‘Trump’ın kararı bölgedeki hassasiyetleri darmadağın edecek’

0
66

Sosyolog-tarihçi İsmail Öz, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanımasına ilişkin, “Trump’ın kararı bölgede bütün hassasiyetleri darmadağın edecek, nabzı ve ateşi daha da yükseltecek, insanları birbirine düşürecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Öz, yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanımasının, tarihin, uygarlığın, medeniyetin başlangıcını temsil eden bu coğrafyaya zararı olacağını bildirdi.

Bu coğrafyada her zaman ateşin yüksek olduğunu aktaran Öz, “Bu coğrafyadaki ateşi körüklemek, nabzı yükseltmek yerine ateşi düşürücü ve nabzı dengeleyici yaklaşmak gerekir.” ifadesini kullandı.

Öz, bölgenin inanç ve etnik temelli hassasiyetlerine çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Trump’ın kararı bölgede bütün hassasiyetleri darmadağın edecek, nabzı ve ateşi daha da yükseltecek, insanları birbirine düşürecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Coğrafyanın bazı liderlerinin ve önde gelenlerinin batının, ABD’nin anlık vaatlerine kapıldığı için bölgenin ve halklarının aleyhine olarak gelişmelere imza attığını aktaran Öz, ancak bu kişilerin daha sonra aldatıldığını, kullanılıp atıldığını ve hüsrana uğradığını anlattı.

Öz, Katar’a yönelik uygulanan abluka, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) gerçekleştirdiği gayrimeşru referandum gibi gelişmelerde hep batının parmağının olduğunu kaydederek, referandumdan sonra IKBY’nin kaybettiğini bildirdi.

“Cevabı İslam dünyası güçlü bir şekilde verecek”
Öz, üç din için kutsal sayılan bu bölgede pimi çekerek yeni bir çatışmanın doğrulmaya çalışıldığını belirterek, Trump’ın Orta Doğu’ya yönelik gerçekleştirdiği ziyaret sonrası bölgede çok sayıda olumsuz gelişme yaşandığını, burada Trump’ın yaşananlarda parmağı olduğunu bildirdi.

“Trump’ın da itiraf ettiği gibi ABD’de kafa karışıklığı yaşanmaktadır. AB bile bu ülkede kimi muhtap alacağını bilememektedir.” ifadelerini kullanan Öz, Trump’ın kendi ülkesinde siyonist lobiye bu kararla bir barış çubuğu uzattığını aktardı.

Öz, “Umuyoruz ki İslam dünyası bu olumsuz kararın cevabını en güçlü şekilde verecektir. Burada İslam dünyasının duruşu, tutumu son derece önemlidir. İsrail’in, Filistin topraklarında bugüne kadar el ettikleri hukuki değildir, gayrimeşrudur.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin ve İsrail’in suyu bulandırarak balık tutma peşinde olduğunu kaydeden Öz, İsrail’in uluslararası hukuku yok saydığını vurguladı.

Öz, İslam coğrafyası dik duramazsa bu bölgede başka bir hukuksuzluğun daha başlayacağını belirterek, Türkiye’nin de bu konuda İslam dünyasının ortak bir şekilde ses çıkarması için çaba gösterdiğini bildirdi.