Volkswagen’i iflas korkusu sardı

    0
    92

    Bir hafta önce ortaya çıkan egzoz gazı skandalı Volkswagen AG’nin geleceğini tehdit ediyor. VW yönetiminin kendi verdiği bilgiye göre dünya çapında dizel motorları manipüle edilmiş 11 milyon araç satıldı. Alman basınındaki haberlere göre Almanya’da 2.8 milyon manipüle Volkswagen markalı araç trafikte. Hürriyet’ten Celal Özcan’ın haberine göre, Avrupa pazarındaki manipüle dizel motorlu VW araç sayısı da çok yüksek. ABD, VW’ye toplu dava açmaya hazırlanıyor. ABD’nin açacağı toplu davalar için tazminatın 18 milyar Euro tutacağı hesap ediliyor. Bunun yanında araç sahiplerine tazminatlar gündemde. Hukukçular, araçları manipüle edilmiş sürücülere, araçlarının kendilerine garanti edilen özelliklere sahip olmadığı için tazminat ödenmesinin kaçınılmaz olacağı görüşünde. Bu durumda VW’nin geleceği tazminatların çapına bağlı. Tazminatların yüksekliği dünya çapında 600 bin insanın çalıştığı VW’yi iflasın eşiğine sürükleyebilir endişesi var.

    ESKİ CEO WINTERKORN’A SORUŞTURMA
    Almanya’da savcılar Volkswagen AG’nin eski CEO’su Martin Winterkorn için soruşturma başlattılar. 

    Almanya’nın Aşağa Saksonya eyaletindeki Braunschweig Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmada Winterkorn’a yönelik dolandırıcılık, sahtekarlık suçlamalarına odaklanılacak. Soruşturmada, emisyon verileri manipüle edilmiş araçların satışına ilişkin iddialara incelenecek. 

    Winterkorn, emisyon skandalının ortaya çıkmasının ardından 23 Eylül’de Volkswagen’deki görevinden istifa etmişti.

    AR-GE BAŞKANLARININ GÖREVİ ASKIDA
    ABD’deki emisyon testlerinde usulsüzlük skandalıyla mücadele eden Volkswagen, Audi ve Porsche  markalarının araştırma ve geliştirme bölümlerinin başkanlarının görevlerini askıya aldı. Şirketin denetim kurulu Cuma günü yaptığı toplantıda da egzoz testlerinin sonuçlarını çarpıttığına yönelik incelemeyle başlayan emsiyon skandalının ayrıntıları ortaya çıkana kadar adlarını açıklamadığı bazı çalışanlarını izne çıkarmıştı.  

    2.1 MİLYON AUDI ETKİLENDİ
    Volkswagen’de ortaya çıkan emisyon skandalından 2,1 milyon Audi marka aracın da etkilendiği ortaya çıktı. 

    Alman basınında Audi sözcüsüne dayandırılan haberlerde, emisyon testlerinde usulsüzlük yapılan Audi marka araçların 1 milyon 420 bininin Batı Avrupa ülkelerinde, 577 bininin Almanya ve 13 bininin de ABD’de olduğu yer aldı.Emisyon değerleri ile oynanan Audi marka araçların EA 189 tipi 1,6 ve 2 litre dizel motoru kullanılan  A1, A3, A4 ve A6,  Audi  TT, Q3  ve Q5  modelleri olduğu öğrenildi. Söz konusu modellerde egzoz gazı normu EU 5 olan araçların skandaldan etkilendiği, egzoz gazı normu EU 6 olan modellerde sıkıntı olmadığı kaydedildi.
     
    HÜKÜMET YANA
    Alman hükümeti de VW’nin araç sahiplerine de tazminat ödemesinden yana. Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Grup Başkan Yardımcısı Sören Bartol, VW’den araç sahiplerine zaman geçirmeden birer mektup yazarak, araçlarını servise götürmeleri için çağrı yapmasını ve hatanın ortadan kaldırılmasını istedi. Alman Çevre Yardımı Kuruluşu Müdürü Jürgen Resch, VW’nin geleceğinin, manipülasyonu tüm boyutlarıyla açıklamasına, bu araçları geri alıp çevreye uygun hale getirmesine bağlı olacağını söyledi. VW’den başka Mercedes, BMW gibi Alman otomobil şirketleri de manipülasyona gitti mi sorusu gündemde. Daimler Başkanı Dieter Zetsche, “Biz prensip olarak yasal düzenlemelere bağlıyız. Hiçbir araçta manipülasyon yapmadık” dedi. Almanya’da hükümet ve ekonomi çevreleri  VW skandalının “Made in Germany” markasına vereceği zararı önlemeye çalışıyor.  
     
    NİÇİN TAKİP ETMEDİ?
    Cuma günü gerçekleşen VW Denetleme Kurulu toplantısına uyarılarla ilgili bir rapor sunuldu. Skandal üzerine istifa eden CEO Martin Winterkorn’un yerine Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Matthias Müller, uyarıların üzerine neden gidilmediği, uyarıların niçin karşılıksız kaldığı ve eski başkan Winterkorn’un bu uyarılardan haberi olup olmadığı yönünde sorularının üzerine gidecek. Matthias Müller, birinci görevinin VW’ye güveni yeniden kazanmak olduğunu söyledi.  Denetleme Kurulu toplantısında istifa eden Winterkorn’un maaşı da tartışıldı. Dışarıya sızan bilgilere göre Winterkorn, sözleşmesinin biteceği 2016 yılı sonuna kadar maaşının ödenmesinde ısrar ediyor. Winterkorn’un yıllık maaşı 16 milyon Euro. Ancak VW’yi Winterkorn’un yıllık maaşından daha çok toplu skandalın maliyeti ilgilendiriyor. Tazminatların korkunç büyük rakamlar tutacağı hesaplanıyor.

