‘Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret 31 milyar 250 milyon dolar’

0
21

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, “İş Konseyimizin de katkıları ile 2014 yılı sonuçlarına göre Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretimiz 31 milyar 250 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, memnuniyet verici olmakla beraber, halen ülkelerimiz iş çevreleri için geniş potansiyel arz etmektedir” dedi.
 
Özilhan, DEİK ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Rusya Federasyonu Adıge Cumhuriyeti Tanıtım Toplantısı”nda, Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere, dış ekonomik ilişkilerini yürütme, yurt içi ve yurt dışı yatırım imkanlarını araştırma, Türkiye’nin ihracatını artırmaya katkı sağlama ve benzeri iş geliştirme çalışmalarını koordine etmekle görevli olduğunu anlattı.
 
Özilhan, bu amaçla 1986 yılında kurulan DEİK’in, 99 kurucu kuruluşu, 124 iş konseyi, bu konseyleri oluşturan 900’e yakın üye firması ve bunların da DEİK bünyesinde 2 bine yakın temsilcisi bulunduğunu söyledi.
 
Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla, DEİK çatısı altında faaliyet gösteren Türk-Sovyet İş Konseyi’nin temelinde 1991 yılında kurulan Türkiye-Rusya İş Konseyi’nin, o tarihten bu yana iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla yoğun çaba sarf ettiğini aktaran Özilhan, şöyle devam etti:
 
“Türkiye ile Rusya arasında son yıllarda istikrarlı şeklide gelişen bir ticari ve ekonomik iş birliği mevcuttur. İkili ticaret hacminde yaşanan olumlu gelişmeler, ayrıca her iki ülke hükümetlerinin destekleriyle hayata geçirilen büyük çaplı projeler, Akkuyu nükleer santrali gibi ve karşılıklı yatırımlar bakımından, ülkelerimiz arasındaki ilişkiler stratejik partnerlik düzeyine ulaşmış bulunmaktadır. Gelinen noktada iş konseyimizin de katkıları ile 2014 yılı sonuçlarına göre Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 5 milyar 950 milyon dolar, Rusya’dan ithalatı ise 25 milyar 300 milyon dolar seviyesinde olup, ikili ticaretimiz 31 milyar 250 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, memnuniyet verici olmakla beraber, ülkelerimiz iş çevreleri için geniş potansiyel arz etmektedir.”
 
Özilhan, Türkiye-Rusya İş Konseyi olarak, ister iki ülkenin devlet organlarıyla yürüttükleri çalışmalar ister kendi bünyelerinde geliştirdikleri projeler çerçevesinde Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi ve yeni bir boyuta taşınması amacıyla faaliyetlerini yürüttüklerini anlattı.
 
Bu bağlamda, çeşitli formatta etkinlikler düzenleyen Konseyin, son dönemde özellikle Rusya’nın değişik bölgelerinin tanıtımı, o bölgelerdeki iş ve yatırım olanaklarının yerel yetkililer tarafından birebir anlatıldığı toplantılar yaptığını dile getiren Özilhan, diğer taraftan Rusya’da iş yapan veya yapmayı planlayan iş adamlarının, firma temsilcilerine yönelik bilgilendirme etkinlikleri, yuvarlak masa toplantıları ve seminerler organize ettiğini vurguladı.
 
Özilhan, bu çerçevede, son dönemde İş Konseyi tarafından düzenlenen bölge tanıtım toplantılarını, “Tataristan, Mariy El ve Mordoviya Cumhuriyetleri, Soçi, Ulyanovsk, Kuzey Kafkasya, Pskov” şeklinde sıraladı.
 
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tuncay Özilhan, Rusya’daki problemlerden yatırımlarının nasıl etkilendiğine ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:
 
“Önemli şekilde etkileniyor. Ama tabii ki Rusya ekonomisi bir durgunluk içinde. Biz de bir takım tedbirler alıyoruz. Daha evvelki dönemde bir iki fabrika kapamıştık, diğer büyük gruplar da bunu takip etti. Bu, verimlilik çalışmasıydı. Küçük bir iki fabrikamız vardı, bunları daha verimli hale getirip büyük fabrikaların kapasitelerini daha iyi kullanabilmek için bu operasyonları yaptık. Diğer taraftan pazar payımızı artırmaya çalışıyoruz. Son 1 yılda Anadolu Efes pazar payını artırdı. Şu anda Rusya’daki ciromuz 600 milyon dolar kadar. Dolayısıyla oldukça önemli bir operasyonumuz var.”

