Türkiye AB ile Gümrük Birliği konusunda uzlaştı

0
38

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği anlaşması kapsamında talep ettikleri dört konuda Türkiye’nin istediği gibi uzlaştıklarını belirterek, yarın Belçika’da ilgili AB komiseriyle bu dört madde üzerinde mutabakat zaptı imzalayacaklarını söyledi.
 
Bakan Zeybekci, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, ihracatçılar için attıkları adımları anlattı.

>> Büyükekşi: Türkiye’nin cari açığı değil inovasyon açığı var
 
İhracatçıların şikayet ettiği Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu’nun (KKDF) kaldırılmasının çok kısa sürede gerçekleştiğini aktaran Zeybekci, bunun doğrudan mali destek şeklinde faydası olduğunu kaydetti.
 
Yurt dışında kurulacak Türkiye ticaret merkezlerinin ülkenin ve ihracatçıların yurt dışında merkezi bir karargahı olarak hizmet vereceğini belirten Zeybekci, ilk aşamada Tahran, Katar, Almatı, Frankfurt ve Londra merkezlerinin faaliyete geçeceğini ifade etti.
 
Zeybekci, Ar-Ge ve tasarım alanlarındaki desteklerin devam edeceğine değinerek, en kısa sürede tasarım satın almalarıyla ilgili çalışmaların da gündeme geleceğini dile getirdi.
 
İhracatın içinde yüksek teknoloji payını artırmak için verilen ve toplamda 3 milyar dolara kadar çıkabilen teşvik kararının yürürlüğe girdiğini anımsatan Zeybekci, şöyle devam etti:
 
“İşlenmiş tarım ürünlerinin ihracatına yönelik verilen destekler tekrar düzenlendi ve artırıldı. Yaş sebze ve meyveye Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan verilen destekler devam ettirildi ve tekrar adalet anlamında bir düzenlemeye gidilerek önümüzdeki yıllarda da devam ettirilecek. İhracatçımızın en önemli desteklerinden biri olan Turquality ve marka destekleri artırılarak devam ediyor.”
 
>> Davutoğlu’ndan vize müjdesi

Nihat Zeybekci, teknik müşavirlik hizmetlerine ve hizmetler sektörüne yönelik yurt dışı tanıtım ve markalaşma desteklerinin ilk defa hayata geçirildiğini anlatarak, yatırımcılara yönelik vergi indirim desteğini de bu dönemde uygulamaya koyduklarını ifade etti.
 
Zeybekci, 5. bölge desteklerine değinerek, “Yüksek oranlarda ve sürelerdeki teşvik imkanları sizlerin talepleriyle 31 Aralık 2015’e kadar uzatıldı. Yine yoğun bir şekilde talep edilen serbest bölgelerimizin yeni kanunu Hükümetimizin en son kararnamesiyle Meclis’e sevk edildi ve inşallah yeni Meclis’te ilk görüşülen kanunlardan biri olacak” dedi.
 
İmalat sanayisinin haksız rekabete karşı korunması için ilave gümrük vergileri ve diğer tedbirleri de cesaretle aldıklarını ve bunların devam edeceğini aktaran Zeybekci, en önemli çalışmalarından birinin de dış ticaret belgelerinin ihracatçı birlikleri tarafından da düzenlemesinin uygulamaya geçmesi olduğunu söyledi.
 
“GÜMRÜK BİRLİĞİ’NDEKİ DÜZELTME AB MÜZAKERELERİNDE KALDIRAÇ ETKİSİ YAPACAK”
Türkiye’nin AB’den Gümrük Birliği anlaşması konusunda eksikliklerin giderilmesiyle ilgili çeşitli talepleri olduğuna dikkati çeken Zeybekçi, şunları kaydetti:
 
“AB’nin ilgili komiserlerine, Türkiye olarak taleplerimizi çok açık ve net şekilde dile getirdik. Gümrük Birliği anlaşması güncellenmez ise Gümrük Birliği anlaşmasında bizim taleplerimiz yerine getirilmezse, hele hele Gümrük Birliği ile AB ve ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasını bitirdiğinde Türkiye bunun tarafı değilse; net bir şekilde kendilerine Hükümetimizden aldığımız yetkiyle ‘Gümrük Birliği anlaşmamız sürdürülemez hale gelir’ diye bildirdik. O andan itibaren AB’nin ilgili komiserleri ve teknik kadrolarıyla defalarca görüştük.
 
Talep ettiğimiz dört konuda Türkiye’nin istediği gibi uzlaştık. Bir; Türkiye’nin karar alma mekanizmalarında mutlaka yer alması. İki; AB’nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye’nin otomatik olarak taraf olması. Üç; Türkiye’nin Gümrük Birliği kapsamındaki ürünlerinin AB içinde serbest dolaşımının önündeki engellerin ve kotaların kaldırılması. Dört; AB ile Gümrük Birliği kapsamında 1996 yılında kapsam dışında bırakılan hizmetler, kamu alımları ve tarımın görüşmelere dahil edilmesi. Bu dört alanda bizim talep ettiğimiz dört şartın dördü de kabul edildi.”
 
Zeybekci, bugün akşam üzeri Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla Belçika’ya gideceklerini ve yarın sabah 11.00’de ilgili komiserle bu dört madde üzerinde mutabakat zaptı imzalayacaklarını belirterek, “Bu, Gümrük Birliği anlaşması üzerinde bugüne kadar ilk defa yapılan kapsamlı iyileştirmenin ilk önemli adımı olacak” dedi.
 
Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasında yapılan bu düzeltmenin Türkiye’nin AB tam üyelik müzakerelerine de bir kaldıraç etkisi yapacağını dile getirdi.
  
“GERÇEK KALKINMA VE BÜYÜME İHRACATLA OLACAK”
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye’nin gerçek kalkınmasının ve büyümesinin ihracatla olacağına işaret ederek, “İhracata dayalı büyüme, bizim gerçek milli büyümemizdir” dedi.
 
Zeybekci, ihracatçılara hitaben, “Sizler bizim gerçek milli büyümemizin kahramanlarısınız. Sizler bizim yol arkadaşlarımız, dava arkadaşlarımızsınız. Sizler bu ülkenin bırakın namerde, merde bile muhtaç olmayacak 2023 yolculuğumuzda, 2053 yolculuğumuzda, 2071 yolculuğumuzda bizim kadim yol arkadaşlarımızsınız. Bu kadim yol arkadaşlığımızın Türkiye o istediği hedeflere varana kadar, onun da ilerisine geçene kadar devam edeceğini bilmenizi istiyorum” diye konuştu.
 
Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Sizler, bizim insanımızı ‘bidon kafalı’ gören, ‘göbeğini kaşıyan adam’ gören; bizim insanımızı hükmedilmesi, yönetilmesi, idare edilmesi gereken olarak gören anlayışı da gayet iyi biliyorsunuz. Bu millete hizmet etmenin, bu millete hizmetkar olmanın şerefini başının tacı görenleri de biliyorsunuz. Biz böyle bildik. İnşallah bundan sonra da Hükümetimiz Türkiye’nin bu kutsal medeniyet yolculuğunda sizlerle beraber el ele, omuz omuza yoluna devam edecektir” ifadelerini kullandı.