Varna’da kritik zirve

0
24

Türkiye-AB Zirvesi, AB Konseyi Dönem Başkanı Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un ev sahipliğinde bugün Varna’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker’in liderliğinde gerçekleşecek.
Yerel saatle 19.00’da ev sahibi Borisov’un konuklarını karşılamasıyla başlayacak ve en az 2 saat sürmesi planlanan zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek.
Zirvede, Türkiye-AB ilişkileri başta olmak üzere ekonomi, ticaret, güvenlik, terörle mücadele, dış politika gibi konuların yanı sıra Suriye gibi bölgesel meseleler ele alınacak.
Ankara görüşmelerden ne bekliyor?
Ankara, “güven tesisi” için Gümrük Birliğinin güncellenmesi, vize serbestisinin sağlanması, Suriyelilere yönelik mali yardımın hızlandırılması ve terörle mücadeleye yönelik somut adımlar bekliyor. Dışişleri Bakanlığı ayrıca “müzakere sürecindeki siyasi ve suni tıkanıklıkların giderilmesinin” Türkiye’nin en önemli talebi olduğunu belirtiyor.
Geçen sene mayıs ayında Brüksel’de yapılan zirvenin ardından bir kez daha Tusk ve Junker’le görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde AB’nin Türkiye’ye verdiği sözlerin tutulması ve terör örgütlerinin Avrupa ülkelerindeki faaliyetleri var.
AB: Zirve çok önemli bir adım
AB ise Varna’daki zirvenin sorunların çözümü için çok önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Ankara’daki bir AB yetkilisi, zirveye ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye ile AB arasında belli konuların tartışılabileceği yeterli güven ortamı mevcut. İki tarafın da birbirini dinlemesine olanak sağlayacak bir toplantı bu” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye-AB Zirvesi’nin, Erdoğan’ın geçen yıl 25 Mayıs’ta Brüksel’de AB yetkilileriyle bir araya gelmesiyle başlayan ve son aylarda karşılıklı sıklaşan görüşmelerin bir neticesi olduğunu söyleyen yetkili, “Bu toplantı aynı zamanda yeni temasların da başlangıcı niteliğinde” yorumunu yaptı.
Zirve öncesi Türkiye kınandı
Ancak geçen perşembe yapılan Brüksel’deki AB Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, Türkiye’nin Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Yunanistan’ın talebi üzerine Doğu Akdeniz’deki doğalgaz sahaları ve Ege’deki gerginlikler nedeniyle kınanması, Varna zirvesinin de zorlu geçeceğine işaret ediyor.
Nitekim, AB Konseyi Başkanı doğalgaz sahaları konusunun Varna’da gündeme geleceğini belirterek “Kolay bir toplantı olmayacağının farkındayım” dedi.
Tusk, Türkiye’deki gelişmeler ve Ankara’nın Suriye’deki faaliyetlerinin de görüşüleceğini ifade ederek “Ne olursa olsun, biz komşuyuz ve ortak çıkarlarımız çerçevesinde birbirimizle açık bir şekilde konuşmak ve iş birliği yapmak için bir yol bulmalıyız” diye konuştu.
AB tarafı ayrıca, tutuklu iki Yunan askeri ile gazetecileri de gündeme getirmeyi planlıyor.
Dördüncü liderler zirvesi
Türkiye ile AB arasında önemli konuların ele alındığı liderler düzeyindeki ilk zirve 2015’in Ekim ayında yapılmıştı. Mart 2016’daki iki zirveden sonra bu sene gerçekleşecek zirve iki taraf arasındaki dördüncü liderler toplantısı olacak.