Türkiye kırmızı et üretiminde dünyada 11’inci ülke

0
91

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et üretimi artış hızında Türkiye’nin dünyada üçüncü sırada yer aldığını belirterek, “Türkiye, çiftçisi sayesinde, kırmızı et üretiminde dünyada 11’inci ülke oldu.” ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, sığır, manda, koyun ve keçi eti üretiminde, 2010 yılında 859 bin ton üretimle 18’nci sırada yer alan Türkiye’nin, 2013 yılına kadar üretimini yüzde 42,2 artışla 1 milyon 221 bin tona dünya üretimindeki payını ise yüzde 1,1’den yüzde 1,5’e yükselttiğini bildirdi.

Dünyada 2010-2013 döneminde üretimini en fazla artıran ülkenin yüzde 83,8 ile Venezuela olduğunu, bu ülkeyi yüzde 63,6 artışla Endonezya’nın izlediğini, Türkiye’nin de yüzde 42,2 artışla üçüncü sırada bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, “Türkiye, çiftçisi sayesinde, kırmızı et üretiminde dünyada 11’inci ülke oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin üretiminin bu dönemde üretimi 362 bin ton artırmasının önemine dikkati çeken Bayraktar, şu görüşlere yer verdi:
“2010 yılında 79 milyon 995 bin olan dünya üretimi, 1 milyon 22 bin ton artışla 81 milyon 17 bin tona çıktı. Üretim artışının üçte birinden fazlası yani yüzde 35,4’ü Türkiye’deki üretim artışından kaynaklandı. Bütün bunlar, Türk çiftçisinin, üretimden kaçınmadığını, destek verildiğinde olağanüstü bir hızla üretimini artırdığının bir göstergesidir.” 

Bayraktar, verilen teşviklerle üretimin sürekli arttığına dikkati çekerek, bunu üreticilerin başarısı olarak değerlendirmek gerektiğini vurguladı. 

Bayraktar, piyasada istikrarın sağlanması ithalat yoluyla kolay para kazanmak isteyenlerin pazarı tedirgin edici söylemlerini bırakmaları gerektiğini belirterek, “Üreticimiz, devletin vereceği desteklerle ve gümrük vergilerindeki koruyucu önlemlerle birlikte halkımızın et ihtiyacını rahatça karşılayabilir. Üretim artışı da bunu desteklemektedir.” ifadesini kullandı.

Desteğin sürmesi halinde, gelecek yıllarda, kırmızı et üretiminin 1,5 milyon tona ulaşabileceğine işaret eden Bayraktar, Türkiye’nin, ihtiyacı olan kırmızı eti kendisinin üretmesinden başka yolunun bulunmadığına değindi.
Bayraktar, Türkiye’nin kırmızı et üretimini artırarak özellikle küçükbaş hayvancılıkta bir ihracat ülkesi olabilecek potansiyeli bulunduğunu kaydetti.