Üç Merkez Bankası senaryosu

0
44

 TCMB Para Politikası Kurulu’nun bugün yapacağı toplantıda faiz  konusunda vereceği kararın beklendiği ortamda, yabancı bankalar Türk  Lirası için asıl belirleyicinin alınacak karara hükümetten gelecek  tepki olacağını savunuyorlar.
     Commerzbank dün yayınladığı raporda, TCMB Para Politikası  toplantısına yönelik 3 senaryo ortaya koydu.
     İlk senaryoda TCMB’nin faizleri değiştirmemesi olasılığını  değerlendiren Commerzbank, böyle bir durumunu Türk Lirası ve yerel  para cinsinden tahviller üzarinde keskin bir negatif etkisinin olacağını  savundu. 
     İkinci ve temel senaryoda ise TCMB’nin faiz koridorunu 100-125 baz  puan artıracağını öngören Commerzbank, piyasanın 100 baz puanlık bir  faiz artırımı beklediğini ve hali hazırda bunu fiyatladığını ifade etti. 
Ancak alınacak bu kararın hükümet tarafından nasıl karşılanacağının  belirleyici olacağını savunan Commerzbank, “Eğer karar, para politikasının er ya da geç hükümetin vizyonu ile aynı hizaya geleceği yönünde alaycı, iğneleyici yorumlar gelir ise. Bu Türk Lirası’na çok fazla yardımcı olmaz” yorumunu yaptı.
     Commerzbank, en iyi senaryonun ise beklenen faiz artırımının  yapılması sonrasında, hükümetten TCMB’nin doğru şeyi yaptığı ve hükümetin tam desteğine sahip olduğu yönünde açıklamalar gelmesi  olacağını bebirterek, böyle bir durumdan Türk Lirası’nın kayda değer  fayda sağlayacağını vurguladı.