    2011 YILINDA UYARILMIŞ
    Alman basınında yer alan haberlerde göre çevreye ve sağlığa zararlı egzoz gazı değerlerini düşük göstermek için dizel motorlarına yasak yazılım yükleyen VW şirketini yıllar önce şirketteki bir teknisyenin uyardığı ortaya çıktı. Alman basınındaki haberlere göre VW şirketi içinden bir teknisyen daha 2011 yılında şirket yönetimini yasak uygulama üzerine uyardı. Teknisyen, bu uygulama yasalara aykırı dedi. Hatta VW’ye mal üreten Bosch şirketinden böyle bir uyarı çok daha önce geldi. Bosch 2007 yılında VW yönetimine bir mektup yazarak, egzoz gazı değerlerini düşük gösteren bilgisayar yazılımının yasak olduğunu belirtti.

    İSVİÇRE VOLKSWAGEN SATIŞINI YASAKLADI
    İsviçre Konfederasyonu, emisyon skandalının hedefindeki Volkswagen marka araçların satışlarının İsviçre’de yasaklandığını duyurdu.

    İsviçre Karayolları ASTRA yönetiminin açıklamasında, “Halen trafikte olandizel ile çalışan 1.2, 1.6  ve 2.0 motor araçlarda arızalar tespit edilmiş  İsviçre halkını koruma gerekçesiyle bu araçların satışları yasaklanmıştır” denildi.  ASTRA İsviçre’de bu kategoride 180 bin adetaraç olduğunu duyurdu.
     
     ECB BAZI TAHVİLLERİN ALIMINI DURDURDU
    Avrupa Merkez Bankası, Volkswagen AG’nin finans kolu tarafından ihraç edilen bazı tahvillerin alımını durdurdu.

    ECB aldığı karar ile Volkswagen Financial Services AG tarafından ihraç edilen varlık destekli menkul kıymetlerin alımını askıya aldı. ECB, konuyu yakın zamanda yeniden gözden geçireceğini de belirtti.
     
     ALMANYA’DAN 7 EKİM’E KADAR SÜRE
    Almanya’da Federal Motorlu Ulaşım Otoritesi, Volkswagen’den dizel araçların emisyon oranlarındaki sorunu giderecek teknolojik bir çözüm sunması için 7 Ekim tarihine kadar süre verdi.

    Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt yaptığı açıklamada, “Federal Motorlu Ulaşım Otoritesi, Volkswagen’e araçları temiz hale getirecek bağlayıcı ve uygulanabilir teknik bir çözüm ortaya koyması için 7 Ekim’e kadar süre tanıdı” diye konuştu.

    SKANDAL NASIL ORTAYA ÇIKTI?
    VW’nin dizel motorlara yerleştirdiği, çevreye ve sağlığa zararlı egzoz gazı değerlerini düşük gösteren aletin adı “Electronic Diesel Control 17”. Gizli bir bilgisayar yazılımı. VW’nin skandalı nasıl ortaya çıktı? ICCT adlı Uluslar arası çevre vakfında görevli Berlinli kimyager Peter Mock, Almanya’nın ABD için ürettiği otomobillerin Avrupa’dakinden çok daha temiz ve çevreye uygun olduğu görüşünden hareketle test yapmak istedi. ICCT, West Virginia Üniversitesi’ne 2014 Mart’ında görev verdi. Bir profesör, bir mühendis, iki öğrenci ve bir üniversite çalışanından oluşan 5 kişilik bir araştırma grubu kuruldu. Grup, elektrikli süpürgeye benzeyen, İki ölçüm aletinden oluşan, jeneratörlü ve hortumlu aleti aracın bağajına yerleştirerek, test için trafiğe çıktı. Araçlar 4 bin km trafikte kullanıldı. Egzoz gazının Avrupa’dakinden daha temiz olduğu düşüncesinden hareket eden araştırmacılar, tam tersi bir sonuç üzerine kendilerinin hata yaptığını sanarak, kim hata yaptı diye kavgaya tutuştu. İki ay sonra değerlerin doğru olduğu sonucuna varan araştırma grubu, Amerikan Çevre Ajansı’nı (EPA) alarma geçirdi. 2012 yapımı VW Jetta ve 2013 yapımı VW passat aracındaki egzoz gazı değerleri çok yüksek dedi. BMW X5 modelinin değerlerinin ise tuttuğunu belirtti. ABD Çevre Ajansı, 2014 Aralık ayında VW’ye bunun kaynağını sordu. VW değerlerin yüksek olmasına teknik bir sorunun neden olduğunu gösterdi ve Jetta, Golf, Beetle, Audi A3 model 482 bin aracı egzoz servisi adı altında tamire çağırdı. Ama araçlarda herhangi bir değişiklik yapılmadı. 3 Eylül 2015’te VW, Amerikan Çevre Ajansı’na dizel motorların yazılımında manipülasyon yaptığını itiraf etti.