Tofaş’tan 205.5 milyon liralık kar

0
24

Tofaş’ın 2015’in ilk çeyreğinde net karı 205,5 milyon lira oldu. Tofaş’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, şirket 2015 yılının ilk çeyreğinde pazarda yaşanan hareketlenmeyle birlikte iç pazarda ve ihracattaki performansını artırarak paydaşlarına değer yaratmayı sürdürdü. Tofaş’ın 2015’in ilk çeyreğinde net karı 205,5 milyon lira oldu.
 
Son iki yılda imza attığı toplam 1,5 milyar dolar değerindeki yatırımlarının ilk ürünlerini pazara sunmaya başlayan şirket, ilk çeyrekte tarihinin en yüksek satış gelirlerine ulaştı.
 
Şirket, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artışla 2 milyar 131 milyon TL satış geliri elde ederken, net karını da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53,3 artırarak 205,5 milyon TL’ye çıkardı.
 
Tofaş, bu yılın ocak – mart döneminde, bünyesindeki Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Jeep, Maserati ve Ferrari markalarıyla iç pazarda toplam 23 bin 828 adetlik satışla geçen yıla göre yüzde 57’lik bir artış gerçekleştirdi ve pazar payını da yüzde12’ye yükseltti.
 
Fiat Linea modeli 2015’in ilk çeyreğinde en çok satılan araç olurken, Jeep satışları geçen yılın ilk 3 ayına göre yüzde 414 gibi çok dikkati çekici bir oranda artış gösterdi.
 
Tofaş yılın ilk çeyreğinde 65 bin 61 adetlik üretime imza atarken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 43 bin 346 adet araç ihraç etti. Şirket, 3 aylık dönemde 1 milyar 307 milyon TL ihracat geliri elde etti.
 
“İÇ PAZAR SATIŞLARI, İHRACAT VE KARLILIK AÇISINDAN BAŞARILI BİR PERFORMANS ORTAYA KOYUYORUZ”
 
Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu konuya ilişkin açıklamasında, şirket olarak, yeni yatırımlarını hayata geçirmeye başladıkları 2015’te, iç pazar satışları, ihracat ve karlılık açısından da başarılı bir performans ortaya koyduklarını dile getirdi.
 
Toplam satışlarındaki artışla beraber gelirlerini ve karlarını yükselttiklerini belirten Eroldu, 146 milyon dolar dış ticaret fazlası yaratarak ülke ekonomisine katkı sağmaya devam ettiklerini aktardı.
 
Son iki yılda açıkladıkları 1,5 milyar dolar değerindeki yatırımları kapsamında 2014 yılının sonundan itibaren yeni araçları pazara sunmaya başladıklarını ifade eden Eroldu, şöyle devam etti:
 
“Geçen yılın sonunda ihracatına başladığımız, RAM markası altında ProMaster City model adıyla ABD ve Kanada pazarlarında bu yıl satışına başlanan Yeni Doblo, orada büyük bir beğeniyle karşılandı ve beklentilerimizin ötesinde bir talep görüyor. Amerika ile eş zamanlı Türkiye ve Avrupa pazarlarında da satışa sunulan Doblo’nun ardından çok önemli bir model lansmanına daha imza atacağız.
 
520 milyon dolar yatırım tutarıyla geliştirdiğimiz yeni sedan otomobilimizin dünya ön gösterimini, 22-31 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek İstanbul Autoshow’da gerçekleştireceğiz. Tofaş açısından büyük bir atılım dönemine girdik, önümüzdeki yıl da yeni ürün ve hizmetlerimizi devreye almaya devam edeceğiz. Ülke ekonomisine, sektöre ve paydaşlarımıza yarattığımız değeri artırmak hedefiyle, emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz.”