Türkiye ve Polonya beraber güçlü bir ekonomi oluşturabilir

0
22

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Polonya iş dünyasına çağrıda bulunuyorum; bizden ne istiyorsanız bize bildirmeniz yetiyor. Biz sizin istediğiniz yatırımlar önündeki engelleri kaldırmak, her şeyi sağlamak ile ilgili şöyle söylüyoruz; biz gerekirse bakanlık olarak destek ve teşviklerde adama göre ceket dikebiliriz, yani size uygun kurallar koyabiliriz” dedi.

Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Polonya İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Polonya arasında 600 yıllık diplomatik ilişkinin bulunduğunu belirterek, “O ne büyük bir öngörü, gelecek inşası ki 600 yıl önce atalarımız iki ülke arasında ilk ilişkiyi kurmuş. 1923 yılında daha Cumhuriyet kurulurken Türkiye’nin imzaladığı ilk ikili ticaret anlaşmasını Polonya ile yapmış” diye konuştu. 

İki ülkenin başarılara imza attığını, ancak geçmişteki işaretlere bakıldığında gelinen noktayı yeterli bulmadığını vurgulayan Zeybekci, 2002 yılında 580 milyon dolar dış ticaret hacminin bugün 5,5 milyar dolar seviyesine geldiğini söyledi. Zeybekci, şöyle devam etti:

“İki ülkenin dış ticaret hacmini tam 9 kat artırmayı başarmışız. Yaklaşık 120 milyon nüfuslu iki ülkenin şu andaki ticaret hacmi yeterli değil. Aralık ve ocak ayında iki defa Polonya’yı ziyaret ettik. Polonya Doğu ile Batı Avrupa’nın buluştuğu orta noktası. Türkiye ise kıtaların birleştiği, kültürlerin, tarihin, ticaretin, İpek Yolu’nun birleştiği yer. Bu birleşimlere baktığımızda Polonya ve Türkiye birbirini en iyi tamamlayan iki ülke. Türkiye’nin sahip olmadığı birçok şeye Polonya sahip, Polonya’nın sahip olmadığı birçok şeye Türkiye sahip. Akıl bize diyor ki ‘iş dünyası temsilcileri bir araya gelin, iki ülkenin imkan ve kaynaklarını değerlendirin’ diyor. Polonyalı ve Türk iş adamlarına akıl, ‘sadece Polonya ve Türkiye’ye konsantre olmayın, çevre ülkelerde birlikte iş yapın’ diyor.”

Bakan Zeybekci, Türkiye’nin gelecek 10-20 yılda şu anki enerji üretimini 2’ye katlamak zorunda olduğunu anlatarak, “Geçtiğimiz 10 yılda 2’ye katladı. Şu anki enerji üretimini 2’ye katlamak için 150 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. Türkiye önümüzdeki 10 yılda bir o kadar daha ulaştırma ve haberleşmeye yatırım yapması gerekiyor. Türkiye’nin önümüzdeki 10-20 yılda konut ve yapı stokunun çok önemli miktarını yenilemesi, sağlıkla ilgili inanılmaz reform gerçekleştirmesi gerekiyor. Eğitim ile ilgili de farklı noktalara geçmemiz lazım. Türkiye’de çok büyük bir potansiyel var, trilyon doların üzerindeki bir rakamı Türkiye yatırım olarak gerçekleştirmek zorunda. Akıl bize diyor ki ‘çevrenize bakın’…” şeklinde konuştu. 

Türkiye’nin coğrafi konumuna ve çevre ülkelerine bakıldığında fırsatlarla dolu olduğunu aktaran Zeybekci, “Önümüzdeki nisan ayında Polonya Ekonomi Bakanı ile Türkiye’de bir iş forumu düzenleyeceğiz. Nisan ayındaki iş forumunun birbirimize propaganda yaptığımız iş forumları halinde devam etmesini istemiyoruz. Sektörleri ayrı ayrı bir araya getirelim. Hiçbir şey yapmasalar da birbirlerini bilsinler. 3 aylık periyotlarla bu iş forumlarına ihtiyaç duymayana kadar, bu motor kendi hızıyla dönene kadar bunu yapacağız” dedi. 
 
