Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı

0
16

Bursa’da bu yıl 6’ncısı düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı.

Çelik Motor Genel Müdürü Özgür Maraş, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın büyük bir değişimden geçtiğini, iş yapış şekilleri, ihtiyaçlar ve tüketicilerin de değiştiğini söyledi.

Bu süreçte ekonomilerin etkilendiği 4 trendin bulunduğunu ifade eden Maraş, “Bunlar, yeni teknolojiler, sürdürebilirlik, değişen tüketim alışkanlıkları, sahip olma tercihleridir.” dedi.

Otomotiv sektöründe trendlerin ise farklı mobilite seçimleri, otonom araçlar ve elektrikli araçlar olduğunu anlatan Maraş, “Satın almanın alternatifi olan araç kiralama hem zaman hem de işletme sermayesinin yönetimi açısından önemli avantajlar sunuyor. Kiralama sektörü 2016 yılında çift haneli rakamlarla büyüyerek 330 bin adetlik bir rakama ulaştı. Satılan binek otomobillerin yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen 147 bin adet otomobil, kiralama şirketleri tarafından satın alındı.” diye konuştu.

“İnovasyonu merkeze koyduk”
Samsung Electronics Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen de Samsung’un geçen yılı 202 milyar dolar ciroyla tamamladığını belirterek, 89 ülkede 20 farklı endüstrideki çalışmaların çok yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.

Geçen yıl Ar-Ge için 14 milyar dolar ayırdıklarını anlatan Yeğen, “5 bin 518 patentle dünyada en çok patenti tescil altına alan ikinci şirket olduk. Televizyon, cep telefonu, buzdolabı gibi pazarlarda birincilik devam etti. Tamamen inovasyonu merkezine koymuş bir şirketiz.” dedi.

Yeğen, bundan sonra 3 teknolojinin hayatı şekillendireceği dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bunların birincisi nesnelerin interneti, ikincisi yapay zeka, üçüncüsü ise tamamen artırılmış gerçeklik teknolojileri. ‘Nesnelerin interneti’ dediğimizde açıkçası en kolay tabiriyle hayatımızı kolaylaştıran sensörlerden bahsediyoruz. Samsung olarak 2020 yılında ürünlerimizin yüzde 100’ünün tamamen web bağlantılı olacağını ve hepsinin uzaktan kontrol edilebileceğini duyurmuştuk. Yapay zeka teknolojisi ise çok net anlaşılmıyor. İnsan kadar akıllı olan hatta bir süre sonra zekası insandan daha fazla olan makinelerden bahsediyoruz. Bugün bazı sektörlerde yapay zekayı görüyoruz. 2030’lara doğru öğrencilerin yapay zeka üzerinden eğitim alacağı araştırmacılar tarafından belirtiliyor.”

Endüstri 4.0 konusuna da değinen Yeğen, “Endüstri 4.0’a geçmemek gibi bir şansımız yok. Diğer ülkeler buna yatırım yaparken gerisinde kalma gibi bir şansımız yok. O yüzden bu yönde çalışmamız lazım.” diye konuştu.
Capital & Ekonomist Yayın Direktörü Mehmet Rauf Ateş, zirvenin ilkini 6 yıl önce 18 Mart’ta gerçekleştirdiklerini söyledi.

Zirvenin ilk yıllında 400-500 kişi olduklarını, şu anda ise salonlara sığmadıklarını ifade eden Ateş, “TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun annesi vefat ettiği için zirveye katılamadı. Ona başsağlığı diliyorum. Zirvedeki sponsorlarımıza, burada çalışan komutanlarımıza teşekkür ediyorum. Terör şehitlerimizi ve 15 Temmuz şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. İyi geçen bir zirve düzenlemeyi umut ediyoruz.” diye konuştu.

Zirvenin açılışına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bursa Valisi İzzettin Küçük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe katıldı.