Weijian Zhou Lenovo’nun yol haritasını açıkladı

0
40

Dünyanın lider PC üreticisi Lenovo akıllı telefon pazarı için de iddialı. Lenovo Türkiye ile birlikte Ukrayna, Belarus, Gürcistan, Moldova ve Ermenistan olmak üzere altı ülkenin Genel Müdürlüğünü üstlenen Weijian Zhou, Lenovo’nun 3 yıl içinde akıllı telefon pazarını da domine edeceğini düşündüğünü aktarırken, şirketin hedeflerini ve yol haritasını Fortune Türkiye’ye açıkladı.

10 yıldır Lenovo’da iş hayatını sürdüren Zhou, Çin’de büyümüş ve Çin’in en iyi üniversitelerinden birinde eğitim hayatına başlamış. Rusça’ya büyük ilgisi olan Zhou, Far East Russian University’de ekonomi bölümünü bitirmiş. Cambridge’de MBA yaparak eğitim hayatını noktalayan Zhou, Ukrayna’da 7 yıl çalıştıktan sonra Türkiye’de iş hayatını devam ettiriyor.

6 ülkenin müdürü olarak çalışmaktasınız. Peki neden Türkiye?
2013 yılında bölge müdürü oldum ve şu an yönettiğim ülkelerin Türkiye haricinde hepsinde bulundum. 2013 ve 2014 yıllarında yöneticimden Türkiye’de çalışmama izin vermelerini rica ettim ve geçen yıl kabul edildi.

Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz?
Buraya ilk geldiğimde insanlar Türkiye’nin krizde olduğunu söylüyordu. Bense etrafıma baktığımda krizden iz göremiyordum. Evet, kura baktığımızda gerilemeyi görebiliyoruz, ancak ben kurun 2013-2015 arasında yüzde yüz değer kaybettiği Ukrayna’dan geldiğim için Türkiye’nin durumunun iyi olduğunu düşünüyorum. Burada büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyorum. İnsanlar hem çok vatansever, hem de çok dışa dönük. Misafirperverlik ise harika. Buraya geldiğim ilk hafta 2 kilo aldım diyebilirim.

Boş zamanlarınızda neler yaparsınız?
2010 yılında tenis oynamaya başladım, fakat sonra bıraktım ve yalnızca spor salonuna gitmeyi tercih ettim. Çok fazla geziyorum. Türkiye’de de çok yere gittim. Karadeniz, Kapadokya, Bodrum, İzmir, Bolu, Abant gittiğim yerler arasında. Ayın 5 gününü Ukrayna’da geçirdiğim için çok yoğun bir tempoda çalışıyorum ancak bu yaz bayram tatilinde Türkiye’nin farklı yerlerine gitme planım var, belki Datça olabilir.

Lenovo’nun PC ve akıllı telefon pazar paylarını paylaşabilir misiniz?
Pazar payları değerlendirmesine baktığımız iki şirket var. Birisi IDC, diğer ise GFK. Lenovo toplam PC pazarında 2016 ilk çeyrekte dünyada ve Türkiye’de yüzde 21 pazar payı ile birinci.

Lenovo, Türkiye akıllı telefon pazarında IDC verilerine göre yüzde 3, GFK verilerine göre ise yüzde 8.4 paya sahip. Anneler Günü haftası artan perakende satışlarımızla birlikte Türkiye’de en çok satılan dördüncü marka olduk.
 
PC pazarının bir numaralı oyuncususunuz. PC pazarının küçülmesiyle alakalı ne düşünüyorsunuz?
Bu bir küresel trend. PC’de olduğu gibi elektronik aletlerin çoğunda bir düşüş hakim. Tablet ve akıllı telefon yöneliminden kaynaklanan bir düşüş bu. Lenovo çok faz ürün grubuna sahip. PC’den, server’a, akıllı telefona kadar çok sayıda ürünümüz var. O yüzden düşüş trendinden etkilenen ürünlerin yarattığı eksikliği diğerlerinden tamamlamamız mümkün.