“Dış ticaret hacmini 3 yılda 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz”
Bakan Zeybekci, iki ülke arasındaki 5,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmini gelecek 3 yıl içinde 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayarak, bunu kolay şekilde başarabileceklerini söyledi. 

Dünyanın böyle devam edemeyeceğini belirten Zeybekci, “Dünya savaşları bırakacak. Dünya yeniden yapılanırken artık ekonomi ve ticari önceliklerle yapılanıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Zeybekci, Türkiye’nin gelecekte şu anda başladığı gibi fırsatların toplandığı ve dağıldığı bir ülke olacağını ifade ederek, dost ülkeleri bu fırsatları değerlendirmeye çağırdıklarını dile getirdi. 

Türkiye’nin başarısını, rüştünü, gücünü bütün dünyayı ikna edecek şekilde göstermeyi başardığını dile getiren Zeybekci, en büyük ticaret ortaklarından Ukrayna, Rusya, Irak, Suriye, Libya ve AB’deki olumsuz koşullara rağmen Türkiye’nin geçen yıl ihracatını yüzde 5 artırarak 171,6 milyar dolara ulaştıklarını, ayrıca geçen yıl Türkiye’nin AB’nin tamamından fazla istihdam yarattığını, cari açığını yüzde 30, dış ticaret açığını yüzde 20 daraltmayı başardığını kaydetti. 

Zeybekci, AB’nin yeni politikasında başarıyla yaptığı dönüşümü pozitif anlamda izlediklerini anlatarak, “AB’nin çoklu yapısı nedeniyle hareket kısıtlığından dolayı 2008 krizinden sonra ABD kadar hızlı şekilde kendini toparlayıp yenileyemedi. AB’nin son yaptığı hamlelerin başarılı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.   

Türkiye’nin son dönemde yaptığı serbest ticaret anlaşmaları hakkında bilgi veren Zeybekci, “AB ve Gümrük Birliğini rahatsız etmeden şu anda Rusya ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerimiz resmi anlamda başladı” dedi. 

Türkiye ile Polonya’nın yaptığı yatırımların milyar dolarla anılmayı hak ettiğini belirten Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:

 “Neden Türkiye’deki firmalar Polonya’ya yatırım yapmıyor, neden Polonya’daki firmalar Türkiye’ye yatırım yapmıyor bunu araştırıp bulmamız, önünü açmamız lazım. Türkiye olarak bizim verdiğimiz destek ve teşviklerle bunun önünü açtığımızı düşünüyoruz. Polonya iş dünyasına çağrıda bulunuyorum; bizden ne istiyorsanız bize bildirmeniz yetiyor. Biz sizin istediğiniz yatırımlar önündeki engelleri kaldırmak, her şeyi sağlamak ile ilgili şöyle söylüyoruz; biz gerekirse bakanlık olarak destek ve teşviklerde adama göre ceket dikebiliriz, yani size uygun kurallar koyabiliriz.”

Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna, Türkiye ve Polonya’nın birbirlerinin güçlü noktalarından faydalanarak beraber daha güçlü bir ekonomi oluşturabileceklerini belirterek, “Türkiye ile yakın çalışmayı çok istiyoruz” dedi.

Schetyna, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Polonya İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin bu toplantıda bulunmasının Türkiye ile Polonya arasındaki iş birliğinin öneminin bir kanıtı olduğunu ifade etti.

Büyük dostlar edinebilmek ve büyük işler başarabilmek için önemli bir şehir olan İstanbul’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Schetyna, Türkiye’nin ekonomik alanda büyümesinin tüm dünya tarafından takdirle izlendiğini söyledi.

