Türkiye Hollanda’ya iki nota verdi

0
21

Hollanda ile yaşanan diplomatik kriz sürüyor. Türkiye , Hollanda’ya iki nota verdi.

Hollanda maslahatgüzarının 3. kez Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı belirtildi.

Hollanda’ya verilen notalarda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda’daki Türk Büyükelçiliği’ne alınmamasının Viyana Sözleşmesi’nin ihlali olduğu belirtildi.

Notada ayrıca, Hollanda polisinin barışçıl göstericilere müdahalesinin orantısız olduğu savunuldu. 

Türkiye ayrıca Hollanda’dan polis müdahalesinde yaralanan Türk vatandaşlarıyla ilgili bilgi talep ederken, görevini kötüye kullanan Hollanda polisi için yasal adımların atılmasını istedi.

YAZILI ÖZÜR TALEBİ
Türkiye’nin Hollanda’ya verdiği notada, Türk bakanlara yönelik diplomatik nezaket ve uluslararası teamüle uymayan söz konusu muamelelerin, güçlü bir şekilde kınandığı ve bu uygulamalar konusunda Hollanda makamlarından resmi bir yazılı özür beklendiği bildirildi.

Türkiye’nin Hollanda’ya verdiği notada, tazminat hakkının saklı tutulduğu belirtilerek, Türk bakanlar ve vatandaşlarına yönelik söz konusu ihlallerin araştırılması, ihlalleri gerçekleştirenler hakkında adli, idari ve cezai yaptırımlar uygulanması ve sonucunun Dışişleri Bakanlığı’na bildirilmesi talep edildi.

Hollanda, Türkiye’deki vatandaşlarını uyardı
Hollanda, diplomatik tansiyon yükseldiği için Türkiye’de yaşayan vatandaşlarına dikkatli olma çağrısında bulundu. Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “11 Mart’tan bu yana Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik kriz yaşanmakta” ifadesi kullanıldı. Açıklamada kalabalık yerlerden ve toplantılardan uzak durma ve dikkatli olma çağrısı yapıldı.