Twitter terör paylaşımlarını engellemeli mi?

    0
    24

    2011 yılında Somali’li şeriat örgütü El-Şebab, terör mesajları için Twitter’ı kullanmaya başladı. Örgüt, Twitter hesabı ile, çatışma bölgelerinden fotoğraflar yayınladı ve saldırı başarılarını kutlayan mesajlar yazdı. Pek çok kişi ve organizasyon gibi, El-Şebab da Twitter’ı bir pazarlama aracı olarak, propaganda amacıyla kullandı. Fakat, Twitter’ın çoğu kullanıcısının aksine, El-Şebab’ın paylaşımları 2013 yılında Nairobi alışveriş merkezine yaptıkları bombalı saldırının canlı video kaydı gibi vahşet içeren görüntülerden oluşmaktaydı.
     
    Twitter’ı seven terör örgütleri arasında, Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) cihat grubu, şu ana kadar Twitter’ı vahşet mesajlarını yaymak için en başarılı şekilde kullanan örgüt olarak ön plana çıkmış durumda. Son zamanlarda terör örgütlerinin sosyal medyayı gittikçe yaygınlaşarak kullanması, sitelerin buna ne şekilde karşılık vermesi gerektiği sorusunu akıllara getiriyor.
     
    Twitter gibi, ayrım yapmadan herkese hizmet vermekle övünen ve milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya sitelerinin, bu miktarda veriyi denetlemeye ne niyetleri, ne de altyapıları var. Ayrıca, terör örgütlerinin sosyal medya üzerinden takibinin istihbarat birliklerine yardımcı olup olmadığı büyük tartışma konusu.
     
    En çok tepki çeken ise, sitelerin terör örgütlerini engellemek için hiçbir harekette bulunmamış olması. Cihat gruplarının internet hareketlerini araştıran, SITE istihbarat kurumu direktörü Rita Katz, “Twitter’ın bu takım paylaşımlara karşı gösterdiği tepkisizlik sonucunda platform üzerinde geniş çapta IŞİD yanlısı bir topluluk oluştu. Sosyal medya, IŞİD yanlılarının sayılarını arttırmak ve terör hareketlerini yaygınlaştırmak için kullanıyor” dedi.
     
    Diğer uzmanlar ise durumun bu kadar basit olmadığı kanısında. Terörle mücadele uzmanı Clint Watts’a göre sosyal medya, terör örgütlerinin hareketlerini takip edebilme ve istihbarat bakımından çok fayda ediyor: “Bu şekilde övünerek kendilerini ele vermeleri, olan biten her şeyden haberimiz olmasını sağlıyor. Bu bizim için çok değerli bir kaynak,” diyor Watts.
     
    Eski ABD Dışişleri Bakanlığı baş danışmanı William McCants da Twitter paylaşımlarının devletler için yararlı olduğu fikrinde. McCants, bir istihbarat liderinin Twitter için “altın madeni” dediğini belirterek, tüm gizli kaynaklardan daha değerli bilgiler alabildiklerini söylüyor. Bunun yanı sıra, ABD Dışişleri Bakanlığı Twitter’ı terörizme karşı propaganda amacıyla “Think Again Turn Away” (Bir Daha Düşün ve Uzaklaş) isimli hesaptan kullanıyor.
     
    Twitter’ın site kurallarına göre, başkalarına karşı şiddet mesajları ya da tehditler yayınlamak suç kabul ediliyor ve Twitter’a bildirildiğinde, paylaşımların kaldırılıp yayınlayan hesapların dondurulması gerekiyor. 2013’te devletlerden 437 şikayet mesajı alan Twitter, bu yılın daha ilk yarısında 432 şikayet bildirimi aldı. Tüm bu tartışmalara rağmen, Twitter temsilcilerinden bu konuyla ilgili bir yorum gelmemiş bulunmakta.