Schetyna, Polonya şirketlerinin ve özel sektörünün Avrupa Birliği’nde (AB) bulunan diğer şirketlere ve özel sektöre göre küresel krizin üstesinden en iyi şekilde geldiğini kaydederek, aynı şekilde küresel fırsatlardan da en iyi yararlanan ülkelerden biri olduklarını dile getirdi. 

Polonyalı yetkili kuruluşlar ve şirketlerin özel uzmanlıklarını Türkiye’deki muhataplarıyla paylaşmaya hazır olduklarını belirten Schetyna, şöyle konuştu:

“Aramızda Polonya’nın önemli şehirlerinin ve bölgelerinin liderleri bulunuyor. Bu ziyaret bizim taahhüdümüzü gösterir nitelikte. Bu forum sayesinde akıllı şehirler, enerji, çevre, eğitim, turizm ve kültür alanlarındaki işbirliğini artırmamız çok önemli. Bu bağlamda Polonya’nın güçlü yönlerinden faydalanmanız konusunda sizleri teşvik etmek isterim. Bizim de Türkiye’den öğrenecek çok şeyimiz var. 

Türkiye ve Polonya, birbirlerinin güçlü noktalarından faydalanarak beraber daha güçlü bir ekonomi oluşturabilir. Türkiye ile yakın çalışmayı çok istiyoruz. Hem yerel hükümetler hem de özel sektör arasında iki ülkenin çok eskiye dayanan özel ilişkisine daha fazla katkıda bulunacağını düşünüyorum. 600 yıldan fazla bir geçmişse sahibiz. Bu iki ulusun çok daha sıkı bir bağla 21. yüzyılda çalışacağının en önemli kanıtıdır.”
 
“Bu ziyaret, güçlerimizi birleştirmek için bir fırsat”
Polonya Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Marek Sawicki de Türkiye ve Polonya’daki gıda üretiminin son zamanlarda dinamik bir yükseliş gösterdiğini ifade etti. 

Tarımın hem Türkiye’de hem de Polonya’da ekonomi ve ihracat içerisinde önemli bir sektörü temsil ettiğini belirten Sawicki, Birleşmiş Milletler’e (BM) göre 2050’de tüm dünyadaki gıda ihtiyacı yüzde 70 oranında artacak. Bu sektördeki bireysel deneyimlerimizden yararlanarak zorluklarla hep beraber mücadele edebiliriz. Bu ziyarette Ankara’de ve İstanbul’da yaptığımız toplantılar iki ülkenin güçlerini birleştirmesi için bir fırsat” dedi. 

Sawicki, yaptıkları görüşmelerin iki ülkenin piyasalarına eşit erişiminin daha iyi hale getirilmesi ve idari engellerin ortadan kaldırılması konusunda gerçekleştiğine değinerek, “Gerekli ortamın hazırlanması biz siyasetçilere bağlı. Bu ortamın en iyi şekilde kullanılması ve bundan faydalanılması ise girişimcilere ve iş dünyası temsilcilerine bağlı” ifadelerini kullandı.
 
“Polonya’nın ekonomik dönüşümünü ve teknolojik atılımlarını yakından takip ediyoruz”
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, forumda yaptığı konuşmada ocak ayında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Varşova’yı ziyaret ettiklerini anımsatarak, şimdi de İstanbul’da bu formu organize ettiklerini ve gelecek günlerde bir başka program daha yapma arzusunda olduklarını dile getirdi.

İki ülke arasındaki 600 yıllık diplomatik ilişkiden güç alarak, sıklaşan bu temaslarla ekonomik ilişkileri daha ileri bir noktaya taşımayı amaçladıklarını belirten Vardan, geçen yılın sonunda yaklaşık 5,5 milyar dolara ulaşan iki ülke arasındaki ticaret hacmini de mümkün olabildiğince artırmak istediklerini söyledi.

