​Türkiye HSBC PMI yılın en yükseğinde

0
40

Elde edilen son PMI™ anket verileri Mayıs ayında Türk imalat sanayisinde karışık ticaret koşullarına işaret etti. Fabrika çıkışlarıbirbirini takip eden beşinci ayda da azalsa da, daralma hız keserek marjinal bir hıza geriledi. Aynı trend, yeni siparişlerde ve yeni ihracat ticaretinde de gözlendi. Öte yandan, ılımlı bir hızda olsa da firmalar satın alma faaliyetlerini artırırken, istihdam seviyesi artmaya devam etti. Liranın zayıflamasıyla, enflasyon baskıları güçlü seviyelerde kaldı, ortalama girdi fiyatları son 14 ayın en hızlı ikinci seviyesinde seyretti ve fabrika çıkışları fiyatları Mart 2014’ten bu yana ölçülen en yüksek hızla arttı.

HSBC Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) başlığı,imalat sanayisinin kaydettiği performansı sergilemek amacıylatasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Bu veriler,yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda gelişime işaret etmektedir.
 
Mayıs ayında 50,0 değerinin üzerinde ölçülen PMI, imalat sektöründe ticaret koşullarının genel anlamda iyileştiğine işaret etti. Bu artış, bir birini takip eden dört aylık daralma dizisinin ardından meydana geldi. Başlık seviyesi, 71 ayın en düşük ikinci seviyesi olan Mart ayına nazaran artış gösterse de, marjinal bir gelişme göstererek 50,2’ye yükseldi. Beş PMI bileşeninin sadece ikisi – istihdam ve tedarikçilerin teslim süresi – olumlu bir katkıda bulunurken, geriye kalan üçü marjinal seviyelerde düşüş gösterdi. Son dönemde PMI, uzun vadeli ortalaması olan 50,9 değerinin altında ölçüldü. Türk mal üreticileri, 2015 başından bu yana olduğu gibi, Mayıs ayında da fabrika çıkışlarını azalttılar. Bununla birlikte, azalma hız keserek bu dizilim içinde ölçülen en zayıf ve kayda değer olmayan bir seviyede ölçüldü. Geçen Aralık ayından bu yana gözlenen en düşük hızda olsa da, birikmiş işler üst üste altıncı ayda da azaldı. Mayıs ayında fabrika çıkışlarının azalmasına yol açan ana faktör, yeni iş seviyesinin yeniden düşmesi oldu. Yeni ihracat siparişlerinde gözlenen trende paralel olarak, yeni siparişler de son beş ay boyunca düşüş gösterdi, fakat bu düşüş dönemin en yavaş hızında ölçüldü. Firmalar, altta yatan piyasa koşullarının zayıflığından ve yaklaşan seçimlerden dolayı meydana gelen belirsizlikten söz ettiler.

Yeni işlerde süregelen gerilemeye rağmen, Türk imalatçılar Mayıs ayına kadar geçen iki ay boyunca istihdam seviyelerini artırdılar. Bununla birlikte, iş yaratma hızı ılımlı seviyelerde kaldı ve son altı yıl boyunca ölçülen ortalamaya nazaran daha yavaş seyretti.

Geçen ay meydana gelen marjinal bir düşüşün ardından, firmalar Mayıs ayında satın alma faaliyetlerini de artırdılar. Büyüme, Aralık’tan bu yana ölçülen en yüksek ve uzun vadeli ortalamadan çok az daha yüksek bir hızda gerçekleşti. Tedarikçilerin teslimat süreleri üst üste ikinci ayda da uzadı.

Güç kazanan dolar Mayıs ayında yeniden imalat sektöründe girdi fiyatlarının artmasına yol açan bir faktör olarak rapor edildi. Enflasyon, Nisan’dan bu yana hız kesmiş olsa da, bir yıldan uzun bir süre boyunca ölçülen ikinci en güçlü seviyede yer aldı. Bu sırada, fabrika çıkışları enflasyonu 14 ayın rekor seviyesine ulaştı.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, Türkiye İmalat PMI anketi hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Türk imalatçıların katıldığı Mayıs ayı anketi, ticaret koşullarında geniş ölçüde stabilizasyon sağlandığına işaret etti. PMI’ın 50,0 değerinin üzerine çıkması ve yeni iş imkânları yaratılmaya devam edilmesi, elde edilen olumlu bulgular arasında yer alırken, yeni siparişlerde ve fabrika çıkışlarında 2015 yılı boyunca ölçülen en yavaş hızda azalma gözlendi. Bununla birlikte, güç kaybeden liraya bağlı olarak enflasyon baskıları güçlü seviyelerde kaldı. Elde edilen son resmi veriler de, Mart ayında büyüyen Endüstriyel Üretim sayesinde ve ticari güvenin Mayıs ayında 2014 yılı ortalarından bu yana gözlenen en yüksek seviyeye ulaşmasıyla birlikte, gelişime işaret etmektedir.”