“Sizleri Cumhuriyetimizde görmek istiyoruz” 
Adıge Cumhuriyeti Başbakanı Murat Kumpilov da burada olmanın kendilerine gurur verdiğini belirterek, Adıge Cumhuriyeti’nin özellikle Türk yatırımcıları için hem imkanlar hem bölge olarak güzel bir lokasyonda bulunduğunu dile getirdi.
 
Adıge’nin Rusya bünyesinde özerk bir cumhuriyet olduğunu ifade eden Kumpilov, şunları kaydetti:
 
“Rusya’nın büyüklüğüne göre burası çok küçük bir yer ancak biz fırsat zamanı diyoruz. Çünkü Anti Kriz Programı çerçevesinde Rusya, serbest bölgelerin kurulması için büyük destek veriyor. Böyle bir kriz döneminde Adıge’yi seçtiğiniz için çok minnettarız. Yasal olarak yatırımcılarımız hem Adıge hem Federal Hükümet kanunlarıyla korunuyor. Ağırlık olarak bölgede Müslüman ve Hristiyanlar yaşıyor, çok uyumlu şekilde hayatlarına devam edebiliyorlar. Türkiye ile ilişkilerimize gelince, serbest ekonomik bölgeler şu anda bizim için öncelikli. Niyetimiz bunları kopyalamak değil, içlerinden en iyilerini seçip bizim spesifik özelliklerimize oturmak.”
 
Kumpilov, Adıge’de öncelikli sektörün tarım olduğunu belirterek, büyük Rus şirketleri üzerinden Türkiye’ye de işlenmiş gıda, yarı mamul ihraç ettiklerini dile getirdi.
 
Bahçelerini, meyve ağaçlarını çoğaltmaya çalıştıklarını belirten Kumpilov, “Sizleri Cumhuriyetimizde görmek istiyoruz. Yatırımcılar için iyi bir yatırım imkanı var. Projeye göre, vergi, toprak, arsa vergisinden muafiyetleri mevcut. Bütün projelere ben sürekli destek veriyorum” ifadelerini kullandı.
 
Rusya Federasyonu İstanbul Ticaret Mümessili Albina Rahimullina ise bu genel tanıtım etkinliklerinin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, DEİK sayesinde bölgeyi güzel şekilde tanıtabileceklerini dile getirdi.
 
Rahimullina, DEİK’in çok büyük özveriyle güzel bir ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek, DEİK gibi kendilerinin de Adige’ye her türlü yardıma hazır olduğunu söyledi.
 
Son yıllarda Rusya ile Türkiye’nin çok çeşitli iş alanlarında çalışmalara devam ettiğini aktaran Rahimullina, şunları kaydetti:
 
“Türk iş adamları oradaki serbest ekonomi bölgesinin kurulmasında, yönetilmesinde yer almıştır. Türk tecrübesi bu konuda eşi bulunmazdır. Siz bu gelişinizde Türkiye’de pek çok serbest ekonomi bölgesini gezdiniz, yönetici şirketlerle organize sanayi bölgelerinde iş nasıl sürdürülüyor, hangi yapıdan verimli olarak istifade ediyorlar bunların hepsini gördünüz. Fırsat bulmuşken gerçekten Türk iş adamlarının bölgeye daha ağırlık vermesini isteriz. Adıge gerçekten lokasyonu çok güzel. Rusya şu anda zor zamanlar yaşıyor ve Anti Kriz Programımız artık kabul görmüştür, bölgelere destek verilecektir. Rusya hükümeti bu krizden, yaptırımlardan gelebilecek olumsuz tarafları ortadan kaldırmak için pek çok proje üretmiştir. Adıge için Türkiye bilgi edinmek adına çok önemli bir partner. Hepinizi Rusya Federasyonu ve bölgelerinde görmekten memnun oluruz.”