‘THY’nin kapasitesi ikiye katlanacak’

0
27

Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) ve THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY ile ilgili hedeflerini açıkladı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi mayıs ayı olağan toplantısında konuşan Aycı, THY’nin 11,5-12 milyar dolar civarında seyreden büyüklüğünü kendi dönemlerinde daha da yukarı taşıyacaklarını kaydetti. Bugün yılda yaklaşık 56 milyon yolcu taşıyan THY’nin bu kapasitesini 2023’e kadar 2’ye katlamasını hedeflediklerini bildiren Aycı, dünyada son 12 yılda havayolları sektörü yüzde 5 büyüme kaydederken, THY’nin ortalama yüzde 15 büyüyerek, hem bütün rakamları alt üst ettiğini hem de bu dönemde karlı olmayı başardığını anlattı. Her yıl uçuşlarına 10-15 noktayı daha ekleyerek yollarına devam edeceklerini anlatan Aycı, bugün Afrika’da 26 ülkede 44 noktaya uçtuklarını, Afrika’ya direkt olarak en çok uçan havayolu unvanı aldıklarını dile getirdi.

YATIRIMLAR SEÇİMDEN SONRA ARTACAK
Türk ekonomisine dair beklentilerini de paylaşan Aycı, doğrudan yatırımların seçim sonrası daha da artacağını söyledi. Türkiye’nin önce finans ve sigortacılık alanında doğrudan yatırım çektiğine dikkati çeken Aycı, bunun sebeplerinden birisinin de kendisi olduğunu, 2006 yılında Başak Sigorta’yı Fransızlara satan genel müdürün kendisi olduğunu ifade etti. Başak Sigorta satışının o yılın en iyi getiri sağlayan özelleştirmesi olduğunu vurgulayan Aycı, Başak Sigorta’daki yüzde 55’lik Ziraat Bankası payını 268 milyon dolara sattıklarını, o dönemde şirketin değerleme raporuna göre şirketin toplam değerinin 110 milyon dolar olduğu bilgisini verdi. Aycı, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye küçülmüyor. Her şeye rağmen şikayetçi olsak bile büyüyor ve bu büyümenin daha da hızlanacağını biliyoruz. Çünkü 4 yıllık seçimsiz bir sürece gidiyoruz. Ben doğrudan yatırımların seçim sonrası daha da artacağını söylemek isterim. Çünkü şimdi aylık göstergelere bakıp yüzde 10-15’lik sallanmaların, volatilitelerin seçim sonrası yerini daha ciddi bir yükselişe bırakacağını ve yatırımcıların tercihini Türkiye’de artırmaktan yana kullanacaklarını söyleyebilirim. Zira yatırımcılar ile olan dirsek temasımız, masadaki dosyalar bize bunu söylüyor.

YATIRIMCILARIN GÜVENİ ARTACAK
Türkiye’nin siyasi risk priminin düşeceğini, yatırımcıların güvenlerinin artacağını, Türkiye’deki portföylerini daha da artıracaklarını düşünüyorum. Çünkü siyasi istikrar ile ilgili soru sorabilecekleri bir konu kalmayacak. Seçimli bir süreçte bize soruyorlardı, ama artık sormayacaklar. Senenin ikinci yarısında doğrudan yatırımlarda bir tırmanma göreceksiniz.” İlker Aycı, devlet fonlarını Türkiye’deki yatırımlara çekmek istediklerini belirterek, “Keşke hep birlikte Çin’in devlet fonunu da buraya çekebilsek” dedi. Büyük fonların elinde yüksek meblağlar olduğuna dikkati çeken Aycı, söz konusu bu fonların muhafazakar hareket ettiğini, nakitlerini park etmiş durumda olduğunu, bu paraları Türkiye’ye çekebileceklerini dile getirdi. Japonya’nın 3 büyük bankası ile yakın çalışma yürüttükleri bilgisi veren Aycı, BRICS gibi son 10 yılda yatırım modası haline gelen ülkelerin, oraya giden yatırımcıları memnun edemediğini ifade etti. Aycı, markalaşmanın yatırım ve sabır gerektirdiğini vurguladı. Kriz öncesi doğrudan yatırımların dünyada ulaştığı miktarın 2,1 trilyon dolar olduğunu anımsatan Aycı, bugün gelinen noktada 1,4-1,5 trilyon bandında dolaştığını, kriz öncesi döneme ulaşılamadığının altını çizdi. Enerji yatırımlarını çekmeyi kendilerine öncelik olarak addettiklerini anlatan Aycı, Türkiye’nin yıllık 2-2,5 milyar dolarlık enerji yatırımı çektiğini, ama bu rakamı yeterli görmediklerini, bunun minimum 5 milyar dolar olması gerektiğini söyledi.