Twitter’da fazla zaman harcamak psikoza yol açabilir

    0
    38

    Beş doktorun ortaya koyduğu ortak bir teoriye göre, sosyal medyanın kullanımı bazı özellikle kırılgan psikiyatrik hastalarda, “psikotik semptomları ağırlaştırma ve hatta tetikleme” potansiyeline sahip.
    “The Journal of Nervous and Mental Disease” dergisinin Ağustos sayısında yayımlanan “Twitter Psikozu: Nadir bir Değişim mi yoksa Ayrı bir Sendrom mu?” başlıklı makalede, Berlin’de Charité-Universitatsmedizin hastanesinin psikiyatri biriminde tedavi gören 31 yaşındaki bir kadının gerçek vakası ele alındı.

    Yazıda adı verilmeyerek yalnızca “Bayan C” denilen kadın, hastaneye yatırılmasına neden olan psikiyatrik bozukluğundan önce hiç psikoz ya da benzer bir kişilik bozukluğu belirtisi göstermemişti. Ancak arkadaşlarının ve ailesinin anlattıklarına göre, yaklaşık bir yıl kadar önce Bayan C’de Twitter takıntısı başladı. Araştırmada, “bazen bütün bir gün saatlerce mesaj okuyor ya da yazıyordu; sosyal ilişkilerini tamamen askıya almıştı; hatta bazen yemek yemeyi ve uyumayı bile unutuyordu” deniliyor.

    Bayan C’nin zihinsel hastalığının ilk belirtileri sosyal network aracılığıyla ortaya çıktı. Kendisi doktorlara ünlü bir aktörün gizlice, kodlu mesajlar aracılığıyla tweet gönderdiğine inandığını anlatmaya başladı; kısa bir süre sonra da, bu tür mesajların pek çok kaynaktan geldiğini iddia etti.

    Yazıda, “yaklaşık iki ay sonra aynı sembolleri gerçek dünyada da görmeye başladı. Ardından ‘bunların arkasında bir organizasyon olması gerektiği’ne inanmaya ve bir tarikattan kuşkulanmaya başladı; bu da sistematik paranoyak halüsinasyonların gelişimine işaret ediyordu” deniliyor.

    Bayan C hastaneye yatırıldıktan sonra psikotik semptomlardan kurtuldu, Twitter’a olan ilgisini de kaybetti.
    Çalışmayı yürüten doktorlar sosyal network’ün yapısının psikoza eğilimli ve psikolojik bozuklukların erken aşamasında olan insanlar için sorun yaratma potansiyeline sahip olduğunu ileri sürüyorlar.

    Bilim adamları Twitter’da kullanılan sembolik dilin kapsamının (Tweet başına 140 karakterle sınırlama), otomatik spam yanıtların ve Twitter’ın genel interaktif özelliklerinin psikozu tetikleyebilen ya da daha da ağırlaştırabilen pek çok faktörü bir araya getirebileceğine dikkat çekiyorlar.

    Öte yandan, araştırmacıların hipotezlerinin de işaret ettiği üzere, sosyal medya zihinsel bozuklukları tetikleyebileceği gibi aynı platformlar psikiyatrik sağlık profesyonelleri için yararlı bir araç da olabiliyor. Nitekim, Missouri Üniversitesi’nden bir araştırmacı geçen yıl yayımladığı çalışmada, psikiyatrik sorunu olanlar Facebook’da belli davranışlar sergilediklerine göre, sosyal medyanın tanı sürecinin bir parçası olarak da işlev üstlenebileceğine dikkat çekti.

    Aynı zamanda Facebook ve Tumblr gibi sosyal network’ler zihinsel sağlık sorunları olan insanların destek grupları bulabilecekleri birer platforma da dönüşmüş durumda.