Uber’den Nokia’ya 3 milyar dolarlık teklif

0
40

Uber, Nokia’nın harita birimi ‘Here’ı almak için 3 milyar dolarlık teklif verdi. The New York Times’ın haberine göre genellikle satın alma yapmayan Uber, Google Maps’in rakibi Nokia Here’ı almaya karar vermiş görünüyor.

Nokia’nın haritalama uygulaması, arabaların navigasyon sistemlerinin oluşturulmasında yüzde 80’lik pazar payını elinde tutuyor. New York’tan New Delhi’ye kadar tüm haritaları güncellemek için yüzlerce milyon lira harcanıyor ve bu iş için 6 bin işçi çalışıyor. Sonuç olaraksa bu işten gelen kar Nokia’nın yıllık karının yüzde 8’i bile etmiyor. Bu nedenlerden dolayı Nokia Nisan’da Here’ı satışa çıkaracağını açıklamış ve analistler uygulamanın bu ayın sonunda satışının açıklanmasını bekliyor.

Uber ise şu an da Google’ın haritalama uygulamasını kullanıyor ve Here’ı alırsa kendi haritalama uygulamasına sahip olacak ki bu da Uber’in; yemek servis hizmeti veren UberFresh ve araç yıkama servisi UberPool gibi uygulamaları için lojistik olarak geliştirmelerini daha kolay yapmasını sağlayacak.

Diğer yandan Nokia Here’ın tek talibi Uber değil. The Wall Street Journal’a göre, Avrupalı otomobil üreticileri BMW, Mercedes Benz ve Audi Çinli arama motoru Baidu, Nokia’nın haritalama ürünü Here’a teklif verebilmek için bir araya geldi. Bu durum Apple ve Google gibi diğer teknoloji şirketlerinin sürücüsüz araba projelerinin önünde bir engel yaratabilir.