının ardından kartelden çekileceğini duyurdu.
    Suudi Arabistan, gelecek yıl gelişmekte olan piyasalarla ilgili verileri toplayan ve halen Katar’ın da dahil olduğu FTSE Russell ve MSCI Inc’e üye olacağı için Suudi hisselerine yönelik ilgi artabilir ancak gözlemcilere göre, yatırımcılar jeopolitik gelişmeleri göz önüne alacakları için Katar yine tercih sıralamasında Suudi Arabistan’ın önünde olacak.
    Katar yatırımcılar tarafından istikrarlı bir ülke olarak görülürken, Suudi Arabistan’ın pek çok çatışma ve kargaşaya dahil olması güven vermiyor.