Vardan, Polonya ile Türkiye’nin son 25 yılda büyük bir ekonomik dönüşümden geçerek Avrupa ekonomik sisteminin parlayan yıldızı haline geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“İki ülke, takip ettikleri büyüme modelleri, büyümeye katalizör olan sektörleriyle birbirlerine benzemektedir. Ülkelerimiz, küresel ekonomik kriz sonrasındaki performansları ve siyasi istikrarlarıyla Avrupa ekonomisin önemli bir ümit kaynağı haline geldi. Türkiye olarak Polonya’nın ekonomik dönüşümünü ve teknolojik atılımlarını yakından takip ediyoruz. Avrupa ekonomilerindeki düşük büyüme, küresel ekonominin ekseninin batıdan doğuya doğru kayması bizleri daha yakınlaşmaya zorluyor.”
 
“İki ülke arasında birçok alanda önemli işbirliği imkanı var”
Vardan, Polonyalı şirketlerin Türk şirketleriyle iş yapmak için yoğun talepleri olduğunu aktararak, “Bugünkü Polonya heyetinin genişliği ve yapılacak görüşmelerin sayısı, bu isteğin ve arzunun büyüklüğünü gösteriyor. Umarım yapılacak bu çalışmalarla iki ülke arasında siyasi liderlerimizin de öncülüğünde iki ülke arasında çok boyutlu bir ekonomik işbirliğinin hakim olduğu yeni bir dönem başlatmış oluruz” şeklinde konuştu.

İki ülke arasında enerji, turizm, altyapı, gıda ve çevre teknolojileri gibi birçok alanda önemli işbirliği imkanının bulunduğuna dikkati çeken Vardan, gelecek dönemde bunların en iyi şekilde değerlendirilmesini ümit ettiklerini dile getirdi.

Vardan, birbirine benzeyen bu iki ülkenin karşılıklı yatırımlarının işbirliklerini kalıcı hale getireceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“DEİK bünyesinde İş Konseyleri vasıtasıyla iş imkanlarını oluşturmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. Bugün DEİK bünyesinde 121 İş Konseyi bulunmaktadır. Berlin Duvarı’nın yıkılmasından hemen iki yıl sonra Türk özel sektörünün küresel markası DEİK çatısı altında kurulan Türk-Polonya İş Konseyi de ekonomik ilişkilerimizin gelişmesi için çalışmaktadır. Konseyimiz Türkiye’de iş yapmak isteyen Polonyalı iş insanlarına ve aynı zamanda Polonya’da iş yapmak isteyen Türk iş insanlarına her zaman yardımcı olmuştur, bundan sonra da yardımcı olmaya hazırdır.”

Vardan, bu ziyaret ve düzenledikleri iş forumunun ekonomik işbirliği imkanlarının masaya yatırılmasına ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.

Polonya Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Marek Klozcko ise Türkiye- Polonya İş Forumu’na katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, forumun iş birliklerinin geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi. 

Delegasyonlarında lojistikten enerjiye, inşaattan gıdaya, tarımdan sanayiye ve finanstan sağlığa kadar birçok sektörün yer aldığına işaret eden Klozcko, ayrıca üniversite ve diğer kurumla kuruluşlardan da temsilcilerin katıldığını kaydetti.

Klozcko, İş Forum’u sonrasında ikili görüşmeler gerçekleştirileceğine dikkati çekerek, “Bu forum, iki ülke arasındaki iş ve ticaret ilişkilerini en üst kalite seviyesine getirebilmek için gerçekten önemli bir fırsat. Her iki taraf da bundan en iyi şekilde faydalanacaktır. Tüm katılımcılara amaçlarına ve hedeflerine ulaşmalarını diliyorum” değerlendirmelerini yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Grzegorz Michalski “Polonya Yatırım Ortamı”, Gülermak İş Geliştirme Müdürü Mustafa Tuncel ise Polonya deneyimleri hakkında sunum gerçekleştirdi.