Trendyol için yeni yol haritası

0
234

Trendyol.com, fikrin ortaya çıktığı 2010 yılından itibaren farklı projelerle büyümesini devam ettiriyor. Kurucu ortak Demet Mutlu, şirketin yüzde 80 civarında büyüme gösterdiğini, moda e-ticaretindeki en kârlı büyüyen şirket olduğunu söylüyor. Mutlu, Maslak’taki yeni genel merkezi Trendyol City’de, Y kuşağı ağırlıklı ekibiyle hiperaktif iş ortamında önemli girişimlerin peşinde. En son Dünya Ekonomik Forumu’nda “Genç Küresel Lider” listesine seçilmesi ise Mutlu’nun iş enerjisini olumlu etkilemiş görünüyor. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Google kurucuları Larry Page ile Serge Brin, Türkiye’den ise Ali Koç ve Arzuhan Doğan Yalçındağ gibi isimlerin seçildiği listede artık Mutlu da var.

Trendyol.com’un altı yıl içinde aldığı yolu temelde organik büyüme ile gerçekleştirdi. Bu yapı, Facebook, Google, Youtube ve Instagram gibi global markaların stratejik partneri ve Türkiye’deki en büyük iş ortağı olan KPCB’nin Trendyol.com’a yatırım yapmasını sağlayan etkenlerden biri oldu. Melek yatırımcıların gösterdiği ilgi markanın imajını da yıllar içinde güçlendirdi. Bugün geldiği noktada 2 binden fazla yerli ve yabancı marka ile ortaklık dikkat çekiyor. Satışların yüzde 70’i Anadolu’ya gerçekleşiyor. Siteyi ayda 35 milyon kişi ziyaret ediyor. Günde 55 bin, yılda 20 milyon sipariş Türkiye’nin 81 ilindeki 12 milyon kişiye ulaştırılıyor. En fazla indirilen (3 milyon) uygulamanın da sahibi. Mutlu, “Trendyol’dan bir kez alışveriş yapan müşteri deneyiminden memnun kalıyor. Satışların yüzde 90’ını tekrar alışveriş yapan müşterilerden elde ediyoruz” diyor. Sitenin trafik ve satışlarının yüzde 60’tan fazlası mobilden geliyor. Alışveriş sepet ortalaması ise 120 TL. Mutlu, “Her projeyi çok dikkatli elemelerden geçiriyoruz. Müşteri geri bildirimlerini dikkate alıyoruz. Çağrı merkezi, destek mail hattı, canlı yardım ve hatta sosyal medya kanallarımız üzerinden hizmet sunuyoruz” diyor. Şirkette yaş ortalaması 26. Çalışanların yüzde 60’ı kadın ve bu kadın çalışanların yüzde 55’i yönetici pozisyonunda.
 
E-TİCARET PAZARINDA YENİLİKLER PEŞİNDE

Mutlu, Trendyol.com’u daha stratejik hale getirmek için yeni yol haritaları üzerinde çalıştıklarına değiniyor. Özellikle de lojistik ve ürün gönderimi konusunda farklılık yaratmak istediklerini söylüyor. Başka coğrafyalarda büyüme ve yeni ofisler açma konusundaki soruyu ise yurtdışından örnek vererek açıklıyor. Kıyafet ve aksesuarda moda ve tasarım ürünlerinde e-ticaretin en eski oyuncularından biri İngiliz Asos’u örnek veriyor. 2000 yılında İngiliz Nick Robertson ve Quentin Griffiths tarafından kurulan Asos, ABD’de yayınlanan Friends dizisindeki eşyalarla ilgili bilgi soran 25 bin kişinin Robertson’a ilham vermesiyle hayata geçmişti. Bugün Asos’un İngiltere’deki deposundan dünyanın pek çok ülkesine ürün gönderiliyor. Mutlu da bu noktaya dikkat çekiyor. Bu stratejiyi Trendyol.com’da da hayata geçirmek istediklerinin altını çiziyor.
Mutlu, “Farklı ülkelerde ofis açmak yerine depolar açmak istiyoruz. Büyüme hamlesini de Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler’de düşünüyoruz. Büyük depolar açıp, oradan pek çok ülkeye gönderim yapma fikri daha sıcak geliyor” diyor. Altı yıl önce, üç kişilik ekiple çıktığı girişimcilik yoluna bugün 800 kişilik ekiple devam eden Mutlu, e-ticaret alanında iş fikri bulunanlara şu uyarıda bulunuyor: “Sevdiğiniz işi yapın. Asla girişimci olmak istiyorum hevesiyle hiçbir şey yapmayın…”