Üretici market farkı 4 katı aştı

0
82

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TZOB Genel Merkezi’nde tarımsal ürünlerin üretici ve market fiyatlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Üretici ve market fiyatları arasındaki farkın, Mart ayında olduğu gibi Nisan’da da en fazla patateste görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, patateste Mart’ta yüzde 350 olan fiyat farkının, Nisan’da yüzde 416,3’e çıktığını belirtti. Bayraktar, fiyatı üreticide 25 kuruşa kadar inen, halde 48 kuruş olan patatesin, markette 1 lira 29 kuruşa satılmasını ve üretici-market arasındaki fiyat farkının 5,2 kata çıkmasını insafla bağdaştıramadıklarını ifade etti.
Mart ayında üretici-market fiyat farkı en fazla olan ilk 10 üründe makas ortalama yüzde 274,1 seviyesindeyken, Nisan’da makasın yüzde 308,4’e çıktığını belirten Bayraktar, “Bu durum makasın daha da açıldığını, olumsuz yönde etkilendiğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu makas daraltılmalı, üretici istikrarlı bir gelir elde etmeli, tüketici de makul fiyatlarla tüketebilmelidir.” diye konuştu.

Bayraktar, Nisan’da market fiyatlarında genel olarak düşüşün hakim olduğuna işaret ederek, fiyatı alınan 33 üründen 6’sının fiyatının değişmediğini, 8’inin fiyatının arttığını ve 19’unun fiyatının ise düştüğünü söyledi. Fiyat düşüşünün en fazla yüzde 58,8 ile kuru soğanda görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, bunu yüzde 58,3 ile sivri biber, yüzde 38,8 ile patlıcan, yüzde 28,9 ile salatalık ve yüzde 24,5 ile patatesin takip ettiğini söyledi. 

Markette en fazla fiyat artışının ise yüzde 9,7 ile limonda görüldüğünü anlatan Bayraktar, bu artışı yüzde 7,5 ile kuru fasulye, yüzde 4,1 ile tavuk eti ve yüzde 2,4 ile Antep fıstığının izlediğini kaydetti.

Nisan’da üretici fiyatlarında, fiyatı alınan 29 üründen sadece 2’sinde artış yaşandığını ifade eden Bayraktar, üretici fiyatlarında,14 üründe fiyat düşüşü olurken, 13 ürünün fiyatında değişim görülmediğini dile getirdi. Fiyatı en fazla düşen ürünün yüzde 82,1 ile kuru soğan olduğunu vurgulayan Bayraktar, bunu yüzde 79,8 ile sivri biber, yüzde 53,9 ile patlıcan, yüzde 40,9 ile salatalık ve yüzde 34,2 ile patatesin takip ettiğini bildirdi.

‘EKONOMİK KAYIP 200 MİLYON DOLAR’
Bayraktar, Rusya’nın aldığı yasaklama kararı ve hava sıcaklıklarındaki yükselişle hasat edilen ürün miktarının artması sonucunda, arzdaki artışa bağlı olarak üretici fiyatlarında büyük düşüşler görüldüğünü dile getirdi.
Rusya’ya yapılan tarımsal ürün ihracatının Ocak-Nisan 2016 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 72,6, değer bazında ise yüzde 73,6 azaldığını kaydeden Bayraktar, ihracatta yaşanan bu düşüşün yaklaşık 200 milyon dolarlık kayba neden olduğunu belirtti.