Tsipras: Pazartesi anlaşma sağlanabilir

0
41

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Pazartesi günü acil olarak yapılacak Avrupa liderleri zirvesinde anlaşmaya varılabileceğine ilişkin inançlı olduğunu belirtti.

Bloomberg HT’nin haberine göre, Yunan bankaları, anlaşmaya varılacağı iyimserliği ile Athens Stock Exchange endeksinin Cuma günü yukarı yönlü hareketlenmesine öncülük etti. Bankalardaki yükselişte Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Cuma günü gerçekleştireceği acil toplantıda da etkili oldu. AMB, Yunan bankalarına sağlanan Acil Durum Likidite Yardımı’nı (ELA) artırmayı değerlendirecek.

Tsipras e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Pazartesi yapılacak zirve anlaşmaya yönelik pozitif bir gelişmedir. Nihai müzakerelerin Avrupa’da en yüksek politik seviyede gerçekleşmesini hedefledik ve şimdi bu zirvenin başarılı olması için çalışıyoruz. Kriz ve terör senaryolarına bel bağlayanlar yanılıyor” dedi.

IMF’ın eski Yunanistan temsilcisi Miranda Xafa, “Tsipras bu sabah barışçıl bir açıklama yayımladı. Başbakan, Yunanistan’ın sistemik olduğuna inanarak ve dolayısıyla kreditörlerin bulaşıcılık korkusu ile taleplerini kabul edeceklerini düşünerek fazla abartılı bir oyun sergiledi” değerlendirme yaptı.