TÜSİAD Yolsuzluk Anketi: Yüzde 46 yolsuzlukların devam edeceğine inanıyor

0
86

TÜSİAD tarafından yaptırılan “İş Dünyası Bakış Açısıyla Türkiye’de Yolsuzluk” Araştırması yolsuzluk konusunda i çarpıcı veriler ortaya çıkardı. İş dünyasını temsilen 801 kişi ile yapılan anket çalışması sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 46’sı Türkiye’de yolsuzlukların devam edeceği, yüzde 28’i aynı kalacağı yüzde 16’sı ise azalacağı kanısında.

Araştırma sonuçlarını düzenlenen seminerde açıklayan Proje Lideri ve TÜSİAD Üyesi Avukat Gönenç Gürkaynak, iş dünyasının yolsuzluk algısını inceleyen ve yolsuzlukla mücadelede çözüm araçlarını ele alan “İş Dünyası Bakış Açısıyla Türkiye’de Yolsuzluk” Araştırması kapsamında İstanbul’da iş dünyasını temsil eden 801 kişilik bir örnekleme anket uygulandığını söyledi.  

Gürkaynak, ankete baz oluşturmak amacıyla İstanbul’da 9 yüzyüze görüşme, Denizli, Gaziantep ve Antalya’da üç odak grubu çalışması yapıldığını ve toplam 36 iş insanının görüşünün alındığını hatırlatarak araştırmanın amacının yolsuzluk konusunda farkındalık yaratmak, iş dünyasının yolsuzluk algısını ortaya koymak ve alınabilecek önlemleri tartışmaya açmak olduğunu kaydetti. Araştırmada katılımcılar yolsuzluğun ilk üç nedeni  olarak da eşitsizlik, güç kazanma isteği ve uygulama eksikliğini görüyor.

Yolsuzluk algısı en fazla inşaat ve ulaştırma sektörlerinde
Gönenç Gürkaynak’ın  açıkladığı sonuçlara göre, katılımcıların yüzde 67-77’si dört farklı ortaklaşa eylem türünün yolsuzluğu engelleyebileceğini veya farkındalığı artırabileceğini belirtiyor. Araştırmada Yolsuzluk algısının en yüksek olduğu sektör inşaat olurken, en düşük algıda perakende de çıktı. Anket katılımcıları yolsuzluğun en fazla inşaat ve ulaştırma sektöründe olduğuna işaret ediyor.

Özel sektörün de yapması gerekenler var
Ankete katılanlar yolsuzlukla mücadele konusunda yüzde 67-77 oranında  dört farklı ortaklaşa eylem türünün yolsuzluğu engelleyebileceğini veya farkındalığı artırabileceğini belirtirken, yüzde 54’lük kısım ise hukuki bağlayıcılık, denetim ve yaptırımının olmasını önemli görüyor. Araştırmada özel sektörün kendi içinde hala yapması gerekenler olduğu belirtilirken, şirketlerin yüzde 46’sında etik kurallar belgesi bulunmadığına dikkat çekiliyor.

Neden ihbar etmiyorlar?
Anket katılımcıları yolsuzluğu neden ihbar etmedikleri konusunda da ilginç yanıtlar ortaya çıkardılar.Yolsuzluğu ihbar etmem diyen yüzde 60’lık bölümün gerekçeleri ise şöyle sıralandı:

  • Yasal bir ihbar mekanizması yok (yüzde 30)
  • Sonuç vermez (yüzde 12)
  • Uğraşmak istemem (yüzde 5)
  • Ödüllendirildiğim bir sistem yok (yüzde 7)
  • Kimliğimin ifşa edileceğinden çekinirim (yüzde 6)
  • Bugün bana yarın sana diye düşünürüm (yüzde 1)

Ekonomik etkilesi haksız rekabet, toplumsal etkisi güvensizlik
Yolsuzluğun ekonomik etkilerinin haksız rekabet ve yatırımcı güveninin sarsılması şeklinde ortaya çıktığına işaret eden araştırma, toplumsal etkisinin de güvensizlik olgusu olduğuna dikkat çekiyor. Araştırma yolsuzluğa karşı ne yapılması konusunda ise , gelir dağılımının düzeltilmesi ve ekonomik eşitsizliklerin giderilmesi,bağımsız yargı ve yolsuzluğa karşı mevcut mevzuatın etkin olarak uygulanması ve eğitimin önemine vurgu yapıyor.