THY’den kabin yasağına karşı hamle

0
44

ABD ve İngiltere’nin, cep telefonu dışındaki elektronik malzemelerin uçak kabininde taşınmasını yasaklamasının ardından havayolu şirketleri de harekete geçti.

THY Basın Müşavirliği yasağa karşı ilk hamlesini açıkladı. THY’den  Nisan’da hizmete alacağı “eXPhone” uygulaması ile yolculara uçuş sırasında kesintisiz iletişim imkanı sunacağı bildirildi.

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, THY filosundaki “Boeing 777” ve “Airbus 330” tipi uçaklarda sunduğu “Wi-Fi” ve “Canlı TV” hizmetlerine ek olarak, “eXPhone” ile mobil cihazlardan (konuşma hariç) güvenli bir şekilde internet erişimi ile e-posta kontrolü, sosyal medya hesap güncellemeleri ve kısa mesaj (SMS) alışverişinin yanı sıra mobil mesajlaşmaya imkan sağlayan uygulama, nisanda başlayacak. 

Entegrasyon temsilcileri “Panasonic AeroMobile” olan uygulama uçak kalktıktan belli bir süre sonra kabin ekipleri tarafından yolculara anons edilecek. Ardından telefonların “data roaming” modu aktif olması koşuluyla herhangi bir işleme gerek olmaksızın uygulama otomatik devreye girecek ve uçak inişe geçene kadar ki süre boyunca kullanılabilecek.

Projenin entegrasyon temsilcileri Panasonic-AeroMobile tarafından saha kabul testi ilgili müdürlüklerin katılımı ile kabin görevlisinin kişisel cep telefonu üzerinden canlı gerçekleştirildi.

Wİ-Fİ 2012’DE BAŞLADI 
Türk Hava Yolları (THY) yolcularının uçuş sırasında da iletiş kurmasını sağlamak için 2012 yılında yüksek hızlı wifi interneti hizmete açtı. Deneme süresince ücretsiz olarak tüm THY yolcuları beraberlerinde getirmiş oldukları dizüstü ve tablet bilgisayarlar ile kablosuz ağ bağlantısı özelliğine sahip cep telefonları vasıtasıyla kesintisiz olarak internet hizmeti aldı. Bu uygulama daha sonra business class yolcuları için ücretsiz, ekonomi sınıfı için ücretli hale getirildi. Türk Hava Yolları, 23 Eylül 2011 tarihinde ise B777-300ER uçağı ile aktif ettiği canlı televizyon ile kıtalararası uçuşlarda bu hizmeti sağlayan dünyada ilk havayolu şirketi olmuştu.

Havada internet kullanmak isteyen yolcular bu hizmetin 1 saatine 9.99, 24 saatine ise 14.99 dolar ödemek durumunda.