Venezuela’da patates kızartması 362 lira

    0
    28
    Dünyanın en yüksek enflasyon oranına sahip Venezuela’da McDonald’s’tan patates kızartması yemek neredeyse imkansız. Normal boy patates kızartmasının 800 bolivari yani 79 dolar olduğu ülkede büyük boy patates kızarması ise 126 dolar yani 362 Türk Lirası. Türkiye’de ise McDonald’s’ın standart boy patatesi ise 4.5 TL. 
     
    AP’nin haberine göre, Venezuela’da geçen yıl patates ithalatının yüzde 85 azalmasından dolayı McDonald’s, Ocak ayında patates kızartmalarını ülkedeki 100’den fazla şubesinde menüsünden çıkarmıştı.

    Şirket, hafta başında sosyal medya üzerinden ve sokaklardaki büyük billboardlardan satışların yeniden başlayacağını duyurdu.

    KARA BORSADA DAHA UCUZ
     Venezuela’da kara borsanın ticarette neredeyse standart haline gelmesinden kaynaklı olarak verilen rakamlar resmi rakamlar olarak özellikle ifade ediliyor.

    “Cassava” adı verilen kökü nişastalı olmasından dolayı kızartılabilen bir ürün neredeyse patatesle aynı lezzete sahip.  Türkçe’de “Monyak” adıyla geçen bu ürün, kara borsada standart ölçü için 64 cent, büyük boy içinse 1,15 dolardan satışa çıkıyor.

    Karaborsa fiyatlarına göre, Venezuelalı bir vatandaşın aylık asgari ücreti ise 13 dolar.

    Yani kara borsa fiyatlarına göre normal bir vatandaşın aylık ücretinin yüzde 10’nunu patates kızartmasına vermesi anlamına geliyor.

    Venezuela’da belli başlı yiyeceklerde fiyatın bu kadar yüksek olmasının nedeni stokların neredeyse tükenmesi ve ülkedeki sıkı kur kontrolleri. Para politikasının sıkı olması dolar üzerinden ithali neredeyse imkansız hale getiriyor.