Yabancı menkul kıymetlere yatırım yapanlar kazandı

0
70

ABD ekonomisinde geçtiğimiz ay oluşan iyimser tablo ABD dolarının uluslararası piyasalarda değer kazanmasına, dolayısıyla altının ons fiyatının gerilemesine neden oldu. Dolarda uluslararası piyasalarda yaşanan değer artışına yurtiçi siyasi belirsizliğin etkisi de eklenince, Türk lirası dolar karşısında %5,6 değer kaybına uğradı. Bu durumun yatırım fonu getirilerine pozitif etkisini varlık dağılımlarında yabancı para cinsinden menkul kıymetlere yer veren fonlarda görmekteyiz. Mayıs ayının yatırımcısına en çok kazandıran fonları tablodan da izlenebileceği gibi yabancı hisse senedi fonları, kamu dış borçlanma araçları fonları,  yabancı borçlanma araçları fonları v.b. oldu.
 

En Yüksek Kazandıranlar En Çok Kaybettirenler
Kategori Adı 1 Aylık Getiri (%) Kategori Adı 1 Aylık Getiri (%)
Yabancı Hisse Senedi Fonları 6.59 Karma Fonlar -3.13
Yabancı Borçlanma Araçları Fonları 5.17 Hisse Katılım Fonları -4.64
Emtia Yabancı Fon Sepeti Fonları 4.23 Hisse Senedi Fonları -5.16
Yabancı Fon Sepeti 4.23 Kıymetli Madenler Fonları -5.35
Kamu Dış Borçlanma Araçları Fonları 3.47 Endeks Hisse Senedi Fonları -6.71

Tablo: Mayıs Ayında En Yüksek/Düşük Getiri Sağlayan Fon Kategorileri

Yatırım fonları Mayıs ayında % 0,5 getiri sağlarken, alternatif yatırım araçlarından altın %6,3 ve BIST 100 Endeksi %8,8 gibi yüksek oranda değer kaybetti. 

Ludens İleri Finansal Hizmetler, 2016 yılının Mayıs ayı Yatırım ve Emeklilik Fonları Ratinglerini açıkladı. Bu ayki rating sonuçlarına göre emeklilik fonlarının 32’si 5 Yıldız alırken, 23 adet yatırım fonu 5 Yıldız alarak en iyi yönetilen fonlar arasında yer aldı. Fonların güncel ve geçmiş rating verilerine Finnet Fon Expert Ludens Rating Modülü ile ulaşılabilir. Rating sonuçlarına ilişkin ayrıntılar Ludens Aylık Fon Bülteni’nden izlenebilir.