TOFAŞ kapılarını halka açıyor

0
75

TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası AŞ Fabrika Direktörü Erdal Şimşek, salı gününden itibaren haftada 2 gün fabrikayı halkın ziyaretine açacaklarını söyledi.

Şimşek, fabrikada düzenlediği basın toplantısında, vatandaşların sinema veya tiyatroya gider gibi internetten randevu alıp cüzi bir ücret karşılığında biletlerini temin ederek TOFAŞ fabrikasını gezebileceklerini belirtti. 
Bireysel olarak da başvuru yapılabileceğini ifade eden Şimşek, bilet alabilmek için bir grup veya kurumla birlikte başvurulmasının gerekmediğini bildirdi.

Şimşek, bu uygulamanın Batı’daki otomobil fabrikalarında ve Amerika’da yapıldığına işaret ederek, “Oralardaki otomobil firmaları fabrikalarını gezdiriyorlar, halka açıyorlar. Biz de bunun benzeri bir uygulamayı yapacağız. Türkiye’de bu uygulama ilk ve tek. Böyle bir gezinin yaratacağı etkiler açısından biz de çok heyecanlıyız.” dedi.

“Haftada iki gün”
TOFAŞ’ın otomobil konusunda 50 yıllık deneyimi olduğunu vurgulayan Şimşek, “TOFAŞ, teknolojisini, modernizasyonunu, üretim proseslerini ilgi duyan insanlarla paylaşmak istiyor. Otomobile ilgi duyan insanlar otomobilin üretimine de ilgi duyuyor. Biz de bundan hareketle böyle bir girişim başlattık. Şu anda talepleri alıyoruz. Salı gününden itibaren haftada iki gün ziyaretçilerimize fabrikanın kapılarını açacağız.” diye konuştu. 
– Bir saatlik fabrika turu öğrenci için 5, yetişkinler için 10 lira

Şimşek, ziyaretlerin ilk etapta salı ve perşembe günleri gerçekleştirileceğini belirterek, “Çok zor da kalırsak ziyaret günlerinin sayısını artıracağız, artırmak da istiyoruz. Şu anda planımız salı ve perşembe günleri. Alınacak ücretleri sosyal sorumluluk projelerimizi fonlamak için kullanacağız. Öğrenci 5, tam 10 lira. Hakikaten sembolik bir ücret. Batıdaki örneklerinden çok çok daha düşük.” ifadelerini kullandı. 

Ziyaretçilerin, üretimin devam ettiği sırada elektrikli araçla fabrikanın birimlerini dolaşacağını anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

“Üretimi kesinlikle durdurmayacağız. Ziyarete gelenler üretim yapılırken görecek. Özellikle öğlen tatillerine, yemek paydoslarına dikkat ederek saatleri ayarlıyoruz. Fabrikanın çalışırken görülmesini istiyoruz. Gezdiremediğimiz bazı bölümler var. Onlar da Ar-Ge merkezi, yardımcı bölümler ve boya bölümü ama bu gezdiremediğimiz bölümler için gezi sırasında ekranlardan bilgi vereceğiz. Fabrika turumuz yaklaşık bir saat sürüyor.”

– “2016’da ürettiklerimizin yüzde 73’ünü ihraç ettik”
TOFAŞ hakkında da bilgi veren Şimşek, fabrikanın 1968 yılında kurulduğunu hatırlattı. Şimşek, şunları kaydetti: 
“Türkiye’nin otomotiv sanayi üretim ve ihracatının yüzde 25’ini gerçekleştiriyoruz. 2016 yılında ürettiklerimizin yüzde 73’ünü ihraç ettik. Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu ülkeleri gibi 80 farklı ülkeye ihraç ettik. 2016’daki ihracat rakamımız da yaklaşık 280 bin araç. Bunlar rekor sayılar. 2016 araç üretim rakamımız da 384 bin civarında ve bu da Türkiye’nin otomotiv sanayisinde üretim rekoru. TOFAŞ olarak aynı zamanda Fiat Chrysler Automobiles’ın (FCA) Grubu’na bağlı 7 markanın da distribütörlüğünü yapıyoruz. 2016 pazar payımız da yüzde 11 civarında. 2017’de bu pazar payımızı artırmış durumdayız. 450 bin adet araç üretim kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük üretim kapasitesine sahibiz. 2016’da 384 binlik bölümünü kullandık. 2017 yılında umuyoruz ki bu kapasitenin bir miktar daha fazlasını kullanacağız. Ticari ve binek arabalar olmak üzere günlük bin 500 araç üretiyoruz.”