Türkiye yabancılar için hala cazip

0
52

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de siyasi ve ekonomik nedenler dolayasıyla şirket birleşme ve satın alma işlem hacminin ve sayısının düşmesine rağmen yabancılar hâlâ Türkiye’ye ilgi gösteriyor. Birleşme ve satın almalara danışmanlık veren yerli şirket Pragma’nın Yönetici Direktörleri’nden Özlü Yalaza, şirket olarak 30 yakın işlemi takip ettiklerini, bunun üçünün yurtdışına yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerinin işlemi olduğu bilgisini veriyor. Yalaza, son 12 ayda yaptıkları işlemler nedeniyle sektörün önde gelen kuruluşu Mergermarket tarafından “Türkiye 2016 yılı şirket birleşme ve devralma finansman danışmanı” seçildiklerini söylüyor. Her yıl verilen ödüle bu yıl Goldman Sachs, Unicredit, İş Yatırım gibi kurumlar da adaydı.

Pragma’nın geçen yıl tamamladığı işler arasında, BigChefs’in azınlık hissesinin Taxim Capital’a satışı, Perkon’a National Bank of Kuwait tarafından finansman sağlanması, Ariel Elektronik’in Mediterra Capital’e çoğunluk hissesinin satışı, Bursa Pazarı’nın İngiliz Bunzl’a çoğunluk hissesinin satışı, Envy’nin Fransız Assystem’e çoğunluk hissesinin satışı, Hisar Çelik’in çoğunluk hissesinin Lodos Maden tarafından satın alınması yer alıyor. Ayrıca, Mado’nun azınlık hissesinin Bahreynli Venture Capital Bank ve Kuveytli Al Sraiya Holding’e satışı ile Bunge BV’nin Anadolu Holding’e ait Komili Yağ’ın (Ana Gıda) satın alması işlemleri de bulunuyor. Yalaza, son 10 yılda 5 milyar doların üzerinde işlem hacmine sahip 70’in üzerinde birleşme ve satın alma işlemine danışmanlık verdiklerini söylüyor.

Pragma’nın Yönetici Direktörleri’nden Saltuk Buğra Akbulut da “15 Temmuz darbe girişimi olmasaydı bu yıl şirket birleşme ve satın almalarında rekor bir yıl olabilirdi” diyor. Son dönemde döviz kurları çok hareketli. Bu ortamda özellikle borcu yüksek şirketlerin ortak veya satış konusunda talepleri olup olmadığı konusunda Akbulut, “Bu dönemde iyi şirketlere talep geliyor. Şirket değerlerinin ucuzlaması gibi bir durum da söz konusu değil” diyor.

Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yatırımcı profilinin son dönemde değişip değişmediği konusunda ise Özlü Yalaza, yine ABD, Avrupalı ve Uzakdoğulu yatırımcıların ilgili olduğunu kaydediyor. Ortadoğulu yatırımcıların sayısının konuşulduğu kadar fazla olmadığını belirterek, yabancıların Türkiye’de özellikle ihracat ağırlıklı üretim yapan şirketlerle ilgilendiğini söylüyor. Türkiye’nin potansiyelinin devam ettiğini vurgulayan Yalaza, yatırımcıların uzun vadeli baktıklarını belirtiyor.

İşlem hacmi 4,7 milyar dolara indi
Geçtiğimiz yıl dünyada şirket birleşme ve satın alma işlem hacimlerinde düşüş yaşanırken, işlem sayısı 2015 yılıyla aynı kaldı. Türkiye’de ise hem işlem hacmi hem de işlem sayısında ciddi düşüşler yaşandı. EY Kurumsal Finansman Bölümü’nün her yıl hazırladığı “Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2016 Raporu”na göre, geçen yıl işlem değeri açıklanan 101 işlemle toplam 4,6 milyar dolar işlem hacmi gerçekleşti. Değeri açıklanmamış işlemlerle birlikte toplam hacmin 7 milyar dolara yaklaştığı belirtiliyor. Raporda, Türk iş dünyasının 2017 yılı işlem hacmi beklentisinde düşüş olacağı belirtilirken, bu yıl en fazla işlemin enerji, hizmet ve perakende sektöründe olacağı öngörülüyor.
 
Değeri açıklanan şirket satın alma birleşmeleri
        (Milyar dolar)
2011    11,5
2012    23,2
2013    13,7
2014    17,7
2015    10,7
2016    4,6
Kaynak: EY Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2016 Raporu