​Tsipras: Sizi şantaja hayır demeye çağırıyorum

    0
    17

    Yunanistan Başbakanı Tsipras, pazar günü yapılacak referandumda Yunan halkını ”Hayır” oyu vermeye çağırdı.

    Televizyondan halka seslenen Tsipras, IMF’in dün gece Yunan ekonomisine ilişkin açıkladığı raporun, hükümetin borcun sürdürülebilir olmadığına dair argümanlarını doğruladığını söyledi. 

    “IMF analistleri Yunanistan’ın borcunun sürdürülebilir olmadığını gösterdi ve hükümetimiz kreditörlerin borç rahatlatması içermeyen yardım paketini geri çevirme kararının haklılığını ortaya koydu” diyekonuşan Tsipras, halkı pazar günü yapılacak referandumda şantajlara ve emrivakilere karşı ‘hayır’ demeye çağırdı. 

    Tsipras, referandumdan ‘hayır’ oyu çıkmasının kreditörlerle daha iyi şartlarda müzekelerin devam etmesi anlamına geleceğini belirtirken, Yunanistan’ın Avrupa’nın parçası olmasını ise risk altında olmadığını vurguladı. 

    IMF’DEN YUNANİSTAN AÇIKLAMASI

    Yunanistan’ın Avrupa’nın bir parçası olduğundan hiç kimsenin kuşkusu olmadığını belirten Tsipras, yaşayabilir bir çözüm istemenin Avrupa’dan ayrılmak anlamına gelmyeceğini savundu.

    Tsipras konuyla ilgili şunları söyledi: ”Borçların yüzde 30 oranında indirilmesini talpe ettik. Pazar günü Yunanistan’ın Euro’ya üyeliği oylanmayacak. Yunanistan’ın yeri Avrupa Birliği’dir. Ülkemizin Avrupa’daki yeri tehlikede değil. Sizi şantaj, ültimatomlara hayır demeye çağırıyorum. Hayır oyu kreditörlerle daha iyi şartlarda müzakerelerin devam etmesi anlamına geliyor.” 

    ”HAYIR OYU YUNANİSTAN’IN POZİSYONUNU ZAYIFLATIR”

    IMF, mali paketteki reformların azaltılması veya uygulanmamasının ülke borçlarının bir kısmının silinmesini gerekli kılacağı değerlendirmesinde bulunmuştu.

    ”IMF’NİN ÖNERİLERİ KULAĞA MÜZİK GİBİ GELİYOR”

    Referandumdan ‘Evet’ çıkması durumunda istifa edeceğini söyleyen Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis, IMF’nin önerilerinin kulağa müzik gibi geldiğini belirtti.

    Varufakis, ”Yunanistan’ın borçları sürdürülemez seviyede. Anlaşma için çok geç olduğuna inanmıyorum. Borç yapılandırmasını konuşmaya gerek yok. IMF’nin önerileri kulağa müzik gibi geliyor. Yunanistan Euro’da klamaya devam edecek.Görüşmeler konusunda profesyonel değiliz. Bazı hatalar yaptığımızı elbette kabul ediyorum. Avrupa, Yunanistan’ın nedenlerini dinlemedi.” diye konuştu.

    ”YUNANİSTAN RESMEN TEMERRÜDE DÜŞTÜ”

    Avrupa Birliği İstikrar Fonu’ndan yapılan açıklamada Yunanistan’ın borcunu ödeyemeyeceği ve resmen temerrüde düştüğü açıklaması yapıldı.

    Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Ewald Nowotny, ECB’nin Yunan bankalarına sağladığı acil durum likiditesine devam edip etmeyeceğini Pazartesi konuşacağını belirtti.

    APA haber ajansına konuşan Nowotny, Yunanistan’da euroya paralel bir para biriminin yalnızca kısa vadeli bir çözüm olabileceğini belirterek, bunun “belki de bir hafta” sürebileceğini söyledi. Nowotny, ECB dışında üretilen paraların da yasal olarak geçersiz olacağını ifade etti.