Türk şirketlerine en fazla yatırımı İspanyollar yaptı

0
85

EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü  Başkanı Müşfik Cantekinler, AA muhabirine son 10 yılda Türkiye’de şirket satın  alma, birleşme ve yabancı yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Geçen  10 yılda, BBVA Grubu’nun Garanti Bankası’na yaptığı yatırımın etkisiyle açıklanan  işlem değeri bakımından Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülkenin İspanya olduğunu  söyledi.
 
İspanya’nın bu dönemde, toplam 22 işlemle 9,3 milyar dolarlık bir  hacim yakaladığını belirten Cantekinler, işlem sayısı bakımından ise 170 işlemle  ABD’nin ön plana çıktığını ifade etti.
 
Cantekinler, açıklanan işlem değeri bakımından son 10 yılda,  Türkiye’deki en hareketli sektörün 50,7 milyar dolarlık hacimle enerji sektörü  olduğunu, bu sektörü 23,1 milyar dolarlık hacimle finansal hizmetler sektörünün  takip ettiğini dile getirdi.
 
Bilişim sektörünün de hacim olarak küçük olmasına rağmen 451 işlemle  işlem sayısı bakımından en aktif sektör olduğuna dikkati çeken Cantekinler, en  fazla sayıda işlem gerçekleşen diğer sektörlerin ise enerji ile yiyecek&içecek  sektörleri olduğunu ifade etti.
 
“ENERJİ, FİNANSAL HİZMETLER, SAĞLIK VE İMALAT SEKTÖRLERİNDE  HAREKETLİLİK ARTACAK”
 Cantekinler, Türkiye’nin bu yılın ilk çeyreğinde, birleşme ve satın  alma potansiyelinin önemli seviyede altında kaldığını belirtti. Bu yıl da geçmiş  yıllarda olduğu gibi bilişim sektörünün işlem sayısı bazında ön plana çıktığını  ifade eden Cantekinler, buna ek olarak yiyecek ve içecek sektörüne olan ilginin  arttığını dile getirdi.
 
İşlem hacmine bakıldığında ise Doğan Medya Grubu ve Antalya Havalimanı  işlemlerinin etkisiyle medya ve ulaştırma sektörlerinin ön plana çıktığını  söyleyen Cantekinler, “2018 yılının geri kalan döneminde, beklenen özel sektör ve  özelleştirme işlemlerine bağlı olarak 10-15 milyar dolar bandında toplam işlem  büyüklüğü olacağını tahmin ediyoruz. Enerji, finansal hizmetler, sağlık ve imalat  sektörlerinde hareketliliğin artacağını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
 
“YURT DIŞI İHRACAT OPERASYONLARINA AĞIRLIK VERMİŞ FİRMALAR OLUMLU  AYRIŞACAK”
 Müşfik Cantekinler, orta ve uzun vadede Türkiye’ye yatırım konusunda  yabancı yatırımcıların iştahı hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
 
“Yabancıların Türk şirketlerine ilgisinin 2017’de bir önceki yıla göre  az da olsa arttığını gözlemlemiştik. Ancak, son dönemde yaşanan kurlardaki  yükselişler sebebiyle birçok Türk şirketinin karlılıklarının ve bilançolarının  daha kırılgan hale geldiğini ve risk seviyesinin arttığı söylenebilir. Her ne  kadar kurlardaki artış, yabancı yatırımcıların yatırımlarının daha ucuzladığı ve  ilgiyi artıracağı algısı yaratsa da, bu yatırımcıların getiri beklentileri de  yine yabancı para birimi cinsinden olmaktadır. Bunları söylemekle beraber, yurt  dışı ihracat operasyonlarına ağırlık vermiş ve bilançosunu, özellikle finansal  borç bazında etkin yönetmiş firmaların bu dönemde daha çok ön plana çıktığını ve  yatırımcıların gözünde olumlu olarak ayrıştığını belirtebiliriz.”