Türkiye teknolojide 10 yılda 60 kat büyüdü

0
37

Merkezi Almanya’da bulunan, iş yazılımları firması SAP, Türkiye’nin en geniş katılımlı teknoloji konferanslarından birini İstanbul’da gerçekleştirdi.
 
Tüm sektörlerden orta ve üst düzey yöneticileri ağırlayan 19’uncu SAP Forum İstanbul, bu yıl “Basit Düşün, Fark Yarat” temasıyla hayata geçirildi.
 
SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin, forumda yaptığı konuşmada, değişen dünyaya hızlı adapte olmayı öğrenmek için genç girişimcileri desteklediklerini ve gençlerin yaratıcılığıyla beslenmek istediklerini belirtti. Değişime daha hızlı adapte olmayı öğrenmenin, günümüzün profesyonellerinin kaçınılmaz gerçeği haline geldiğini anlatan Keskin, “İş dünyasının en büyük düşmanını kompleksleşen iş süreçleri olarak görüyoruz. ‘Basit Düşün, Fark Yarat’ diyerek zorlayıcı işleri daha hızlı ve kolay yönetmek üzere güvenli bir bilişim altyapısı sağlıyoruz” dedi.
 
Keskin, araştırmalara göre şirketlerin bilgi teknolojileri bütçesinin dörtte üçünün operasyonlara ayrıldığını aktararak, “İnovasyona daha çok kaynak ayırmamız gereken bir çağdayız. Şirket kültürünün merkezine yenilikçiliği koymayan firmalar için sürdürülebilir büyüme zor ve fark yaratmak imkansız. Bu tabloyu tersine çevirmek için bağlantı ekonomisinin gücünden faydalanmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bağlantı ekonomisinin yeni bir yaşam tarzı ve kültürel bir dönüşüme işaret ettiğine değinen Keskin, şunları kaydetti:
 
“Sadece kurum ve bireylerin değil, cihaz ve makinelerin de yoğun veri akışıyla sürekli iletişim halinde olduğu bu büyük ağda tüm kurumlar aslında birlikte çalışıyor. Örneğin; SAP Ariba tedarik ve satın alma iletişimi ağında 1,6 milyon kurumu ve 600 milyar dolarlık bir iş hacmini birbirine bağlıyoruz. Türkiye’den 6 bin kurum bu platformun üzerinde çalışıyor. Bağlantılı makinelerin 2020’ye kadar 30 kat artarak 26 milyara erişeceği hesaplanıyor. 2020’de bağlantı ekonomisinin 1,9 trilyon dolarlık bir global gelir yaratacağı hesaplanıyor. Dünyanın başarılı ekonomilerine baktığımızda, internetin gayri safi yurtiçi hasılaya katkısının yüzde 3-4 boyutunda olduğunu görüyoruz. Kısa vadede 2016 yılında bu oranın tam iki katına çıkacağı hesaplanıyor.
 
Astronomik olarak artan verinin ise 2020’de 40 trilyon gigabayta erişeceği öngörülüyor. 2000’li yıllarda büyük bir soru işareti olarak hayatımıza giren bulut kavramı, bugünün ana iş yapış tarzına dönüştü. SAP olarak bulutu sadeleşmenin anahtarı olarak görüyoruz.”
 
 “10 yılda Türkiye’nin teknolojide 60 kat büyüdüğü hesaplanıyor”
SAP Global Müşteri Operasyonları Başkanı, SAP İcra Kurulu Üyesi ve Global Yönetim Kurulu Üyesi Robert Enslin de global ekonomik krizden beri Türkiye’nin genç bir jenerasyonla dönüşümü yakaladığına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
“Türkiye, son 10 yılda ekonomisine teknolojiyi entegre ederek dış yatırımcılar için bir cazibe merkezine dönüştü. 10 yılda Türkiye’nin teknolojide 60 kat büyüdüğü hesaplanıyor. Global olarak baktığımızda 20 saniye içinde, 20 yıl öncekinin toplamından daha çok veri, internette üretiliyor. Artık şirketlerin başarısı, şirket içinde üretilen verilere göre değil, şirket dışındaki verilere ulaşıp analiz etme gücüyle ölçülüyor. Tüketicilerin hatta rakiplerin ürettiği veriyi takip ederek anlamlı sonuçlar üreten hiper bağlantılı ekonomi rekabetin kazananı oluyor.”
 
Toplam 11 salonda gün boyu süren paralel sunum ve oturumlarla devam eden SAP Forum’da 10 ayrı deneyim sahnesinde veri tabanı, analitik, mobilite, finans, insan kaynakları, satış, pazarlama, tedarik, satın alma, eğitim, servis gibi konularda çözümler tanıtıldı.
 
Paralel oturumlarda ve sunumlarda Abdi İbrahim, Akçansa, Anadolu Bilişim, Arçelik, Bimsa, Bursa Gaz, Carrefoursa, Doğan Holding, Enerjisa, Enerya, Evyap, Fujitsu, HP, Huawei, IBM, İş Bankası, Memorial, Özdilek Grubu, Panasonic, Sabiha Gökçen Havalimanı, Şişecam, Turkcell, Türk Hava Yolları, Vakıfbank, VM Ware, Yaşar Holding, YEDAŞ, Zorlu Grubu gibi kuruluşların üst düzey yöneticileri şirket başarı hikayelerini paylaştı.
 
“İş Dünyasının Teknoloji Haritası” başlıklı oturumda Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet Nane ile Çalık YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu şirketlerinde yaşanan teknolojik dönüşümü anlattı.
 
SAP Forum’da Türk Telekom, Carrefoursa, İETT ve YEDAŞ ile SAP arasında ayrı ayrı gerçekleştirilen iş birliklerinin imza törenleri de gerçekleştirildi.