‘Türkiye’deki şeker fabrikalarının toplam değeri Candy Crash etmez’

0
71

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile düzenlenen “Türkiye İnovasyon Haftası” İzmir’de başladı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bugün gençlerin cep telefonlarında oynadığı Candy Crash’ın değeri 5,9 milyar dolar. Türkiye’deki tüm şeker fabrikalarının cirolarını toplasak bu kadar etmez. Bu rakamlar ilham vermeli. 2023 ihracat hedefi, işte bu nedenle inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markanın önemine binaen koyuldu” dedi.
 
Ünlü trend uzmanı Magnus Lindkvist: “Yaratmak, serbestleştirmek ve özgürleştirmek anlamına geliyor. Türkiye İnovasyon Haftası da bunu yapıyor. Trendlere bakmayın. Trendler aslında yapılmışı gösteriyor. Siz gizli kalmışı arayın.”

Türkiye İnovasyon Haftası’nın açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için katma değerli üretime ve inovasyonun önemine dikkat çekerek “Türkiye’nin inovasyon 
bağlamında tek meselesi yalnızca devletin ve bürokrasinin dönüşümü değil, aynı zamanda iş dünyasının dönüşümüdür” dedi.
 
TİM Başkanı Büyükekşi, günümüz dünyasında artık sermayenin üstünlüğüne dayalı dönemin kapandığını, beşeri sermayenin öne geçtiğini vurguladı. Fırsatların azaldığı iş dünyasında artık fırsat yaratan yeni iş anlayışına geçmek gerektiğini dile getiren Büyükekşi, “Artık yeni nesil girişimci profiline ihtiyaç var. Ne kadar yaratıcı 
isen o kadar başarılısın.  İnovasyon ise bir fırsat değil, düşünce biçimi, yaşam biçimi. Zengin olmak için araç olamaz, amaç olmalıdır. Bizler geleceğe yürümüyoruz. Gelecek üzerimize geliyor. Bu nedenle TİM olarak inovasyonu yaşam biçimi yapan yeni neslin oluşması için gayret gösteriyoruz. Sınırsız inovasyon, sınırsız potansiyel mottosu ile yeni nesil yaratıcı girişimci yetiştirmek, onlara sermaye desteği sağlamak ve inovatif rol modellere destek vermek istiyoruz” dedi.

Whatsapp’ta 57 mühendis çalışıyor
Konuşmasında günümüz cep telefonlarında kullanılan en yaygın aplikasyonlardan örnekler vererek inovasyonun önemini vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi:
 
“Bugün gençlere baktığımızda, cep telefonlarında Candy Crash oynadıklarını görüyoruz. Dünyada 100 milyon kullanıcısı olan bir oyun. Değeri ise 5,9 milyar dolar. Türkiye’deki tüm şeker fabrikalarının değerini toplasak bu kadar etmez. Yine cep telefonlarında kullandığımız Whatsapp örneği. Aylık 1 milyar aktif kullanıcıya sahip. Günlük 1,6 milyar fotoğraf paylaşımı ve 53 farklı dilde 42 milyar mesajlaşma oluyor. Sadece 57 mühendis ile çalışıyor ve 2014 yılı satış rakamı 19 milyar dolar oldu. Bu örnekler, ilham almak için çok önemli rakamlar. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefimiz, işte bu nedenle inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markanın önemine binaen koyuldu. Anadolu’da adım adım dalga dalga yayılarak aynı şekilde inovasyon ve girişimcilikle gençlere katkı sağlamayı arzu ediyoruz. Başarıya giden yol inovasyondan geçer. Bu iş inanma ve güvenme meselesi. Biz de boşa çıkarmayacağız.”