Ve blockchain medyaya da girdi!

0
39

“Les Echos” gazetesinde yer alan habere göre, iki Amerikan medya kuruluşu bu hafta başı itibariyle makalelerini tamamen blockchain protokolü çerçevesinde düzenlenen Civil platformunda yayınlamaya başladılar.
Bilindiği gibi blockchain sayısız kişi arasında paylaşılan dijital bir hesap. Bu uygulama her bir işlemin zincirdeki diğer kullanıcılar tarafından onaylanmasını gerektiriyor ve böylece internet üzerinden yapılan alışverişlerde/işlemlerde güvenlik unsurunu ön plana çıkarıyor.
Gazetecilikte ise Civil platformu, çok tartışılan bir meslekte güveni yeniden tesis etmek için okur ila medya arasında doğrudan bir bağ oluşturmaya çalışıyor. Civil yayımladığı protokolüne göre, medyada bağımsızlık ve inandırıcılık unsurunu pekiştirebilmek için reklamın etkisini ortadan kaldırmak istiyor.
Blockchain’in bir diğer avantajı ise şu: Bir makale/yazı yayınlandıktan sonra mali sorunlardan dolayı silinmesi engelleniyor. Nitekim Gawker internet sitesi Ağustos 2016’da batınca bütün içeriği silinmişti.
Civil projesi ise bu olayın hemen ardından Kasım 2016’da, Amerikalı gazeteci Matthew Iles’in girişimiyle ortaya çıktı. Aylar geçtikçe platforma dahil olan bir medya “filosu” oluştu. Halen platformda 15 medya kuruluşu yer alıyor. Bunlardan Sludge ve Documented doğrudan bu platformda yayın yapan ilk medya kuruluşları.
Civil üzerinde yayın yapan gazetelerin kendi internet siteleri olacak ve bunlar merkezileşmemiş bir yapı içinde yayın yapacaklar. Platformla ilgilenen okurlar yazı başına abonelik gibi çeşitli seçeneklerle, istedikleri para biriminde ödeme yapabilecekler.
Blockchain uygulamasını daha da güçlendirmek için Civil sadece platformda kullanılmak üzere kendi kripto parasını yaratmayı da planlıyor ancak bu konu henüz netleşmiş değil. Platform kullanıcıların ödemelerinden herhangi bir komisyon talep etmeyecek.