Türkiye’nin Transatlantik’e dahil olması için ara formül üretilecek

0
26

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) müzakere sürecinde Türkiye’nin, AB ve ABD’nin yanında bir aktör olarak resmi müzakerelere katılması için ara formül üretmeyi planladıklarını belirtti.
 

Transatlantik tüm dünyayı ‘endişelendiriyor’
ABD ve AB ekonomilerinin zayıflaması, Çin sanayi ürünlerinin piyasada giderek artması, dünya ekonomilerinin merkezinin Asya’ya kaymasıyla birlikte Amerika ve Avrupa rekabet yerine anlaşmaya gitti ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı(TTIP) Anlaşması imzalamaya karar verdi. Anlaşmayla birlikte başta Çin olmak üzere birçok ülke bu konuda endişe duymaya başladı.
 
Nitekim,  günlük ikili ticaret hacimleri 2.7 milyar dolara, stok yatırımları 3.7 milyar dolara ulaşan Avrupa ve Amerika’nın Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nı  (TTIP) imzalaması halinde, dünyanın geri kalan ekonomilerini olumsuz etkileyeceği ve uluslararası ticaret sisteminde büyük bir etki yaratacağı düşünülüyor.
 
TTIP ile iki ülke dış ticaret ve yatırım rakamlarının yüzde 0.5 oranında artış göstereceği savunuluyor. Bu artışla iki ülke arasında yaklaşık 460 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi yaratılması hedefleniyor. Öte yandan, iki ülke ekonomisinin bu anlaşma ile yaklaşık yüzde 1.5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.
 
AB’nin ABD gibi ticaret hacmi yüksek bir ekonomi ile müzakerelere başlamış olması, Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle Türkiye’de bazı kaygılara neden oldu. Özellikle ABD ürünlerinin AB üzerinden Türkiye’ye gümrüksüz girebilecek olması, buna karşın Türk ihraç ürünlerine karşı ABD’nin tarife gibi uygulamalara devam edecek olması kaygının temelini oluşturan başlıca unsur olarak ortaya çıkıyor. Bu durumun mevcut ticaret dengesini Türkiye’nin aleyhine daha da bozması bekleniyor.
 

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) açıklamasına göre Pittella, İKV ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi.
 
Avrupa Parlamentosu’nun ikinci büyük grubu olan Sosyalistler ve Demokratlar’ın Başkanı Pittella, Türkiye ile müzakere sürecinde yeni başlıklar açmaya hazır olduklarını vurgulayarak, 23 ve 24 nolu fasılların açılabileceğini kaydetti. Türkiye’nin AB’nin önemli bir ortağı olduğunu aynı zamanda AB ile Türkiye arasında ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini aktaran Pittella, Türkiye’nin konumunun önemine dikkati çekti.
 
Pittella, “AB’de yeni Parlamento’nun göreve başlaması ve yeni Komisyonun seçilmesi ile başlayan dönemde, Türkiye-AB ilişkilerinin kalitesinin yükseltilmesi yönünde bir değişim olacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye’nin üyeliğine destek verdik
Pittella, kendisinin ve başkanı olduğu grubun AB’nin genişleme sürecine ve Türkiye’nin üyeliğine destek verdiğini hatırlatarak, bu iş birliği güçlendirilirken hem Hristiyan-Demokrat kanadın hem de Sosyalist kanadın baz alınması gerektiğini söyledi. Grubunun vize serbestisine yönelik çalışmaya yetkili olduğunu dile getiren Pittella, bu alanda Türkiye’nin yol haritasını izlemesi gerektiğini, engellerin ortadan kaldırılması için bu sürecin önemli olduğunu belirtti.
 
Pittella, Erasmus programı kapsamında Türkiye ile kurulan güçlü bağın önemine işaret etti. Gençlerin istihdamı açısından da iş birliğinin önemine dikkati çeken Pittella, şunları kaydetti:
 
“Yeni Parlamento ve Komisyon kadroları ile Türkiye-AB ilişkilerinin yeni dönemde değişeceğine inanıyorum ve müzakere sürecinin vize diyaloğu ile hızlanmasını bekliyorum. TTIP müzakere sürecinde Türkiye’nin, AB ve ABD’nin yanında bir aktör olarak resmi müzakerelere katılması için ara formül üretmeyi planlıyoruz. Çözüm bulmak için birlikte çalışalım.”
 
Bu arada İKV ve DEİK ev sahipliğindeki toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), DEİK Çek İş Konseyi, DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, DEİK Litvanya İş Konseyi, DEİK Estonya İş Konseyi ve DEİK Letonya İş Konseyi’nden yetkililer de katıldı.