Lenovo, IBM anlaşmasından itibaren server tarafına da yöneldi. Beklediğiniz başarıyı elde ettiniz mi?
Lenovo server tarafında Çin’de en başarılı dönemini geçiriyor. Türkiye’de de 2015 yılında pazar payımızı ikiye katladık. Server işimizi sürdürülebilir bir hale getirip, uzun dönemli başarıyı yakalamak istiyoruz.
 
Akıllı telefon pazarında Lenovo’nun yeri nedir?
Akıllı telefon tarafında uzun dönemli bir stratejimiz var. Lenovo, Motorola’yı alarak bu pazarda önemli bir adım attı. Tüketiciler Lenovo’nun çıkaracağı çok sayıda yeni ürün görecekler. Türkiye’de şu an yalnızca Lenovo olarak varız, fakat Motorola’yı da geri getireceğiz. Hedefimiz 2017 yılında Türkiye akıllı telefon pazarında yüzde 10’a ulaşmak.
 
Akıllı telefon tarafında büyük bir rekabet söz konusu. Sizin stratejiniz nedir?
Yenilikçi ürünler çıkartacağız. Rakiplerimiz ürünlerinde fazla değişiklik yapmadan piyasada tutunmaya çalışıyorlar. Lenovo’nun bakış açısı daha farklı. Bizim tanıtacağımız akıllı telefonlarla insanlar yeni konseptler görme şansına kavuşacak. Şu an açıklayamayacağım öyle yenilikler yapıyoruz ki hiçbir rakibimizde bunlar mevcut değil.
 
Rakiplerimizle mücadelede çok çalışarak elimizden geleni yapacağız. Motorola’nın geçmiş başarısından ötürü tekrar bir efsane yaratabileceğimize inanıyorum.
 
Lenovo akıllı telefona yöneldikten sonra hisselerinde büyük düşüş görüldü. Sizce bu yönelim Lenovo için doğru karar mıydı? 
Pazar payı ve hisse fiyatı arasında doğru orantı olmayabiliyor. Bazen hisseler beklentinin çok üstünde değer kazanabiliyor, bazense kaybediyor. Evet, geçen yıl sonuçlarına bakıldığında biz beklentilerimizi yakalayamadık, fakat Lenovo’nun sağlam bir planı ve sağlam bir ekibi var. Kesinlikle yeni ürünlerin çıkmasının ardından 2016 yılının sonunda çok iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Çıkacak ürünleri gördüm, çok heyecan vericiler.
 
“3 YIL İÇİNDE HER ŞEY DEĞİŞECEK”
Ayrıca 3 yıl içerisinde akıllı telefon pazarının çok değişeceğine inanıyorum. 10 yıl önce Motorola, Nokia ve Samsung vardı. Bunların içerisinden yalnızca Samsung kaldı ve Apple geldi. Ayrıca çok sayıda Çinli marka pazara dahil oluyor. Lenovo, bilgi teknolojileri sektörünün lider şirketlerinden bir tanesi. Tabii ki bazı zorluklarla karşılaşıyoruz; fakat Hindistan, Rusya, Doğu Avrupa gibi pazarlarda da mükemmel sonuçlar elde ediyoruz. Yeni ürünlerde birlikte durum iyice düzelecek hatta 3 yıl içinde rakiplerimizi ekarte edeceğiz diyebilirim.
 
Peki, sizin Türkiye’de hedefleriniz neler?
Türkiye’de çok sağlam bir yapı kurmak istiyorum. Pazarda yüksek pay sahibi olmaktan ziyade sürdürülebilirlik benim için çok önemli. Müşterinin mutluluğu, çalışanlarımızın mutluluğu ve ürün kalitesi önceliklerim arasında.
 
Ayrıca insanların Lenovo’yu Türkiye’de daha iyi tanımaları ve anlamaları gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de insanlar ürünlerin özelliklerine çok dikkat ediyorlar. Günlük PC’lerimizde bu talebi karşıladığımızı düşünüyorum. Ürünlerimiz fiyat-performans olarak çok beğeniliyor. Yeni ürünlerle birlikte küresel çapta bir numara olmak en büyük isteğimiz.