Türkiye’nin dijital endeksi yükseldi

0
97

Vodafone’un desteğiyle hazırlanan Accenture Dijitalleşme Endeksi açıklandı. Endeks sonuçlarına göre Türkiye’deki şirketlerin dijitalleşme oranı 2016 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 1 artarak yüzde 61’e yükseldi. 

Şirket açıklamasına göre, Türkiye’de şirketlerin dijitalleşme yolculuğunda hangi noktada olduklarını tespit etmek, dijital kabiliyetlerini analiz etmek ve dijital potansiyellerini ortaya çıkarmak amacıyla Accenture, Vodafone Türkiye, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Türkiye Bilişim Vakfı ile beraber bu yıl ikincisi hayata geçirilen Accenture Dijitalleşme Endeksi sonuçlandı. 

Endeks sonuçlarına göre, Türkiye’nin dijital endeks puanı geçen yıla oranla 1 puan artışla yüzde 61’e yükseldi. Dijitalleşme Endeksi 2016 sonuçlarına göre, finansal hizmetler yüzde 81 puan ile dijitalleşme performansı en yüksek sektör olurken, onu sırasıyla hizmet faaliyetleri, perakende ticaret ve motorlu kara taşıtlarının ticareti ve onarımı takip etti.

Açıklamada endekse katılan şirketler arasında yüzde 81 ve üzeri puan alan ve “Dijitalleşme Öncüleri” olarak belirlenen şirket oranının da bu yıl artış göstererek yüzde 23 olduğu bildirildi.

“Türkiye’nin Dijitalleşme Endeksi’ni yüzde 75’e çıkarmayı hedefliyoruz”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıldağ, dijital gelecek için formülün her zaman, her yerde dijital iş ortağı olmaktan geçtiğini vurgulayarak, “Vodafone olarak, Türkiye’yi dijitalleşmeye götürecek yolda iş ortaklarımız için uçtan uca çözümler geliştiriyor ve uyguluyoruz. İşletmelerin dijital iş ortağı olarak tek çatı altında sunduğumuz çözümlerle, dijital bağlantılı yaşamı kurumlar için kolay ve erişilebilir kılmayı hedefliyoruz. Bu hedefle, Türkiye’nin her alanda dijital röntgenini çekiyoruz. Özel ya da kamu, kurumlara dijitalleşme yolculuğunda rehberlik ederken, fırsatları ve riskleri de değerlendirip iş sürekliliğinin sağlanmasına yardımcı oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve rekabet için ihtiyaçlarını belirlemek üzere Yarına Hazırım Platformu’nu geliştirdiklerini belirten Kızıldağ, işletmelerin dijital olgunluğunu ölçtükleri ve dijital yol haritalarını çizdikleri platformla 2014 yılının temmuz ayından bu yana toplam 50 bin işletmenin dijitalleşme endeksini hesaplayarak ihtiyaçlarını tespit ettiklerini bildirdi.

Kızıldağ, “Türkiye’de işletmelerin dijitalleşme endeksini yüzde 48’den yüzde 53’e çıkardık. Hedefimiz daha büyük, Türkiye’nin Dijitalleşme Endeksini yüzde 75’e çıkarmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

“Gelecek, dijital dönüşümü gerçekleştirebilen şirketlerin olacak”
Accenture Türkiye Genel Müdürü Dilnişin Bayel de Accenture Dijitalleşme Endeksi çalışmasında Türkiye’nin önde gelen sektörlerinin dijital dönüşümdeki mevcut durumunun tespit edilerek gelişim alanlarının ortaya koyulması ve bu sektörlerin dijital dönüşümüne katkı sağlanarak ülkenin büyümesine ve kalkınmasına destek olunması hedefiyle yola çıktıklarını bildirdi.

Bayel, “Gelecek, dijital dönüşümü gerçekleştirebilen şirketlerin olacak. Dijitalleşme, dünya liginde yer alabilmenin en temel koşulunu oluşturuyor. Dijital dönüşüm konusu Accenture’ın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki operasyonlarının da odağında yer alıyor. Bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz Accenture Dijitalleşme Endeksi’nin de şirketlere dönüşüm yolculuğunda yol göstereceğine, dolayısıyla da Türkiye ekonomisinin büyümesine önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Müşterilerin yüzde 85’i memnun kalmadığı servis sağlayıcısını bırakıyor
Endeks sonuçlarına göre, dünyadaki eğilime paralel olarak Türk şirketleri de şirket içi operasyonlarını dijitalleştirmeye, daha çok ağırlık veriyor. Endeks bu anlamda Türk şirketlerin iç operasyonlarının dijitalleştirme puanlarının yüzde 69, müşteriye dokundukları dijital hizmetler alanındaki endeks puanlarının ise yüzde 52 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Diğer yandan endekse göre, Türkiye’de müşterilerin yüzde 85’i memnun kalmadığı servis sağlayıcısını kullanmayı bırakıyor. Bu oran dünyada yüzde 64 iken, gelişmekte olan pazarlarda yüzde 79 olduğu görülüyor.

Endeks, Türk şirketlerinin dijitalleşmenin önemli ayaklarından biri olan kurumsal güvenlik uygulamaları ve hassas verilerin korunması konularında da kritik iyileştirme ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin; araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 27’si disk şifreleme, yüzde 12’si felaket kurtarma ve yüzde 30’u kimlik ve erişim yönetimi çözümlerini kullanmıyor. 

Öte yandan çalışmaya katılan şirketlerin sadece yüzde 55’i kendilerini dijitalleşme sürecine tümüyle hazır hissediyor ve dijitalleşme trendiyle ortaya çıkan yeni fırsatlara ve risklere karşı hazırlıklı olduğunu belirtiyor. Dijital dönüşüm sürecinde karşılaşılan zorlukların başında ise sırasıyla, hızlı karar alma süreçleri, regülasyonlar, şirket kültürü ve finansal kaynak tahsisi konuları geliyor.