‘Türk sanayisinin yapısı reforme edilmeli’

0
50

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, “Türkiye’nin arzu edilen hedeflerine ulaşabilmesi için Türk sanayisinin geçmişten gelen yapısını reforme etmesi gerekir” dedi.
 
Kavranoğlu, Türk-Japon Diplomatik İlişkilerinin 90. yıl dönümü kapsamında düzenlenen İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya seferini sinemaya taşıdıklarını, senaryonun bitmek üzere olduğunu, gelecek yıl sonbaharda sinema meraklılarının filmi izleyebileceğini söyledi.
 
Japonlar’ın disiplinli çalışmaları ile başarının bir rastlantı olmadığını bütün dünyaya gösterdiğine işaret eden Kavranoğlu, Japon şirketlerin yıllardır yer aldıkları projelerle Türkiye’nin inşasına katkıda bulunduğunu, otoyol ve Marmaray gibi projelerin Türk-Japon iş birliği sonucu ortaya çıktığını kaydetti.
 
Kavranoğlu, Türkiye ve Japonya’nın nükleer enerji santrali için vardıkları mutabakatın bir parçası olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin Türkiye ile Japonya arasında bilim ve teknolojide iş birliğini kurumsallaştıracak ve Türkiye için numune olacak yüksek nitelikte bir araştırma enstitüsü kurmak için fikir ve gönül birliğine vardığını dile getirerek, burada eğitim görecek öğrencilerin çoğunlukla yüksek lisans ve doktora öğrencileri olacağını ifade etti.
 
Üniversite olgunlaşınca yılda bin doktora öğrencisini mezun etmeyi planladıklarını anlatan Kavranoğlu, Türkiye’nin çok sayıda yüksek nitelikli bilim adamına ihtiyacı olduğuna işaret etti.
 
Kavranoğlu, üniversitenin mühendislik ağırlıklı olmak üzere, temel ve sosyal bilimler konularında da fakültelere sahip olacağını bildirerek, 8 araştırma enstitüsü de kuracaklarını belirtti.
 
Üniversitenin Anadolu yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı yakınlarında kurulacağını anlatan Kavranoğlu, üniversite için teknopark İstanbul’a komşu olan bir arazinin tahsis edilmesine karar verdiklerini söyledi.
 
Kavranoğlu, son 90 yılda Türkiye’nin geçirdiği değişim ve dönüşüme değindi. Türkiye’de yapılan bölünmüş yollara işaret eden Kavranoğlu, bunların her 2-3 yılda bir asfaltlarının yenilenmesi gerektiğini, bu ihtiyaç için ithal edilen iş makinalarının bir araya gelecek Türk ve Japon iş adamlarınca üretilmesini istediklerini kaydetti.
 
“Türkiye, Japonya için üretim üssü olma konusunda önemli özelliklere sahip” 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, son 12 yılda Türkiye’nin yaşadığı gelişmeleri anımsatarak, eskinin fakir Türkiye’si yerine bugünün daha zengin Türkiye’sinin geldiğini kaydetti.
 
Suriye’deki iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığınan 2 milyon insana yardımcı olduklarını, 4 milyar dolara yakın masraf ettiklerini, ancak dünyanın bu konuda Türkiye’ye verdiği desteğin 200 milyon dolar bile olmadığını ifade eden Kavranoğlu, dünyadan bu konuda elini taşın altına koymasını beklediklerini söyledi.
 
Kavranoğlu, son 12 yılda sağlanan başarıların topluma özgüven verdiğini anlatarak, 2023 yılı hedeflerini anımsattı.
 
Araştırmacıların bir ülkenin en büyük hazinesi olduğunu belirten Kavranoğlu, Türkiye’nin hedeflerini yakalayabilmek için son 12 yılda yaptıklarını daha da artırarak devam ettirmesi gerektiğini kaydetti.
 
Kavranoğlu, Türk-Japon iş dünyalarının ortak çalışmasının ve iş birliğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Türk-Japon Üniversitesi’nin Türkiye’nin bilgi ekonomisine geçişinde önemli rol oynayacağını dile getirdi.
 
Türkler ve Japonlar’ın, birbiriyle yarışmayan, birbirini daha güçlü kılan, birçok tamamlayıcı özelliklere sahip olan iki millet olduğunu belirten Kavranoğlu, “Biz rakip değiliz, biz birbirini tamamlayan iki güzel arkadaşız. Bizim Japonya’dan öğrenecek çok şeyimiz var” dedi.
 
Davut Kavranoğlu, Türkiye’nin Japonya için üretim üssü olma konusunda önemli özelliklere sahip olduğuna işaret ederek, “Güçlü ve tecrübeli Japon şirketleri hem araştırma merkezlerini Türkiye’de açarak hem de yüksek teknolojili üretimlerini Türkiye’de yaparak büyük avantajlar sağlayabilirler” diye konuştu.
 
Türkiye olarak yarı iletken teknolojiler konusunda gelecek dönemde önemli sanayi yatırımları planladıklarını ifade eden Kavranoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
 
“Bu konuda Japon dostlarımızın Türkiye’de yapacağı yatırımları destekleyeceğimizi bilmenizi isterim. Japonya’ya şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra yeni Türkiye’nin inşasında da birlikte çok güzel projelere imza atacağımızbir ülke olarak bakıyoruz. Türkiye’nin arzu edilen hedeflerine ulaşabilmesi için Türk sanayisinin geçmişten gelen yapısını reforme etmesi gerekir. Türk sanayicisinin neyi ve nasıl ürettiğini gözden geçirmesi gerekiyor. Bu konuda sanayimizin yüksek katma değerli üretime geçmesi için destek veriyoruz.”