‘Türkiye’de başarılı kadınların sayısı her geçen gün artıyor’

0
37

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de aktif rol oynayan başarılı kadınların sayısının arttığını belirterek, 2017 yılı verilerine göre 1,7 milyon esnaf ve sanatkarın yüzde 15,15’ini kadınların oluşturduğunu bildirdi.

Palandöken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, ekonomiden siyasete, sanattan iş hayatına kadar hayatın her alanında en başarılı temsilleri sergileyen kadınların varlığının tüm platformlarda artmasını desteklediklerini ifade etti.

Türkiye’de aktif rol oynayan başarılı kadınların sayısının arttığına dikkati çeken Palandöken, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Daire Başkanlığı (KOSGEB) tarafından girişimcilere verilen sıfır faizli ve uzun vadeli kredilerde kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğine işaret etti.

Palandöken, daha önce erkeklere 25 bin liraya kadar sıfır faizli kredi verirlerken kadınlara 30 bin lira sıfır faizli kredi verildiğini anımsatarak, “Günümüzde bu rakam 60 bin lira olarak uygulamaya yeniden konularak kadın girişimcilerimiz teşvik edilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Kadın esnaf ve sanatkarların iş hayatında ilk tercihlerinin bakkallık, bayilik ve büfecilik olduğunu belirten Palandöken, şunları kaydetti:
“İlk sırada 33 bin 584 kadın esnafımız tarafından tercih edilmiş bakkallık, bayilik ve büfecilik mesleği var. Bunu sırasıyla 15 bin 535 kadın esnafla lokantacılık, 15 bin 158 kadın ile kuaförlük, 7 bin 874 kadın ile servi aracı işletmeciliği, 7 bin 43 kadın ile taksicilik, 6 bin 685 kadın ile kuaförlük, 6 bin 682 kadın ile pazarcılık, 6 bin 646 kadın ile kahvehane, kıraathane işletmeciliği, 5 bin 851 kadın ile konfeksiyonculuk gibi meslek dalları takip ediyor. 2017 yılı verilerine göre 1 milyon 682 bin 107 esnaf ve sanatkarın yüzde 15,15’ini kadınlar oluşturmaktadır. Her geçen gün bu sayının artmasını, kadınların ekonomide daha çok söz sahibi olmasını destekliyoruz.”